Από τα ριζά του Χολομώντα, στο χωριό Ριζά Ζερβοχωρίων Χαλκιδικής, η Ομάδα Παραγωγών Ροδιού Ριζών, είχε την ευκαιρία να απευθυνθεί σε ένα πολυπληθές ακροατήριο, στην κεντρική πλατεία, για τα αγροτικά επαγγέλματα, για την καλλιέργεια ροδιάς και για την ανάγκη προστασίας της ελληνικής βιοποικιλότητας, προαγωγής της προσοδοφόρου καλλιέργειας ΑΦΦ και σωστής προώθησης του διεθνούς καλού ονόματος των ελληνικών Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών-ΑΦΦ.
Στο πρώτο τμήμα της Γιορτής, που προλόγισε ο υπεύθυνος μάρκετινγκ της ΟΠ Ροδιού κ. Χρήστος Κομπόγιανος (6937317849) συμμετείχαν μεταξύ άλλων: ο Αντιδήμαρχος Πολυγύρου κ. Δημ. Κοντογιώργος, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Ριζών κ. Αθανάσιος Οικονόμου, ο πρόεδρος του ΔΣ Πολυγύρου κ. Δημ. Ζαγκίλας, ο Δημ. Σύμβουλος κ. Χρυσ. Βουλγαράκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Χαλκιδικής κ. Παύλος Γιαλαγκολίδης, ο πρόεδρος του Αγρ. Συνεταιρισμού Μεταγγιτσίου κ. Κων. Βλαβής, ο Αντιπρόεδρος του ΑΣ Ορμύλιας κ. Δημ. Μάλαμας, ο Ταμίας της ΕΝΑ Χαλκιδικής κ. Χάρης Βούρτσης, ο κ. Στ. Στύλου, ο κ. Θαν. Βασιλικός (αμπελοκαλλιεργητής), ο κ. Χρ. Παπαδημητρίου, ο κ. Χρ. Αλεξανδρής (Τυροκομείο), ο κ Παύλ. Παγώνης (αιθέρια έλαια PagonisOils), η κα Αγγ. Μπαλάση, ο κ Γεωρ. Χωριατάκης (Μεταμόρφωση), η κα Στ. Γκουδίνογλου (ΚοινΣΕπ ΜΥΓΔΟΝΙΑ), η κα Ουρανία Μπαλάση και πολλοί ενδιαφερόμενοι από τις γύρω και από πολύ μακρύτερες περιοχές.
Ο κ. Δημήτριος Κοντογιώργος (Αντιδήμαρχος Πολυγύρου) έδωσε βαρύτητα στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των υδάτινων πόρων και σε έργα άρδευσης και υδροδότησης της περιοχής, πάντα με τα μάτια σταμμένα στην πρωτογενή παραγωγή.
Ο κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης (δημοσιογράφος, 6998282382) εστιάσθηκε σε τρία σημεία: στην μορφή και την συμβολή του αγροτικού τομέα στην τοπική ανάπτυξη, στην ανάγκη να εξυπηρετηθεί αποτελεσματικότερα ο αγροτικός τομέας με μορφές της κοινωνικής οικονομίας, όπως οι ΚοινΣΕπ, και στην σημαντικότητα του πρωταγωνιστικού ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Τοπική Ανάπτυξη με τοπική αυτάρκεια και βιωσιμότητα.
ο πρόεδρος της Ο.Π. κ. Α. Οικονόμου, ο δημοσιογράφος κ. Δ. Μιχαηλίδης και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής κ. Κ. Βλαβής |
Ο κ. Γρηγόρης Γρηγοριάδης (γεωπόνος, ΡΟΔΙ Ελλάς ΑΒΕΕΕ, 6974437861) αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες πολλαπλασιαστικού υλικού του ροδιού, στις καλλιεργητικέ τεχνικές και στην μεταποίηση του ροδιού. Η τεχνογνωσία για την καλλιέργεια των ροδιών που παρουσιάσθηκε προέρχεται από την συνεργασία της «Σ. Κεσσίδης» με την Netafim.
Η Δρ Κατερίνα Γρηγοριάδου (φυτώρια ΜΥΡΤΙΣ & ΕΑΦΦΕ, 6973511977) εξήρε την μοναδικότητα της ελληνικής βιοποικιλότητας και τις ευκαιρίες για ανάπτυξη υπεύθυνης αγροτικής επιχειρηματικότητας, ενώ έδωσε πολλά στοιχεία για την Ένωση Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδος-ΕΑΦΦΕ, που έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση. .
