Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Η απαξιωτική πορεία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΖΑΧΑΡΗΣ (ΕΒΖ)

Στην  απαξιωτική πορεία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΖΑΧΑΡΗΣ (ΕΒΖ), αναφέρεται σε ερώτησή του στη Βουλή , ο υπεύθυνος  αγροτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Εύβοιας Βαγγέλης Αποστόλου.


Στην ερώτηση αναφέρει τα εξής: 

"Η πορεία των οικονομικών μεγεθών της ΕΒΖ, όπως φαίνεται από τη σύγκριση των στοιχείων της 30.6.2009 με εκείνα της 31.8.2013 ή και της 30.6.2012 παρουσιάζει μια δραματική επιδείνωση για την οποία ουδείς ενδιαφέρεται.

Συγκεκριμένα, με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία:

Τα ίδια κεφάλαια μειώθηκαν από € 107,2 εκατ. σε € 57 εκατ. ευρώ .
Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις αυξήθηκαν από € 148,8 εκατ. σε € 160,8 εκατ., ενώ το κυκλοφορούν ενεργητικό μειώθηκε από € 138,6 εκατ. σε € 109,6 εκατ.
Το κεφάλαιο κίνησης από αρνητικό € 10,2 εκατ., έγινε αρνητικό € 51,2 εκατ.
Τα δάνεια τραπεζών αυξήθηκαν από € 109,2 εκατ. σε € 130,4 εκατ.
Οι απαιτήσεις προ προβλέψεων αυξήθηκαν από € 66,6 εκατ. σε € 86,3 εκατ. και οι περισσότερες είναι ανεπίδεκτες είσπραξης.
Οι πωλήσεις παρέμειναν στα ίδια περίπου επίπεδα, αλλά πάντως μειωμένες.
Η παραγωγή ζάχαρης μειώθηκε από 100.000 τόνους σε 55.000 τόνους και για φέτος υπολογίζεται παραγωγή ζάχαρης 35.000 τόνους και μάλιστα με την λειτουργία και των τριών εργοστασίων που θα εκτοξεύσει το κόστος παραγωγής.
Η εταιρεία παράγει συνεχώς ζημίες εξαιτίας της χαμηλής παραγωγής ζάχαρης που επιβαρύνει το κόστος.
Η τελευταία χρονιά με μεγάλες ζημίες ήταν το 2009, όταν η εταιρεία κατέβαλε ως συνεισφορά 18 εκατ. στο Ταμείο Αναδιάρθρωσης, 7,5 εκατ. ως κόστος αδράνειας (μισθοδοσία προσωπικού εργοστασίων Ξάνθης και Λάρισας, που είχαν κλείσει) και 10 εκατ. για την υψηλή τιμή τεύτλων.


Τα παραπάνω τραγικά αποτελέσματα οφείλονται στη λειτουργία των τελευταίων Διοικήσεων της ΕΒΖ και  ιδιαίτερα στη σημερινή , η οποία παρέλαβε την Εταιρεία με ψηφισμένους τους νόμους για την τακτοποίηση πλεονάζοντος προσωπικού (μετατάξεις, προσυνταξιοδοτικό καθεστώς κ.λ.π.), χωρίς υποχρέωση για συνεισφορά στο Ταμείο Αναδιάρθρωσης και με σημαντική προεργασία στο θέμα της ένταξης της παραγωγής ζάχαρης στο καθεστώς Ολοκληρωμένης Διαχείρισης για την υποκατάσταση της καταργούμενης τότε συνδεδεμένης ενίσχυσης. Διαπράττοντας όμως τεράστιο και εγκληματικό λάθος αύξησε το δανεισμό των εργοστασίων στη Σερβία, με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί να αγοράσει τις μετοχές των μικρομετόχων, δαπανώντας έτσι σε μια περίοδο ανύπαρκτης ρευστότητας ποσό  15 εκατ. ευρώ.

Απολύτως συμμέτοχη είναι και η προηγούμενη Διοίκηση της ΑΤΕ και ασφαλώς ο Εκκαθαριστής της ΑΤΕ, ο οποίος διέπραξε και διαπράττει τεράστια σφάλματα.

