Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Κινεζικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα

Το ενδιαφέρον τους για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα εξέφρασε ο Υπουργός Γεωργίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Niu Dun ο οποίος συνοδευόμενος από πενταμελή αντιπροσωπεία συναντήθηκε την Δευτέρα με την Ελληνίδα ομόλογό του, την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα. Κατερίνα Μπατζελή.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που διεξήχθη μέσα σε ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα, οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν εκτενώς τα πεδία συνεργασίας του αγροτικού τομέα, στα οποία δίνουν προτεραιότητα για ανάπτυξη και προώθηση. Η κα. Μπατζελή, αφού αναφέρθηκε στη διμερή συνεργασία των δύο Υπουργείων στον αγροτικό τομέα, εξέφρασε την επιθυμία της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου να ενισχυθεί περαιτέρω η συνεργασία μέσα από συγκεκριμένες δράσεις.

Η Υπουργός τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα ως κράτος μέλος της ΕΕ τηρεί αυστηρές προϋποθέσεις σε ό,τι αφορά τις υγειονομικές, φυτοϋγειονομικές και ποιοτικές απαιτήσεις για την ασφάλεια των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Από πλευράς Κίνας, οι αντίστοιχες προδιαγραφές για την εισαγωγή προϊόντων είναι διαφορετικές».

Η κα. Μπατζελή πρότεινε μάλιστα τη σύσταση Ομάδας Εργασίας εμπειρογνωμόνων για θέματα πιστοποίησης και ελέγχου, ώστε να επιλυθούν το συντομότερο δυνατόν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγές των ελληνικών αγροτικών προϊόντων προς την Κίνα.

Από τη συζήτηση δεν έλειψαν οι αναφορές στη Μεσογειακή διατροφή που η Υπουργός συνηθίζει να εξυμνεί σε κάθε της αναφορά γύρω από θέματα διατροφής υποστηρίζοντας ότι «Η Μεσογειακή Διατροφή είναι η αιχμή του δόρατος όχι μόνο για να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας αλλά για να αναδείξουμε την αγροτική οικονομία μας».

Ο Κινέζος Υφυπουργός, από την πλευρά του, επεσήμανε το ενδιαφέρον της Κίνας για την τεχνογνωσία και τα προϊόντα της υδατοκαλλιέργειας της χώρας μας, σημειώνοντας ότι: «Γνωρίζουμε όχι μόνο την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας αλλά και τα ποιοτικά της προϊόντα, όπως το κρασί, το ελαιόλαδο, τα οπωροκηπευτικά, τα προϊόντα υδατοκαλλιέργειας. Με τη συνεργασία σας, επιθυμούμε να γίνουν γνωστά σε όλες τις περιφέρειες της Κίνας, σε όλους τους πολίτες της Κίνας».

Εξάλλου είναι ιδιαίτερα γνωστό το ενδιαφέρον των κινέζων γύρω από το ελαιόλαδο καθώς έχουν πραγματοποιήσει αρκετές επισκέψεις σε Πελοπόννησο και Κρήτη όπου και είναι η περιοχές με την μεγαλύτερη παραγωγή του.

Στη συνέχεια, η Κινεζική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το ΕΘΙΑΓΕ καθώς και μία μονάδα υδατοκαλλιέργειας στη Λάρυμνα.

Οι σχέσεις Ελλάδας-Κίνας γύρο από τα αγροτικά προϊόντα είναι ένα θέμα στο οποίο έχουν γίνει πολλές αναφορές όσον αφορά το πόσο θα ευνοήσουν τη χώρα μας, χωρίς ωστόσο τα λόγια να γίνονται πράξεις.

Οι σημερινές συγκυρίες της χώρας μας «επιβάλλουν» τέτοιες ευκαιρίες να μην περάσουν ανεκμετάλλευτες. Για να δούμε όμως…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...