Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Χαρακόπουλος: «Ταχύτερη η αδειοδότηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων»

«Πιο γρήγορη και πιο οικονομική η αδειοδότηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων» τόνισε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την υπογραφή της νέας ΚΥΑ.

«Η απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της κτηνοτροφίας. Η αδειοδότησή τους πλέον θα είναι πιο γρήγορη και πιο οικονομική», τονίζει σε δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος υπέγραψε την Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ) για τις πτηνοτροφικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Την ΚΥΑ υπέγραψε και ο συναρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις αφορούν σε νέες πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, σε υφιστάμενες, αλλά και σε υφιστάμενες προς εκσυγχρονισμό.

Ειδικότερα, με την εν λόγω ΚΥΑ, επιτυγχάνεται:

- Η απλούστευση και επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων με την υποβολή από τους ενδιαφερόμενους μόνο μίας απλής αίτησης - δήλωσης υπαγωγής σε ΠΠΔ.

- Η μείωση του κόστους αδειοδότησης, δεδομένου ότι δεν απαιτούνται πλέον περιβαλλοντικές μελέτες για τις πτηνοκτηνοτροφικές μονάδες που περιγράφονται αναλυτικά στον πίνακα που ακολουθεί και

- Ο καθορισμός ομοιόμορφων δεσμεύσεων σε επίπεδο χώρας, που πρέπει να εφαρμόζονται κατά την κατασκευή και λειτουργία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, για να επιτευχθεί η προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, εξασφαλίζοντας, παράλληλα, ίσους όρους αντιμετώπισης όλων των κτηνοτρόφων της χώρας μας.

Σε δήλωσή του, ο κ. Χαρακόπουλος σημείωσε τα εξής:

«Η Απόφαση αυτή εντάσσεται στη δέσμη μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση Σαμαρά για τη στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της. Σε διαβούλευση και συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), το Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και την Πανελλήνια Ένωση Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών (Π.Ε.Ο.Π.Π.) δρομολογούμε λύσεις για τα προβλήματα του κτηνοτροφικού κλάδου, όπως αυτές που φέρει η παρούσα Απόφαση

Η απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της κτηνοτροφίας. Η αδειοδότησή τους πλέον θα είναι πιο γρήγορη και πιο οικονομική, χωρίς εκπτώσεις στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Με αποφασιστικά βήματα, αίρουμε εμπόδια που δυσχεραίνουν την ενασχόληση με τη γη και τα ζώα. Με ουσιαστικές κινήσεις, στηρίζουμε όσους επενδύουν στην ύπαιθρο και αξιοποιούν το σημαντικό δυναμικό της ελληνικής κτηνοτροφίας».

Ακολουθεί σε συνημμένο αρχείο ο πίνακας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που εμπίπτουν στην εν λόγω ΚΥΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...