Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Καλές πρακτικές αγροτικής επιχειρηματικότητας και ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ

Την Κυριακή, 2 Φεβ 2014, από τις 11.00 έως τις 19.00, στην αίθουσα Corona, μέσα στην Agrotica, στην Θεσσαλονίκη, οργανώνεται πλατφόρμα παρουσίασης πετυχημένων πρακτικών από τις εμπειρίες αγροτών, και άλλων κατοίκων της υπαίθρου, με καλές πρακτικές αγροτικής επιχειρηματικότητας, εγκαινιάζοντας τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις προετοιμασίας του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ, που καθιέρωσε επιτυχώς η Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας, στο Κανάλι Πρέβεζας το 2013. 


Με συντονιστή τον κ. Δημήτρη Μιχαηλίδη, προσκαλούνται οι πραγματικοί κάτοικοι της υπαίθρου να αφηγηθούν και να μοιρασθούν τις εμπειρίες τους από την αγροτική επιχειρηματικότητα στον τόπο τους, εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον τους γραπτά με email μέχρι την Τετάρτη, 23 Ιαν 2013, στο email michaeld@otenet.gr.

Ωφελούμενοι θα είναι όλοι οι συμμετέχοντες τόσο για την ευκαιρία της αφήγησης, όσο και για την «πυκνή εμπειρία» που θα διαχυθεί σε όλους και γι’ αυτό θα μπορεί να αποτελέσει βάση για βελτίωση όλων ή για άμεση εφαρμογή, όσο και την δημιουργία ευκαιριών για δικτύωση και συνεργασία.

Ο «δημόσια γράφων» κ. Δ. Μιχαηλίδης, είχε την ευκαιρία να συναντήσει και να συζητήσει, το 2011 σε 182 εκδηλώσεις, για την αγροτική επιχειρηματικότητα και την Κοινή Γεωργική Πολιτική, με νέους κυρίως αγρότες σε όλη την Ελλάδα, το 2012 μετείχε σε196 συζητήσεις και το 2013 συντόνισε 206 συναντήσεις προβληματισμού με μέλη των αγροτικών κοινωνιών της υπαίθρου σε όλη την Ελλάδα

Η HELEXPO-ΔΕΘ προσφέρει τον φιλόξενο χώρο της με την ευκαιρία της Agrotica και με την οργανωτική εμπειρία του ΑγρΟραμα, πολλές συλλογικές δομές συμβάλλουν με την εμπειρία τους στην δημιουργία αυτής της πλατφόρμας μεταφοράς τεχνογνωσίας «από τους πολίτες σε πολίτες». Μέλη και συμπολίτες από τυπικές και άτυπες δομές θα βρεθούν στην Corona από τις 11.00 έως τις 19.00, μεταξύ των οποίων επισημαίνουμε την Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία-ΠΡΩΣΚΑΛΟ, την Ένωση Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών-ΕΑΦΦΕ, την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση-ΚοινΣΕπ ΜΥΓΔΟΝΙΑ, το Πανελλήνιο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ, την Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας-ΕΝΑ Πρέβεζας, την ΕΝΑ Σερρών, την ΕΝΑ Χαλκιδικής και άλλες.

Σήμερα καταγράφεται μια φαινομενική βούληση (Ζήτηση) αγροτικότητας σε ένα μεγάλο φάσμα του αστικού πληθυσμού γιατί βρίσκονται σε αναζήτηση ενός άλλου πλαισίου διαβίωσης και κοινωνικών σχέσεων, διαφορετικών από αυτές του αστικού χώρου. Η εν λόγω βούληση θα μπορούσε να ξαναδώσει μια ζωτικότητα στην ύπαιθρό. Παρά ταύτα, αυτή η επιθυμία αγροτικότητας παραμένει συχνά απλώς σε στάδιο ευχολογίου δίχως θέσεις εργασίας, συγκεκριμένων επιχειρηματικών σχεδίων ή μετρήσιμων ευκαιριών. Και τούτο διότι δεν υπάρχει επί του παρόντος Υποδοχή (Προσφορά) στην ύπαιθρο, οι λεγόμενες πολιτικές υποδοχής και ελκυστικότητας της υπαίθρου, όπως η Philoxenia+ (http://www.philoxeniamed.tpa-kepi.gr/index_el.html).

Στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ, την Κυριακή, 2 Φεβ 2014, εξασφαλίσθηκε η παρουσίαση της Εφαρμογής Διαχείρισης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων ifarma ((www.igarma.agrostis.gr), της μονάδας Υδροπονικής Καλλιέργειας Βιολογικής Ζωοτροφής DNA (www.dnasmart.gr), της Γεωπληροφορικής Αγροτικής Πρωτοβουλίας grisi+ (www.grisiplus.eu), αλλά και τεχνικών εμπειριών για την διαχείριση των «κόκκινων αγροτικών δανείων» καθώς και στοιχείων για την Κοινή Γεωργική Πολιτική-CAP.

Η ημέρα θα κλείσει με ανοικτή συζήτηση για την καινοτομία στον αγροτικό τομέα (17.30-19.00), πάντα στο φιλόξενο χώρο της αίθουσας Corona της HELEXPO-ΔΕΘ.


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...