Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Ημίμετρα και ψίχουλα στους κτηνοτρόφους

Τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής στις προσπάθειες περιορισμού της ζωονόσου της ευλογιάς, που πλήττει την κτηνοτροφία στη Θράκη, στη Θεσσαλονίκη και τη Λέσβο (ήδη έχουν θανατωθεί 10.000 αιγοπρόβατα), ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.


Ειδικότερα, ζητείται η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων σε στρατιωτικούς κτηνιάτρους, αλλά και σε στρατιώτες που είναι επιστήμονες κτηνίατροι, για να καλύψουν τις μεγάλες ελλείψεις των κτηνιατρικών υπηρεσιών σε προσωπικό. Η Αστυνομία θα συνδράμει, προκειμένου να επιβάλλονται πιο αποτελεσματικά οι περιοριστικοί όροι στις μετακινήσεις αιγοπροβάτων, με σκοπό να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά της νόσου. Η Πυροσβεστική θα βοηθήσει, με τη δημιουργία ειδικών τάφρων, για την απολύμανση των οχημάτων, καθώς ο ιός της ευλογιάς μεταδίδεται και με τα μεταφορικά μέσα (μηχανικά).

Σχετικά με τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων, που είτε αναγκάζονται να θανατώσουν τα ζώα τους, είτε να τα κρατούν έγκλειστα για την περίοδο της καραντίνας, ο αναπληρωτής υπουργός δεν άφησε περιθώρια για προσδοκίες. Επέμεινε στα 10 ευρώ κατ' αποκοπή που δίνεται για τα έγκλειστα ζώα, ενώ για τις αποζημιώσεις όσων ζώων θανατώνονται, είπε αόριστα ότι «θα εξεταστεί το ποσό».

Σημειώνουμε ότι η αποζημίωση που προβλέπεται για τα ζώα που θανατώνονται εξαρτάται από την ηλικία τους και κατά μέσο όρο υπολογίζεται στα 55 ευρώ για κάθε ζώο. Για να αγοράσει, όμως, ένας κτηνοτρόφος ένα παραγωγικό ζώο, θα πρέπει να πληρώσει περισσότερα από 300 ευρώ. Επιπλέον, τα 10 ευρώ κατ' αποκοπή για κάθε έγκλειστο ζώο (αφορούν μόνο την περιοχή του Βόρειου Εβρου), δεν ανταποκρίνονται στο πραγματικό κόστος που θα πρέπει να πληρώσουν οι κτηνοτρόφοι για να ταΐζουν τα ζώα τους για 45 μέρες, όση δηλαδή ορίστηκε η περίοδος της καραντίνας στην περιοχή της Θράκης.

Το ποσό που δίνει το υπουργείο αντιστοιχεί σε 0,22 λεπτά την ημέρα για κάθε ζώο, όταν η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης υπολογίζει το κόστος στα 0,70 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...