Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

«Kληρώνει» για τη φέτα αύριο στο Καναδά

Αύριο αναμένεται να κλείσει η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν επιτευχθεί τελικά, αυτό σημαίνει ότι αγελαδοτρόφοι και άλλες αγροτικές επιχειρήσεις του Καναδά θα έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά των 500 εκατ. καταναλωτών.

 Το πόκερ των διαπραγματεύσεων  επικεντρώνεται στα εξής σημεία: τα κτηνοτροφικά και γαλακτοκομικά προϊόντα.  Η Οττάβα συμφώνησε για διπλασισμό των ευρωπαϊκών τυριών που μπορούν να εισέλθουν στη χώρα χωρίς να αντιμετωπίζουν δασμούς, και ως αντάλλαγμα η ΕΕ έδωσε μεγαλύτερη πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ για τον βόειο κρέας του Καναδά.

Οι  λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστές, αλλά περιλαμβάνουν την εγγυημένη πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές για δεκάδες χιλιάδες τόνων καναδικού βόειου κρέατος, που αποτελεί βασικό στόχο της συντηρητικής κυβέρνησης, η οποία ήθελε να ισορροπήσει στις παραχωρήσεις σχετικά με το ευρωπαϊκή τυρί.

Βεβαίως από την άλλη η αύξηση των εισαγωγών από την Ευρώπη στον Καναδά δεν ευχαριστεί καθόλου τους γαλακτοπαραγωγούς της δεύτερης, καθώς είχαν μάθει να βιώνουν απομονωμένοι χωρίς ανταγωνισμό. Ο λόγος το  αυστηρό δασμολογικό πλαίσιο στις εισαγωγές που υπερβαίνει το 200%.



Πηγή:www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...