Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Αδιαφορούν για την ΕΒΖ, ανησυχούν οι παραγωγοί

Οι τευτλοπαραγωγοί προσπαθούν εδώ και τρεις μήνες να συναντηθούν με τον υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης


Τευτλοκαλλιεργητές από τις Σέρρες, την Ημαθία, τη Λάρισα και τον Εβρο συγκεντρώθηκαν χθες έξω από τα γραφεία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στη Θεσσαλονίκη, ζητώντας να μη μειωθούν οι τιμές για τα τεύτλα και να μην κλείσουν εργοστάσια της εταιρείας.


Ο λόγος της διαμαρτυρίας τους είναι ότι ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί η τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, που συνήθως ανακοινώνεται περίπου τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο κάθε χρόνο, αλλά και το ανησυχητικό γεγονός της ανακοίνωσης του κλεισίματος του εργοστασίου της ΕΒΖ στην Ξάνθη.

Οι τευτλοπαραγωγοί ζητούν να διατηρηθούν οι τιμές στα περσινά επίπεδα, ενώ πρόσφατα διαμαρτυρήθηκαν επανειλημμένα για την καθυστέρηση στην ανακοίνωση των τιμών για τη νέα καλλιεργητική περίοδο και κατήγγειλαν την πολιτική της κυβέρνησης και του εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος ως απαξιωτική για την ΕΒΖ και καταστροφική για την τευτλοκαλλιέργεια. Πρόσφατα, με ανοιχτή επιστολή τους κατήγγειλαν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τη διοίκηση της ΕΒΖ για «εγκληματική αδιαφορία» και «αρνητική στάση» απέναντί τους. «Την ώρα που η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης οδηγείται σε ολοκληρωτική απαξίωση και η τευτλοκαλλιέργεια σε είδος προς εξαφάνιση, οι τευτλοπαραγωγοί όλης της χώρας προσπαθούν ανεπιτυχώς εδώ και 3 μήνες να έρθουν σε επαφή με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιο Τσαυτάρη, με σκοπό την εξεύρεση λύσεων για την ελληνική τευτλοκαλλιέργεια και τη συνέχιση της λειτουργίας των εργοστασίων», ανέφεραν στην ανοιχτή επιστολή τους.

Κατήγγειλαν ακόμη τη διοίκηση της ΕΒΖ, και συγκεκριμένα τον διευθύνοντα σύμβουλο Λάμπρο Χαραλάμπους, ότι με την πολιτική που ακολουθεί και με την «πρωτοφανή και αδικαιολόγητη καθυστέρηση των πληρωμών των παραγωγών, αλλά και την καθυστέρηση της ανακοίνωσης της τιμολογιακής πολιτικής», οδηγεί σε πλήρη αφανισμό την ελληνική τευτλοκαλλιέργεια και κατ' επέκτασιν σε άμεσο κίνδυνο τη συνέχιση της λειτουργίας των εργοστασίων. «Παρέλαβαν τη βιομηχανία το 2009 με κόστος παραγωγής 613 ευρώ/τόνο και μέσα σε 4 χρόνια κατάφεραν να εξαφανίσουν την τευτλοκαλλιέργεια και να ανεβάσουν το κόστος παραγωγής σε 1.000 ευρώ/τόνο», κατήγγειλαν στην επιστολή τους.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, Αγγελο Μπεμπεκίδη, παραμονές Χριστουγέννων η διοίκηση της ΕΒΖ ανακοίνωσε στους εννιά εναπομείναντες εργαζομένους στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Ξάνθη ότι το συγκεκριμένο τμήμα θα κλείσει και ότι πρέπει να μεταφερθούν για να εργαστούν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Πλατύ Ημαθίας. «Υπήρχε δέσμευση ότι οι εργαζόμενοι δεν θα πειραχτούν, αλλά δυστυχώς η εταιρεία, παραμονές των Χριστουγέννων, πήρε μια απόφαση που έχει πολύ δυσάρεστες συνέπειες για τους εργαζόμενους», προσθέτει ο Α. Μπεμπεκίδης. Οι εργαζόμενοι κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα, που θα εκδικαστούν στις 5 Φεβρουαρίου. Αλλά το Πρωτοδικείο Ξάνθης δεν έκανε δεκτή την προσφυγή προσωρινής διαταγής για αναστολή της ισχύος της απόφασης, και πλέον πρέπει να μετακινηθούν στο Πλατύ μέχρι τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων.

Σ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ / enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...