Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Πληρωμές τευτλοκαλλιεργητών από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης


Με προκαταβολή του 50% του πρώτου δεκαπενθημέρου ξεκίνησαν νωρίτερα οι πληρωμές για τα τεύτλα της σοδειάς του 2012 από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Όπως λένε οι παραγωγοί, ο προγραμματισμός ήταν για τις 5 Νοεμβρίου, οπότε και θα εξοφληθεί το υπόλοιπο 50%. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν οι πληρωμές των άλλων δύο «δεκαπενθημέρων» στις 15-17 Νοεμβρίου και στις αρχές Δεκεμβρίου. Ουσιαστικά, λένε οι ίδιοι, η προκαταβολή κατέληξε πάλι στα ταμεία της ΕΒΖ, γιατί έγιναν οι σχετικές παρακρατήσεις για τα γεωργικά εφόδια της χρονιάς, αλλά τουλάχιστον κινείται κανονικά η διαδικασία των πληρωμών. Χωρίς προβλήματα, όπως όλα δείχνουν, θα λάβουν τελικά οι τευλοπαραγωγοί το "βοήθημα" της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης για το 2012
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΒΖ, Λάμπρο Χαραλάμπους, μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα ανακοινωθούν οι τιμές αγοράς των τεύτλων για το 2013.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν οι πληρωμές των άλλων δύο «δεκαπενθημέρων» στις 15-17 Νοεμβρίου και στις αρχές Δεκεμβρίου. Ουσιαστικά, λένε οι ίδιοι, η προκαταβολή κατέληξε πάλι στα ταμεία της ΕΒΖ, γιατί έγιναν οι σχετικές παρακρατήσεις για τα γεωργικά εφόδια της χρονιάς, αλλά τουλάχιστον κινείται κανονικά η διαδικασία των πληρωμών.

Στο μεταξύ, η σποροπαραγωγή τεύτλων για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο ξεκίνησε με αρκετά ερωτηματικά, αφού το ποιος θα πάρει την ΕΒΖ δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που απασχολεί τους παραγωγούς. Όπως όλα δείχνουν, οι παραγωγοί θα λάβουν το «βοήθημα» της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης για το 2012, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα.

Μάλιστα, αποτελεί και σημαντική ενίσχυση, δεδομένου ότι οι απώλειες στις αποδόσεις λόγω του καύσωνα οδήγησαν σε μείωση του εισοδήματος των παραγωγών κατά περίπου 100 ευρώ το στρέμμα. Έτσι, η διοίκηση της ΕΒΖ και οι Ομάδες Παραγωγών, ξεχωριστά, πιέζουν προς τον ΕΛΓΑ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να δοθεί αποζημίωση για την απώλεια του εισοδήματος. Το ερώτημα είναι εάν θα αποζημιωθούν μέσω του κανονισμού του ΕΛΓΑ ή μέσω ΠΣΕΑ, το οποίο είναι και πιο χρονοβόρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...