Είναι χαρακτηριστική η σύνθεση  του Δ.Σ. της ΕΒΖ : Από την ίδρυση της Εταιρείας (1960) μέχρι το 2007 στο Δ.Σ. της δεν μετείχε μέλος εκτός της Β. Ελλάδος. Από το 2007, στα 11 μέλη μετείχε μόνο ένας Δ/ντής της ΑΤΕ από την Αθήνα, αργότερα (2010) έγιναν δύο στα 7 μέλη, το 2012 έγιναν 3 μέλη και πρόσφατα (την 1.8.2013) έγιναν 4. Πριν λίγες μέρες (22.8.2013), η Εταιρεία ανακοίνωσε νέα αναδόμηση του Δ.Σ. Σ΄ αυτό τώρα, από τα 7 συνολικά μέλη, τα 6 διαμένουν στην Αθήνα .

Τα μέλη αυτά θα μετακινούνται μια ή και δύο φορές το μήνα από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη για τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΒΖ , γιατί προφανώς ο Εκκαθαριστής της ΑΤΕ και οι προϊστάμενοί του δεν μπόρεσαν να βρουν στη Θεσσαλονίκη 7 άτομα ικανά να στελεχώσουν το Δ.Σ. της ΕΒΖ.

Αποτελεί δε παγκόσμια πρωτοτυπία δύο από τα τρία εκτελεστικά μέλη να λειτουργούν εξ αποστάσεως, αφού ο Εκκαθαριστής της ΑΤΕ  φρόντισε να τακτοποιήσει δύο συνεργάτες του στην εκκαθάριση,  ως εκτελεστικά μέλη.

Περαιτέρω, στο Δ.Σ. μετέχουν και  τρία στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς (έστω κι αν ένα εξ αυτών έχει διατεθεί στην εκκαθάριση, ανήκει στην Πειραιώς). Το γιατί στο Δ.Σ. της ΕΒΖ μετέχουν τρία στελέχη της Πειραιώς μόνο ο εκκαθαριστής της ΑΤΕ γνωρίζει, εάν βέβαια εκείνος συγκρότησε το Δ.Σ.

Όσον αφορά τις αμοιβές  αρκεί να αναφερθεί ότι  ο Διευθύνων Σύμβουλος λαμβάνει 9.000 ευρώ το μήνα, πέραν της αμοιβής στην Σερβία, του αυτοκινήτου και των εξόδων παράστασης, χωρίς από το 2010 μέχρι σήμερα να μειωθούν οι αμοιβές του.

Κι ενώ η εταιρεία απαξιώνεται συνεχώς ,τα κατά καιρούς δελτία τύπου της ομιλούν για θετική και κερδοφόρο πορεία!!

 Μπροστά σ΄ αυτή τη κατάσταση  η Κυβέρνηση εμμένει στην πολιτική πώλησης των μετοχών της Εταιρείας με διαγωνισμό .

Αν και διαφωνούμε ριζικά  με τη πολιτική αυτή σημειώνουμε τα εξής:

 Η διαδικασία ξεκίνησε με απόφαση του Δ.Σ. της ΑΤΕ στις 24.2.2011. Κατά πληροφορίες μας, προσελήφθη ως σύμβουλος πώλησης η Eurobank Equities, χωρίς διαγωνισμό και με τεράστια αμοιβή.

Έχουν παρέλθει περισσότερα από 2,5 χρόνια και δεν έγινε απολύτως τίποτε. Ακρόαση στην ακρόαση, έλεγχος της εταιρείας από τους υποψήφιους επί 11/2 χρόνο, πολλοί υποψήφιοι, αλλά σιγά – σιγά αποχώρησαν όλοι. Τώρα δόθηκε νέα αναβολή.

Όλοι έχουν καταλάβει  ότι εφόσον οι μετοχές είναι στην ΑΤΕ και τα δάνεια στην Πειραιώς, η διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει. Όλοι το κατάλαβαν εκτός από την Τράπεζα Πειραιώς, τον Εκκαθαριστή της ΑΤΕ, την ΤτΕ που χώρισε τις μετοχές και τα δάνεια και το ΤΧΣ που είχε τη γενικότερη ευθύνη.

