Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Ξεσηκώνονται οι αγρότες της Κρήτης με αφορμή την φορολογία των αγροτεμαχίων

του Λεωνίδα Γ. Κουδουμογιαννάκη

Σε ξεσηκωμό ετοιμάζονται οι αγρότες της Κρήτης αντιδρώντας στην  άδικη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και ζητούν την απαλλαγή φορολόγησης τους,  καθώς κρίνουν ότι ο αγροτικός κόσμος δεν μπορεί να σηκώσει άλλα βάρη.

Με δεδομένο ότι σε καμιά περίπτωση ο αγροτικός πληθυσμός της Κρήτης και όλης της Ελλάδας, δεν πρόκειται να δεχτεί την «παγκόσμια πρωτιά» φορολόγησης των αγροτεμαχίων, που αποτελούν τον παραγωγικό συντελεστή για τον αγρότη, οι αγρότες της Κρήτης ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια σε παγκρήτιο επίπεδο.

Στην ενδοχώρα της Κρήτης, στο παραγωγικό Τυμπάκι, την Κυριακή 6 Οκτωβρίου στις 13:00 μ.μ. στην αίθουσα του νηπιαγωγείου Τυμπακίου, τα Διοικητικά Συμβούλια των Αγροτικών Συλλόγων της Κρήτης προσκαλούν σε παγκρήτια συνάντηση, τους εκπροσώπους αγροτικών παραγωγικών τάξεων, ευρωβουλευτές και βουλευτές της Κρήτης, τον Περιφερειάρχη, τους Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειακούς Συμβούλους, τους  Δημάρχους του νησιού, για αγροτικά ζητήματα με κορυφαίο θέμα την φορολόγηση των αγροτεμαχίων.

Ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Αργύρης Πανταζής δήλωσε: «Η φορολόγηση των αγροτεμαχίων που προωθεί η Κυβέρνηση θα είναι η ταφόπλακα του αγροτικού κόσμου. Δεν μπορεί να φορολογείται το εργαλείο δουλειάς του αγρότη που είναι το χωράφι. Είναι μοναδική περίπτωση και αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία η φορολόγηση των αγροτεμαχίων.

Το νομοσχέδιο θίγει περισσότερους τους αγρότες της Κρήτης, διότι η πλειονότητα των αγροτεμαχίων προσεγγίζει σε αγροτικούς δρόμους, ένα μεγάλο τμήμα της Κρητικής γης βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την ακτογραμμή, ο κλήρος είναι μικρός, ιδιαίτερα το θερμοκήπιο συνυπάρχει με την κατοικία του αγρότη, οι αντικειμενικές αξίες στην Κρήτη είναι πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με άλλες αγροτικές περιοχές της Ελλάδας, γεγονός που πολλαπλασιάζει το τελικό ποσό του φόρου σε σχέση με την φορολόγηση αγροτεμαχίων άλλων αγροτικών περιοχών της χώρας.

Αν περάσει αυτό το νομοσχέδιο ο αγρότης δεν θα εισπράττει την επιδότηση του, αφού το κράτος θα αδειάζει τον τραπεζικό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση των χρεωμένων φόρων από το Υπουργείο Οικονομικών».

Οι αγρότες της Κρήτης στην συνάντηση τους την Κυριακή στο Τυμπάκι, περιμένουν από τους βουλευτές, ευρωβουλευτές, περιφερειάρχη και δημάρχους της Κρήτης να ξεκαθαρίσουν την θέση τους στο θέμα αυτό. Οι αγροτικοί φορείς του νησιού, τονίζουν ότι πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση. Η στάση των αγροτών και η μεθόδευση του αγώνα θα εξαρτηθεί πολύ από την στάση και τις θέσεις τους στο μείζον θέμα της φορολόγησης των αγροτεμαχίων και σε μια σειρά άλλα ζητήματα του αγροτικού κόσμου.

Σε επιστολή τους προς τον Υπουργό Οικονομικών,  οι αγρότες της Ιεράπετρας ζήτησαν  να αποσυρθεί η φορολογία για τα αγροτεμάχια, καθώς κρίνουν ότι ο αγροτικός κόσμος δεν μπορεί να σηκώσει άλλα βάρη, με δεδομένο τις αυξήσεις 58% στα αγροεφόδια, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο πετρέλαιο, στα διάφορα τέλη, και χαράτσια, αλλά και της γενικής τρέχουσας οικονομικής δυσπραγίας. Στην επιστολή τους τονίζουν:

«Κύριε Υπουργέ, σύσσωμος ο αγροτικός κόσμος του δήμου μας διαμαρτύρεται έντονα, και ενημερώνει σε όλους τους τόνους, ότι δεν πρόκειται να δεχτεί ούτε τους παράλογους και άδικους συντελεστές φορολόγησης των αγροτεμαχίων, αλλά ούτε και οποιαδήποτε φορολόγηση στους συντελεστές παραγωγής (αγροτεμάχια).

Κύριε Υπουργέ, έχομε υποστεί μια τρομακτική μείωση του εισοδήματός μας, από παράλογες αυξήσεις έως και 58% στα αγροεφόδια, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο πετρέλαιο, στα διάφορα τέλη, και χαράτσια. Επίσης, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, έχομε μια σημαντική μείωση στις τιμές διάθεσης των προϊόντων που παράγουμε έως και αδυναμία της διάθεσής τους. Όλα αυτά μαζί έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα δυσφορίας και εγκατάλειψης του πρωτογενή τομέα, που όχι μόνο δεν θα φέρει την ανάπτυξη που όλη η κυβέρνηση ευαγγελίζεται, αλλά οδηγεί σε όλο και πιο μεγάλα κομμάτια γης και θερμοκηπίων ακαλλιέργητα και σε καθημερινές αυτοκτονίες.

Για όλα τα ανωτέρω, ζητάμε να αποσυρθεί άμεσα η φορολογία των αγροτεμαχίων στους αγρότες. Διότι δεν αντέχομε άλλα βάρη και κατ’ αυτό τον τρόπο δεν επιτυγχάνεται ανάπτυξη, αλλά εγκατάλειψη και εξαθλίωση στον πρωτογενή τομέα, με ότι αυτό συνεπάγεται στον αγροτικό κόσμο αλλά και στην πολιτεία γενικότερα.

Σας δηλώνουμε κύριε Υπουργέ, ότι εάν επιχειρήσετε να εφαρμόσετε όλους αυτούς τους παράλογους και άδικους συντελεστές φορολόγησης των εργαλείων της δουλειάς μας, θα βρείτε σύσσωμο τον αγροτικό κόσμο όλης της χώρας απέναντί σας, με κάθε μορφή αγώνα, και σίγουρα ξέρετε πως όταν ο αγρότης ξεσηκώνεται, δεν τον σταματάει τίποτα».


http://104fm.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...