Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για τις «ουρές» αμπελοκαλλιεργητών στις ΔΑΟΚ


Απάντηση Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης προς Αυγενάκη για τις «ουρές» αμπελοκαλλιεργητών στις ΔΑΟΚ:

«Το Αμπελουργικό Μητρώο, βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία όλο το χρόνο.....»
Στο πρόβλημα που έχει προκύψει για τους αμπελοκαλλιεργητές του Ηρακλείου, από την τελευταία εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης βάσει της οποίας, όσοι αμπελουργοί παραδίδουν σταφύλια σε οινοποιεία, χρειάζεται να προσκομίσουν δηλώσεις αμπελοκαλλιέργειας, απαντά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, στην παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Όπως αναφέρει ο Υπουργός κ. Αθ. Τσαυτάρης: «το αμπελουργικό δυναμικό της χώρας διέπεται, σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς, από το Αμπελουργικό Μητρώο (Καν. 436/2003 και 479/2008). Κατά συνέπεια, οι παραγωγοί που συμμετέχουν σε όλα τα Προγράμματα και τις Δράσεις του αμπελοοινικού τομέα (δηλώσεις συγκομιδής, εφαρμογή προγραμμάτων αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων, δηλώσεις παραγωγής κλπ), πρέπει να δηλώνουν τα επικαιροποιημένα στοιχεία τους (προσωπικά στοιχεία και στοιχεία αμπελοτεμαχίων), όπως είναι καταγεγραμμένα στο Αμπελουργικό Μητρώο.»

Μέσω της εφαρμογής Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών (Σ.Γ.Π.) για τον Ελαιοκομικό τομέα και το Αμπελουργικό Μητρώο, κάθε παραγωγός παραλαμβάνει την «καρτέλα» του - όχι δήλωση αμπελοκαλλιέργειες από άλλα Συστήματα - στην οποία περιέχεται όλη η αλφαριθμιτική πληροφορία (παραγωγού και αμπελοτεμαχίων), καθώς και η χαρτογραφική πληροφορία των τεμαχίων, όπως δικαιώματα φύτευσης, ποικιλία, έτος φύτευσης, συγκαλιέργεια με ελαιόδενδρα κλπ.

Επισημαίνει μάλιστα ότι: «δεδομένου ότι το Αμπελουργικό Μητρώο είναι δυναμικό, η εφαρμογή τήρησής του, βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, για τις περιπτώσεις μεταβολών, όπως μεταβίβαση αμπελοτεμαχίων, διόρθωση/τροποποίηση γεωπονικών στοιχείων, θέσης και έκτασης αμπελοτεμαχίου, έλεγχος νομιμότητας φύτευσης αμπελώνα κλπ, με την υποβολή δήλωσης τροποποίησης από τον παραγωγό ή δήλωσης ελέγχου βάσει της οποίας πραγματοποιείται επικαιροποίηση των στοιχείων του» ενώ απαντώντας στην πρόταση για διεκπεραίωση μέσω των ΚΕΠ, υπογραμμίζει ότι η ενημέρωση και η εξαγωγή εκτυπώσεων πραγματοποιείται από εξουδιοδοτημένους και εκπαιδευμένους χρήστες των ΔΑΟΚ της χώρας.

Μέσω των ανωτέρω διαδικασιών διασφαλίζεται η εγκυρότητα και η ορθότητα των στοιχείων που δηλώνονται από τους παραγωγού, ενώ παράλληλα, υπάρχει ανταπόκριση στις απαιτήσεις των Κανονισμών και στους ελέγχους της Ε.Ε. ώστε να αποφεύγεται ο κίνδυνος δημοσιονομικών διορθώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...