Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Διευκρινίσεις του Μάξιμου Χαρακόπουλου για την ελληνική φέτα

Και την διελκυστίνδα Ελλάδας – Καναδά

Διευκρινίσεις για την εμπορική συμφωνία Ελλάδας – Καναδά για την ονομασία της φέτας, παραχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Χαρακόπουλος.


Όπως χαρακτηριστικά διαμήνυσε, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να έρθει καναδέζικο τυρί ως φέτα στην ΕΕ, αφού και στις 28 χώρες μέλη της ΕΕ είναι απόλυτα προστατευμένη, όπως και όλα τα άλλα προϊόντα ονομασίας προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης.

Επίσης, ξεκαθάρισε πως πως με τη συμφωνία αυτή προστατεύεται περαιτέρω η φέτα και στην καναδέζικη αγορά και «όσοι μέχρι σήμερα παρήγαγαν λευκό τυρί και το πουλούσαν σαν "ελληνική φέτα" με ελληνική σημαία, κίονες, Ακρόπολη ή μαιάνδρους, δεν μπορούν εφεξής να χρησιμοποιούν ελληνικά σύμβολα, ούτε τον χαρακτηρισμό "ελληνική" και επίσης πρέπει να αναγράφουν τη χώρα προέλευσης».

«Επομένως με τη συμφωνία αυτή, περιορίζεται και στον Καναδά η ανεξέλεγκτη πώληση λευκού τυριού σαν ελληνική φέτα. Όσοι, λοιπόν, κινδυνολογούν, παραπλανούν τους κτηνοτρόφους και κερδοσκοπούν πάνω στην αγωνία τους.

Οι έντονες αντιδράσεις των Καναδών κτηνοτρόφων σε αυτή την εμπορική συμφωνία είναι ενδεικτικές τόσο για το γεγονός, ότι επέρχεται μεγαλύτερη προστασία στην ελληνική φέτα όσο και ότι διπλασιάζονται οι ποσοστώσεις εξαγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων από την ΕΕ στον Καναδά» κατέληξε ο Μ. Χαρακόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...