Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Ενιαία πρόταση για τη νέα ΚΑΠ θέλει η Κρήτη

Συζητούν τη σύσταση ευέλικτης ομάδα εργασίας που θα καταλήξει έγκαιρα σε μία ενιαία πρόταση στο σύνολο του νησιού.

Την ανάγκη η Κρήτη να καταθέσει έγκαιρα, ενιαία και πλήρως τεκμηριωμένη πρόταση σχετικά με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ επισημαίνουν οι αγροτοσυνδικαλιστές, για να μη χάσει το νησί μεγάλο μέρος των αγροτικών επιδοτήσεων. Κι αυτή η πρόταση να είναι προϊόν ευέλικτης ομάδας εργασίας στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι της περιφέρειας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των αγροτικών οργανώσεων όλης της Κρήτης.

Τίποτα ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί ως προς τα ποσά που θα εισπράξει κάθε περιοχή της χώρας. Και μόνο αν δείξει σοβαρότητα και ετοιμότητα στην κατάθεση των προτάσεων της, θα μπορέσει να συγκρατήσει το μεγαλύτερο μέρος των επιδοτήσεων της και να τις αξιοποιήσει σωστά, επισημαίνει ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής και πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης. «Η προσπάθεια αυτή όμως δεν πρέπει να γίνει βορά στην προεκλογική περίοδο των περιφερειακών και των δημοτικών εκλογών, τονίζει ο κ. Ιερωνυμάκης και προσθέτει: Από τα ποσά που θα εισπράττει η Κρήτη και από τον τρόπο που θα τα αξιοποιεί, θα κριθεί η πορεία της οικονομίας μας».

Θα «ματώσει» η οικονομία αν χαθούν χρήματα

Τα αρχικά σενάρια περί καταβολής περίπου 45 ευρώ ανά στρέμμα, το πιθανότερο είναι να έχουν παρέλθει. Και ευτυχώς, διότι αυτό θα ήταν καταστροφικό για την τοπική οικονομία αν για παράδειγμα οι αμπελουργοί που μέχρι τώρα εισπράττουν 330 ευρώ ανά στρέμμα στα σταφιδάμπελα αναγκαστούν να περιοριστούν στα 45 ευρώ. Είναι αυτονόητο ότι οι περισσότεροι θα εγκατέλειπαν την αμπελουργία, κάτι που θα είχε οδυνηρές συνέπειες κυρίως στους τομείς των επιτραπέζιων σταφυλιών και της σταφίδας.

Όμως τίποτα δεν έχει ακόμα τελικά κριθεί. Βάσει των προτάσεων της ΠΑΣΕΓΕΣ όπως λέει ο κ. Ιερωνυμάκης, ο καθένας δικαιούχος επιδοτήσεων δεν θα χάσει πάνω από το 30% των χρημάτων του μέχρι το 2020. Κι αυτό θα γίνει σταδιακά. Κατά μέσο όρο, κάθε δικαιούχος θα χάσει περίπου 14% έως το 2020, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο.

Ως γνωστό, στον υπολογισμό των επιδοτήσεων η χώρα μας θα διαιρεθεί σε περιφέρειες. Όχι τις περιφέρειες τις οποίες γνωρίζουμε μέχρι τώρα, αλλά αυτές που θα ορίσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ. Πιθανότατα να  γίνουν 3 ή και 4 περιφέρειες, με κοινά χαρακτηριστικά. Αν για παράδειγμα η Κρήτη υπαχθεί στις νησιώτικες περιοχές, θα ήταν ευχής έργον. (Το ερώτημα είναι γιατί να μην έχει ακόμα υπαχθεί, είναι το μόνο νησί στην Ευρώπη που δεν ανήκει από παλιά σε αυτή την κατηγορία!). Σε περίπτωση λοιπόν που η Κρήτη υπαχθεί στις νησιώτικες περιοχές τότε θα αντιμετωπιστεί με την ιδιαιτερότητα ενός νησιού, δηλαδή τα προβλήματα στις μεταφορές και τον πολυτεμαχισμένο κλήρο. Ιδιαιτερότητες που μειώνουν τους «πόντους» της ανταγωνιστικότητας της και χρειάζεται να αναπληρωθούν από τα κονδύλια της ΚΑΠ.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η υπαγωγή της αμπελουργίας και της ελαιοκομίας στο λεγόμενο στο λεγόμενο πράσινο πακέτο της ΚΑΠ, πράγμα που σημαίνει μεταξύ άλλων επιπλέον ενίσχυση (πάνω από 45 ευρώ ανά στρέμμα).