Στις 10 Ιουλίου 2013 υπογράφηκε η ίδρυση της Ένωσης Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδος-Association of Medicinal and Aromatic Plants of Greece-ΕΑΦΦΕ με τη μορφή Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας και έδρα τη Θεσσαλονίκη. Ο κύριος σκοπός της ΕΑΦΦΕ είναι να συσπειρώσει όλους όσους ασχολούνται παραγωγικά με τον κλάδο ΑΦΦ ώστε να αντιμετωπιστούν από κοινού συλλογικά προβλήματα και ειδικότερα:
η προώθηση της παραγωγής και εμπορίας των ελληνικών αρωματικών φαρμακευτικών φυτών και συναφών προϊόντων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
η συμβολή στη χάραξη εθνικής πολιτικής για τα αρωματικά φαρμακευτικά φυτά.
η ενίσχυση του πνεύματος συνεργασίας, αλληλεγγύης και ενότητας των μελών της ΕΑΦΦΕ μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και πρακτικών μεταξύ των μελών.
η προώθηση του αρωματουρισμού στην Ελλάδα.
η δημιουργία επώνυμων πιστοποιημένων προϊόντων.
η σύνδεση, συνέργια και συνεργασία με επιστημονικά-ερευνητικά
η ανάδειξη και αξιοποίηση της Ελληνικής αρωματικής χλωρίδας.
Τα ιδρυτικά μέλη της ΕΑΦΦΕ είναι παραγωγοί ΑΦΦ φυτών, ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμοί, εταιρίες, μεταποιητές, παραγωγοί πολλαπλασιαστικού υλικού και σχετικοί με το αντικείμενο επιστήμονες από όλη την Ελλάδα.
Συνέντευξη του προέδρου της Ο.Π. Ριζών κ. Αθ. Οικονόμου |
Ο κ. Αθανάσιος Οικονόμου (πρόεδρος της ΟΠ Ροδιού, 6945751441) αναφέρθηκε στην ιστορία της Ομάδας Παραγωγών και στους στόχους της. Σήμερα η ΟΠ Ροδού παράγει και προσφέρει φρούτα ρόδια, ρόδια καθαρισμένα σε «σπόρους», χυμό ροδιού και πειραματίζεται και με άλλες βρώσιμες συντηρημένες μορφές ροδιού, καθόσον το ρόδι συλλέγεται από 15 Σεπ έως 15 Οκτ, με ποικιλιακή διαφοροποίηση μέχρι ένα μήνα και διατήρηση σε ψυγεία άλλους 2 μήνες.
Παράλληλα με τις ομιλίες λειτουργούσε έκθεση αγροτικών προϊόντων με πάγκους μεταξύ άλλων: της Ομάδας Παραγωγών Ροδιού με τα παραγόμενα τελικά προϊόντα, της ΚοινΣΕπ ΜΥΓΔΟΝΙΑ με προϊόντα από αρωματικά (σαπούνια, κηραλοιφές, βάματα,εκχυλισματα κλπ), του PagonisOil με αιθέρια έλαια και λικέρ, η ΡΟΔΙ Ελλάς με δενδρύλλια ροδιάς, το τοπικό Τυροκομείο, αρωματικά βότανα της περιοχής, τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, αμπελοκαλλιεργητής που οινοποιεί την παραγωγή του και πολλοί ακόμα.
Η Ομάδα Παραγωγών Ροδιού στα Ριζά στα Ζερβοχώρια Χαλκιδικής είναι ένα ζωντανό πετυχημένο παράδειγμα στην οποία μετέχουν και δύο μέλη της νεοσύστατης Ένωσης Νέων Αγροτών Χαλκιδικής είπε ο πρόεδρος της ΕΝΑ Χαλκιδικής κ. Π. Γιαλαγκολίδης (6946688616) και συμφώνησαν να κάνουν κοινή εκδήλωση για την αγροτική οικονομία, μετά το Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου (6-8 Σεπ 2013, Κανάλι & Νέα Σαμψούντα Πρέβεζας) και μετά την περίοδο συλλογής των ροδιών (15 Σεπ-15 Οκτ) στα Ζερβοχώρια, συνεχίζοντας την πετυχημένη παρουσία της ΕΝΑ στην περιοχή Χαλκιδικής. Η Ο. Π. Ριζών και η ΕΝΑ Χαλκιδικής θα μπορούσαν να προσκαλέσουν τους τοπικούς κατοίκους της υπαίθρου σε ένα τοπικό αναπτυξιακό όραμα, με μοχλό την κοινωνική οικονομία, που ενδυναμώνει την κοινωνική συνοχή και αποτελεί υγιή βάση κάθε τοπικής προσπάθειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου