Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

ΟΓΑ: Ζητά επαναφορά συντάξεων σε 62.000 υπερήλικες

Την πρόταση της διοίκησης του ΟΓΑ για την εκ νέου απόδοση σύνταξης σε 62.000 ανασφάλιστους υπερήλικες θα θέσει ο Ξενοφών Βεργίνης υπόψη του υπουργού Οικονομικών, την ερχόμενη Τρίτη.


Όπως ενημέρωσε την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο διοικητής του ΟΓΑ, η πρότασή του είναι αποδεκτή και βιώσιμη και έχει ήδη δοθεί στον υπουργό Εργασίας ενώ θα απασχολήσει και την συνάντησή του με τον κ. Στουρνάρα, καθώς, όπως είπε, το θέμα αποτελεί ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα.


Εξήγησε ότι πρόκειται για υπερήλικες που λάμβαναν 360 ευρώ σύνταξη, η οποία διακόπηκε. Σήμερα κι ενώ ο κ. Βεργίνης ζητεί την επαναπόδοση όλου του ποσού της σύνταξης το νέο έτος, υποβάλλει παράλληλα μια πιο ευέλικτη πρόταση εφόσον αυτό δεν καταστεί εφικτό λόγω κόστους.

Σύμφωνα με την εισήγηση, προβλέπεται το 2014 να δοθεί ποσό 216 ευρώ, το 2015 να καταβάλλονται 270 ευρώ και το 2016 να αποκατασταθεί πλήρως η σύνταξη, στα 360 ευρώ.

Εξάλλου, σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον Οργανισμό, οι οποίες φτάνουν τα 800 εκ. ευρώ, ο διοικητής του ΟΓΑ ενημέρωσε ότι ενώ έγινε ρύθμιση οφειλών, η ανταπόκριση των οφειλετών είναι απογοητευτική αφού φτάνει μόλις το ποσοστό του 5%-6%, δηλαδή περίπου 10.000 - 14.000 οφειλέτες.

Ωστόσο ο ΟΓΑ θα έχει εξοφλήσει το 50 - 60% των δικών του οφειλών του προς τρίτους (της περιόδου 2007 -2011) έως το τέλος του χρόνου και το σύνολο του ποσού του Μαρτίου του 2014.

Επίσης ο κ. Βεργίνης ενημέρωσε την Επιτροπή ότι η χρήση του 2013 θα κλείσει με πλεόνασμα 60 εκ. ευρώ για τον ΟΓΑ τα οποία θα διατεθούν για τη δημιουργία ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου και την ηλεκτρονική πληροφόρηση, καθώς το υπάρχον σύστημα είναι τουλάχιστον απαράδεκτο, όπως το χαρακτήρισε ο κ. Βεργίνης. Διαβεβαίωσε καταλήγοντας πως ο προϋπολογισμός εξελίσσεται ομαλά και δεν υπάρχει ίχνος αλήθειας σε ότι φημολογείται περί κινδύνου στην απόδοση των συντάξεων.

Εξήγγειλε τέλος τη δημιουργία αποκεντρωμένων υπηρεσιών ανά την Επικράτεια (με προτεραιότητα τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου) και ενίσχυση των διευθύνσεων ώστε να εξυπηρετείται ο κόσμος από τις περιφέρειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...