Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το θέμα των αξιοκρατικών επιλογών στους Δημοσίους Οργανισμούς


Με αφορμή την αντικατάσταση  του Θ. Σαρρή στον ΕΛΓΑ
ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ  ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  ΘΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ


Μετά από τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του τύπου για την αντικατάσταση του Προέδρου του ΕΛΓΑ Θ. Σαρρή, σε συνδυασμό με την πρόβλεψη στο Μνημόνιο ειδικών συγκεκριμένων και αξιοκρατικών κριτηρίων για τη νέα θέση του Γενικού Γραμματέα για τα έσοδα, ο ευρωβουλευτής Θόδωρος Σκυλακάκης κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της οποίας ζήτα να ενημερωθεί για το κατά πόσο έχει σκοπό να ενθαρρύνει την αξιοκρατική επιλογή των επικεφαλής των Δημοσίων Οργανισμών στην Ελλάδα.

Αναλυτικά στην ερώτηση που  κατέθεσε ο Θ. Σκυλακάκης αναφέρονται τα εξής:

"Σύμφωνα με  το Μνημόνιο για τις οικονομικές  και δημοσιονομικές πολιτικές  (Memorandum of Economic and Financial Policies) το οποίο υπογράφηκε μεταξύ της Ελλάδας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τον Μάρτιο 2012,  η Ελλάδα δεσμεύεται σε προαπαιτούμενη δράση που αφορά τον διορισμό Γενικού Γραμματέα για τα έσοδα,  με διαφανή, συγκεκριμένα και αξιοκρατικά κριτήρια.

Πριν  από 2,5 χρόνια, ανέλαβε επικεφαλής του  Οργανισμού Αγροτικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) ο κ. Θόδωρος Σαρρής, ο οποίος σύμφωνα  με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπο, εκτέλεσε παραδειγματικά τα καθήκοντά  του: περιόρισε δραστικά τις ψεύτικες αποζημιώσεις, διπλασίασε τα ετήσια έσοδα από 75 σε 150 εκατ. ευρώ περίπου, μεταρρύθμισε τις διαδικασίες είσπραξης εσόδων ώστε να μην πληρώνουν μόνο οι έντιμοι αγρότες, περιόρισε το κονδύλι μισθοδοσίας από 53 εκατ. σε 16 εκατ. ευρώ περίπου και ενώ το 2010 ο ΕΛΓΑ χρωστούσε 4.2 δις ευρώ και κάθε χρόνο δημιουργούσε νέο έλλειμμα 400 εκ. ευρώ περίπου, σήμερα έγινε πλεονασματικός.

Παρ΄όλα αυτά, προς έκπληξη της ελληνικής  κοινής γνώμης, η κυβέρνηση προχώρησε τις ημέρες αυτές στην αιφνιδιαστική αντικατάστασή του, χωρίς αιτιολογία υλοποιώντας κατά τα δημοσιεύματα του τύπου σχετική συμφωνία διανομής κυβερνητικών θέσεων μεταξύ των τριών κομμάτων των κυβερνητικών εταίρων.

Ερωτάται  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εάν ως μέλος της Τρόικας, σκοπεύει να ενθαρρύνει την αξιοκρατική επιλογή επικεφαλής μεγάλων δημόσιων οργανισμών στην Ελλάδα, οι οποίοι διαχειρίζονται εθνικά  ή/ και ευρωπαϊκά κονδύλια."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...