 Είναι χαρακτηριστικά τα δημοσιεύματα:

ΒΗΜΑ 2.6.2013:  Τα δάνεια τορπιλίζουν την ΕΒΖ

Euro2day 20.12.2012:  Η ΕΒΖ και ο γόρδιος δεσμός των δανείων

Καθημερινή 16.5.2013: Εμπλοκή στην ανάδειξη αγοραστή για την Ελληνική Βιομηχανίας Ζάχαρης

Banking news 15.5.2013: ΕΒΖ: Δυσφορία των Γάλλων για τα υψηλά δάνεια της Εταιρείας

Πρώτο Θέμα 6.12.2012: ΕΒΖ: Να μην αποτύχει και ο δεύτερος διαγωνισμός

Banking news 11.7.2013: Για ποιούς λόγους δόθηκε νέα παράταση στο διαγωνισμό μετά από 29 μήνες προσπαθειών

Κανένας δεν ενδιαφέρεται να αλλάξει κάτι. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς  βλέπει ένα σήριαλ μιας εισηγμένης για 2,5 χρόνια, αλλά κανένα ενδιαφέρον για τους μικρομετόχους.

 Μήπως λοιπόν κάποιοι τελικά θέλουν η ΕΒΖ να κλείσει;

 Με βάση όλα  τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:

Αν γνωρίζει την πορεία της ΕΒΖ και πως τη θεωρεί;  Αν όχι ικανοποιητική γιατί δεν αντικαθιστά τον πυρήνα του Δ.Σ.;
Αν γνωρίζει το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Εταιρεία, αφού στερείται παντελώς διαθεσίμων και δυσκολεύεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της;
Γιατί αυξήθηκαν οι απαιτήσεις της Εταιρίας τόσο σημαντικά; Που οφείλεται; Έγινε έρευνα και αν ναι ποιο είναι το πόρισμα;
Ποιοι είναι οι όροι συνεργασίας της Eurobank με την ΑΤΕ για την πώληση της ΕΒΖ; Πώς επελέγη , τι ποσό έλαβε μέχρι σήμερα ως αμοιβή , πόσα αναμένεται να λάβει κι αν  αληθεύει ότι προσελήφθη και η Deloitte ως σύμβουλος πώλησης μαζί με την Eurobank;

Πόσοι και ποιοι άλλοι σύμβουλοι ενεπλάκησαν, μέχρι τώρα, στην αποκρατικοποίηση της ΕΒΖ και με ποιες αμοιβές;
Θεωρεί λογικό και σωστό τα 6 από τα 7 μέλη του Δ.Σ. της ΕΒΖ να διαμένουν στην Αθήνα και να μετακινούνται μια ή δύο φορές το μήνα στη Θεσσαλονίκη με έξοδα αεροπορικών εισιτηρίων και ξενοδοχείων για να μετέχουν στο Δ.Σ.; Θεωρεί ότι δεν διαθέτει η Θεσσαλονίκη 7 άτομα ικανά για το σκοπό αυτό, ώστε με τη δραματική σημερινή οικονομική κατάσταση της Εταιρείας να μη πληρώνονται τέτοιες δαπάνες πολυτελείας ;
Αν εκτιμά ότι μπορεί να πωληθεί η ΕΒΖ όταν οι μετοχές είναι στην ΑΤΕ και τα δάνεια στην Πειραιώς; Και εάν όχι πώς το επέτρεψε για τόσο διάστημα με τα γνωστά αποτελέσματα; Και τι προτίθεται να κάνει για να σταματήσει η  διαδικασία της πώλησης και η περαιτέρω απαξίωση της Εταιρίας;
Θεωρεί ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με τη μέχρι τώρα συμπεριφορά της, προστατεύει τα συμφέροντα των μικρομετόχων της ΕΒΖ; Αν όχι τι σκοπεύει να πράξει; Είναι δυνατόν να παραμείνει ανοικτός ο διαγωνισμός πώλησης εισηγμένης  κοντά τρία χρόνια και να μη δίνεται καμιά πληροφόρηση;


Ο ερωτών βουλευτής

Αποστόλου Ευάγγελος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...