Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Οι σπόροι για την καλλιέργεια του μέλλοντος

Την Τετάρτη, 20 Νοε 2013, στις 17.00, το Επιμελητήριο Κυκλάδων και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, οργανώνουν τηλεδιάσκεψη στα γραφεία του Επιμελητηρίου στα νησιά Πάρος, Νάξος, Μύκονος, Σαντορίνη, Μήλος, Τήνος, Άνδρος, Αμοργός και Σύρος (αίθουσα Βαλμά, Ερμούπολη) για τις Βιολογικές καλλιέργειες και τα Αρωματικά Φυτά, με θέμα: Οι «σπόροι» που φυτεύτηκαν & προτάσεις για να «καλλιεργήσουμε» το μέλλον.
Στην ημερίδα της 20ης Νοε έχουν προβλεφθεί παρουσιάσεις εμπειριών & πρωτοβουλιών ομάδων, από τους ίδιους, από 8 νησιά: Σύρος, Άνδρος, Τήνος, Μύκονος, Πάρος, Νάξος, Μήλος & Σαντορίνη, καθώς και καινοτομιών, όπως: Organic Islands και Daphnis and Chloe.
Το ξεκίνημα της προσπάθειας έγινε μετά την  ημερίδα, πάλι σε τηλεδιάσκεψη, που έγινε στις 20 Μαρ 2013, από το Επιμελητήριο Κυκλάδων και την Εταιρεία Ανάπτυξης & Προόδου Κυκλάδων, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Συλλόγων Μικρών Κυκλάδων και τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, με θέμα: Επιστροφή στην γη, Ανάγκη ή Ευκαιρία, ενώ η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου οργάνωσε τριήμερα ενημερωτικά σεμινάρια σε πολλά νησιά των Κυκλάδων με εισηγήτρια την Δρ Ε. Μαλούπα, όλο το διάστημα, μέχρι σήμερα. Σαν αποτέλεσμα όλων αυτών δημιουργήθηκαν ομάδες πρωτοβουλίας, έτοιμες για ανάληψη επιχειρηματικής δράσης, κυρίως στον χώρο των αρωματικών φυτών.
Το Επιμελητήριο Κυκλάδων, μετά την πληροφόρηση και την  κινητικότητα που επακολούθησε, επανέρχεται  πλέον, ως υποστηρικτική δομή της  επιχειρηματικότητας, για να «καλλιεργήσει» το μέλλον, και την τοπική ανάπτυξη στις Κυκλάδες, μέσω της στήριξης για την δημιουργία επιχειρηματικών σχημάτων.
Η εθνική μας ιδιοσυγκρασία  για επιλογή της τεχνικής «ΑΕΡΑ» στην επίτευξη στόχων, διαμόρφωσαν μια επικίνδυνη κατάσταση σε ένα εξόχως θετικό συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδος και των νησιών του Αιγαίου, όπως είναι η εμπορία των ελληνικών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.
Η Ελλάδα διαθέτει τρία κυρίως ισχυρότατα παγκόσμια συγκριτικά πλεονεκτήματα, την βιοποικιλότητα, τα μικροκλίματα και τον πολιτισμό. Επομένως επιχειρηματικές δραστηριότητες που σχετίζονται με αυτά έχουν καλύτερες δυνατότητες επιτυχίας.
Η Ελλάδα έχει 1600 περίπου ενδημικά και αυτόχθονα  φυτά, Τρίτη παγκοσμίως σε πλούτο φυτών, ενώ στην γειτονική Βουλγαρία  συναντάμε μόνο 125, στην Αλβανία 24 και  στην Γερμανία, που την «ξέπλυναν» οι παγετώνες, μόνο 14.
Στην Ελλάδα το 75% των εδαφών είναι πάνω από 650 μέτρα υψόμετρο και ταυτόχρονα έχει 15.800 χιλιόμετρα ακτογραμμής στα 132.000 τχ, που δημιουργούν εξαιρετική ποικιλία μικροκλιμάτων, ,ιδανικά για ποικιλία αγροτικών προϊόντων και για τουρισμό.
Η Ελλάδα είναι  ο δεύτερος ζωντανός πολιτισμός, μετά την Κίνα. Με τα ίδια γράμματα (όχι  τα greeklish) και τις ίδιες λέξεις εκφράζονται τα νοήματα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, και αυτό την κάνει μοναδική.
Όλα τα παραπάνω βρίσκουν πάρα πολύ καλή εφαρμογή στα Αρωματικά & Φαρμακευτικά Φυτά-ΑΦΦ, ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν έχουν μεγάλες διαθέσιμες εκτάσεις για εκτατικές καλλιέργειες, όπως τα νησιά του Αιγαίου. Τα κυριότερα προβλήματα εστιάζονται στην διαθεσιμότητα κατάλληλου αυτόχθονου πολλαπλασιαστικού υλικού, στα πρωτόκολλα καλλιεργειών για επίτευξη συγκεκριμένων χαρακτηριστικών και στην δημιουργία brand name «Ελληνικά ΑΦΦ». Και για αυτό δημιουργήθηκε η Ένωση Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδος-ΕΑΦΦΕ (infoeaffe@gmail.com, 6973511977)
Την Τετάρτη, 20 Νοε 2013, στις 17.00, στα γραφεία του Επιμελητηρίου στα νησιά Πάρος, Νάξος, Μύκονος, Σαντορίνη, Μήλος, Τήνος, Άνδρος, Αμοργός και Σύρος μπορούν να συμμετέχουν όλοι με αντικείμενο την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων για τις Βιολογικές καλλιέργειες και τα Αρωματικά Φυτά, με θέμα: Οι «σπόροι» που φυτεύτηκαν & προτάσεις για να «καλλιεργήσουμε» το μέλλον. Πληρ. 22810 83659 & 22810 82346

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...