Από το 2ο πυλώνα η αναμπέλωση

Οι άμεσες ενισχύσεις προέρχονται ως γνωστό από το λεγόμενο 1ο πυλώνα της ΚΑΠ. Υπάρχει όμως και ο 2ος πυλώνας που αξιοποιεί τα προγράμματα του ΕΣΠΑ στο γεωργικό τομέα όπως σχέδια βελτίωσης, νέοι αγρότες, leader κλπ. Η νέα ΚΑΠ δίνει στα κράτη μέλη μεγαλύτερη ευχέρεια στην αξιοποίηση των ποσών του 2ου πυλώνα. Έτσι αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα για την αναμπέλωση 50.000 στρεμμάτων στον αμπελουργικό τομέα, κυρίως σε επιτραπέζια σταφύλια και να υπάρξει η…θρυλούμενη εδώ και πολλά χρόνια «επιμήκυνση της παραγωγικής περιόδου από το Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο». Όλα αυτά, αν συμβούν θα δώσουν νέα ώθηση γενικότερα στην οικονομία μεγάλων περιοχών, αφού θα δουλέψουν, εκτός από τους αμπελουργούς,  αρκετοί επαγγελματικοί κλάδοι πχ. κατασκευαστές υποστυλώσεων, γεωπονικά καταστήματα κλπ, τονίζει ο κ. Ιερωνυμάκης.

Θερμοκήπια και ελαιώνες διπλής καλλιέργειες 

Μία μεγάλη αδικία που επικρατεί όλα αυτά τα χρόνια είναι η μη επιδότηση των ιδιοκτητών θερμοκηπίων και γενικότερα των καλλιεργητών νωπών κηπευτικών της Κρήτης. Κι αυτό, ενώ οι συνάδελφοι τους σε άλλες περιοχές της χώρας καλλιεργούν κηπευτικά σε γη που ήδη επιδοτείται, όπως αυτή που προέρχεται από βαμβάκι και άλλες καλλιέργειες.  Κατά τον κ. Ιερωνυμάκη και αυτό είναι ένα θέμα που χρειάζεται να εξετάσει ενιαία η Κρήτη, για την άρση της αδικίας.

Επίσης είναι δυνατόν να επιτευχθεί η διπλή χρήση των ελαιοτεμαχίων. Δηλαδή να καλλιεργούνται σε αυτά και ψυχανθή, πραγματικές καλλιέργειες,  που μπορούν να δώσουν ώθηση και στον τομέα της κτηνοτροφίας για φθηνή – καλή ζωοτροφή.

Με μια πρόταση η Κρήτη

Ο κ. Ιερωνυμάκης καταλήγει λέγοντας ότι είναι ανάγκη πια, από τις ίδιες τις συνθήκες, η Κρήτη να δημιουργήσει μία ευέλικτη ομάδα εργασίας που θα επεξεργαστεί ζητήματα και θα καταλήξει έγκαιρα σε μία ενιαία τεκμηριωμένη πρόταση για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ. Όλα αυτά θα γίνουν με σοβαρότητα αν ξεφύγουν από τη «δαγκάνα» της προεκλογικής περιόδου των περιφερειακών και των δημοτικών εκλογών. Η ομάδα εργασίας από Περιφέρεια, Τοπική Αυτοδιοίκηση και αγροτικές οργανώσεις να λειτουργήσει αθόρυβα και ουσιαστικά. agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...