Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Οι ΚοινΣΕπ «καλλιεργούν» αρωματικά στην Ροδόπη

Το Σάββατο, 30 Νοε 2013, 19.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Π.Ε. Ροδόπης (πρώην Νομαρχία), ο Σύλλογος Γεωπόνων Ροδόπης συνδιοργανώνει με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης ημερίδα με θέματα: Οι προοπτικές καλλιέργειας των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών στην περιοχή μας και Αγροτική Επιχειρηματικότητα και με την μορφή των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων. 


Ο Γεωπονικός Σύλλογος Ροδόπης με πρόταση της κας Βάσως Μαχαίρα, αξιοποίησε την προσφορά του κ. Δημήτρη Μιχαηλίδη (Δημοσιογράφος, συνεργάτης ΑΓΡΟΡΑΜΑ), της Δρ Ελένη Μαλούπα (Προϊσταμένη Φυτικής Παραγωγής Βορείου Ελλάδος στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ) και της Ένωσης Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδος-ΕΑΦΦΕ (κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος και κ. Κώστας Παπάζογλου) για να οργανώσει ημερίδα αναγνωρίζοντας τη σημασία των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών, το ότι έχουμε στα χέρια μας έναν ανεκτίμητο αρωματικό και φαρμακευτικό θησαυρό και το ότι ο τόπος μας έχει παράδοση στην καλλιέργειά τους, ενώ εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αποτελέσει ενδιαφέρουσα επιχειρηματική πρόταση.
Η προσπάθεια του Γεωπονικού Συλλόγου Ροδόπης στοχεύει στην τεκμηριωμένη ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων δεδομένου ότι η χώρα μας και η περιοχή μας είναι ένας ιδανικός τόπος για την καλλιέργεια των ενδημικών-αυτόχθονων αρωματικών & φαρμακευτικών φυτών.
Η Ελλάδα έχει το παγκόσμιο συγκριτικό πλεονέκτημα και είναι τρίτη σε βιοποικιλότητα σε όλο τον πλανήτη, διαθέτοντας περίπου 1600 ενδημικά-αυτόχθονα φυτά, σε σύγκριση με την γειτονική Βουλγαρία που έχει μόνο περίπου 125, την Αλβανία που έχει περίπου 24 και την Γερμανία που έχει 15. Άλλωστε ο Αίμος είναι η μόνη γήινη περιοχή που σε διάστημα εκατομμυρίων ετών παρέμεινε μονίμως πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Και αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα μπορεί να γίνει και εμπορικό-οικονομικό πλεονέκτημα για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και της Ελλάδος.
Οι κάτοικοι της υπαίθρου συνθέτουν την μοναδική οργανική αγροτική κοινωνία, και η κοινωνία εξυπηρετείται καλύτερα με συστήματα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, όπως είναι οι συνεταιρισμοί-συνεργατισμοί και μετά τον νόμο 4019/2011 και οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις-ΚοινΣΕπ.
Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) είναι η επιχείρηση εκείνη, η οποία διοικείται ισότιμα από τα μέλη της και η λειτουργία της βασίζεται στην επιδίωξη συλλογικού οφέλους, ενώ το κέρδος της προκύπτει από δράσεις που εξυπηρετούν αποκλειστικά το κοινωνικό συμφέρον, προσφέρουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους να εργάζονται μαζί και να συστήνουν βιώσιμες επιχειρήσεις, που δημιουργούν θέσεις εργασίας και προάγουν την ευημερία της κοινωνίας. Μόνη η συμμετοχή ενός φυσικού προσώπου με την ιδιότητα μέλους σε Κοιν.Σ.Επ., δεν του προσδίδει εμπορική ιδιότητα και δεν δημιουργεί ασφαλιστικές ή φορολογικές υποχρεώσεις.
Τα κέρδη της Κοιν.Σ.Επ. δεν διανέμονται στα μέλη της, εκτός αν τα μέλη αυτά είναι και εργαζόμενοι σε αυτή. Τα κέρδη διανέμονται ετησίως, ως ακολούθως: 5% για αποθεματικό, έως 35% μπορεί να διανέμεται στους εργαζομένους ως κίνητρο παραγωγικότητας και το υπόλοιπο (τουλάχιστον 60%) διατίθεται για τις δραστηριότητες της επιχείρησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Το ΑγρΟραμα και η ΕΑΦΦΕ θα παρουσιάσουν τα ίδια θέματα και στην Αθήνα (Hilton) την Κυριακή, 22 Δεκ 2013 (16.00), ενώ ήδη προετοιμάζεται εκδήλωση στην Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη, 30 Ιαν 2014, μέσα στην Agrotica, ενώ με τον Γεωπονικό Σύλλογο Ροδόπης η ημερίδα θα γίνει το Σάββατο, 30 Νοε 2013, στις 19.00, στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης-Κομοτηνή. Πληρ. 6974336775, 6998282382, 6972777552, 6936106204.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...