Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Σκληρό ροκ κυβέρνησης - αγροτοσυνδικαλιστών


Τακτική σταδιακής κλιμάκωσης της σύγκρουσης με τους αγρότες επιλέγει να ακολουθήσει η κυβέρνηση μετά την απόφαση των αγροτοσυνδικαλιστών για κλεφτοπόλεμο στις εθνικές οδούς. Οι χθεσινές αποφάσεις για προσωρινό, ωριαίο, αποκλεισμό κεντρικών σημείων στο εθνικό δίκτυο προβληματίζουν το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο διαμηνύει ότι η κυβέρνηση «δεν θα επιτρέψει την ομηρεία της κοινωνίας» και χαρακτηρίζει πλέον «πολιτικές» τις κινητοποιήσεις, προβάλλοντας ως καθοδηγητές το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν θα επιτρέψουμε την ομηρεία της κοινωνίας», το μήνυμα από Μαξίμου
Η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στο αγροτικό μέτωπο θα εξεταστεί σήμερα στο πρωθυπουργικό επιτελείο προκειμένου να δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές τόσο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, προκρίνεται να μην εξαντλήσει από τώρα η κυβέρνηση τα όπλα της, καθώς δεν αποκλείονται περαιτέρω βήματα κλιμάκωσης από την πλευρά των αγροτών - εν ολίγοις, μια απόπειρα για γενικό, πολυήμερο μπλακάουτ στις εθνικές οδούς. Σε αυτήν την περίπτωση, η απόφαση για άμεση επέμβαση των ΜΑΤ και συλλήψεις αγροτών θεωρείται ειλημμένη.

Προς το παρόν, από στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού προκρίνεται να ενισχυθεί η αστυνομική δύναμη στα σημεία των μπλόκων και, εφόσον ο αποκλεισμός είναι προσωρινός, να γίνει προσπάθεια γα εναλλακτικές διόδους που θα επιτρέψουν την κυκλοφορία έστω και μετ' εμποδίων. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το ζήτημα των αγροτών είναι διαφορετικό από τις απεργιακές κινητοποιήσεις στις αστικές συγκοινωνίες ή στην ακτοπλοΐα. Ετοιμάζονται, ωστόσο, για σκληρό ροκ με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, κρίνοντας ότι βρίσκονται πίσω από τη χθεσινή κλιμάκωση. Κατά τις ίδιες πηγές, ωστόσο, η τακτική του κλεφτοπόλεμου, το πιθανότερο είναι να οδηγήσει σε εκφυλισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων παρά στη δημιουργία πιεστικού κλίματος για την κυβέρνηση.

Μετά τη σύνοδο. Με την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών και τις αποφάσεις για τον νέο πολυετή κοινοτικό προϋπολογισμό, ο συναγερμός στο Μέγαρο Μαξίμου χτυπά ηχηρά κυρίως για τη μαύρη τρύπα που καταγράφεται στα δημόσια έσοδα. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα κονδύλια των 18,5 δισ. ευρώ που προβλέπει ο νέος κοινοτικός κουμπαράς για τη χώρα μας αποτελούν ακόμη μία απόδειξη για το κλίμα εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα που διαμορφώνεται στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι το μήνυμα των Βρυξελλών θα ενισχύσει τον δείκτη αισιοδοξίας στο εσωτερικό, καθώς και την εικόνα του κ. Σαμαρά, αλλά επισημαίνουν ότι η αισιοδοξία δεν μπορεί να διατηρηθεί σε βάθος χρόνου εάν δεν αρχίσει να καταγράφεται θετικό πρόσημο και στα μεγέθη της πραγματικής οικονομίας, ιδίως στην προσπάθεια ανάσχεσης της ανεργίας.    
     
Οι ίδιες πηγές αναγνωρίζουν ότι η βουτιά στα δημόσια έσοδα τον περασμένο μήνα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2012 προκαλεί έντονο προβληματισμό, ενώ εκφράζουν την ανησυχία τους και για τις αντοχές στον ιδιωτικό τομέα ο οποίος αποτελεί και βασικό δίχτυ ασφαλείας για την κοινωνική συνοχή. Τα ζητήματα αυτά, όπως επισημαίνουν, θα τεθούν στην κορυφή της ατζέντας τόσο στη νέα σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων που θα πραγματοποιηθεί προς το τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης, καθώς και στον νέο κύκλο συζητήσεων που θα έχει η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους της τρόικας.

«Πολιτικά κίνητρα»

«Επειτα από τα μέτρα ενίσχυσης των αγροτών που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση, ο μόνος λόγος που τα τρακτέρ παραμένουν παρατεταγμένα στους δρόμους είναι επειδή στις κινητοποιήσεις τους επενδύουν πολιτικά τόσο η Κουμουνδούρου όσο και ο Περισσός, για να συντηρήσουν κλίμα κοινωνικής αναταραχής», είναι το κυβερνητικό μήνυμα.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...