Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

100 επιχειρήσεις Ψαρεύουν επενδύσεις στις ιχθυοκαλλιέργειες

Επενδύσεις στις ιχθυοκαλλιέργειες ψαρεύουν 100 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει ισάριθμα σχέδια στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως έκανε γνωστό χθες ο υπουργός Αθ. Τσαυτάρης.


Τα συγκεκριμένα σχέδια πρόκειται να αξιολογηθούν την επόμενη εβδομάδα, ενώ από τις 68 προτάσεις που έχουν ήδη κατατεθεί για επενδύσεις στη μεταποίηση αλιευμάτων έχουν εγκριθεί οι 45.


Το πρόγραμμα είναι ύψους 140 εκατ. ευρώ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2007-2013) και σύμφωνα με πληροφορίες τα επενδυτικά σχέδια προέρχονται τόσο από μεγάλες εταιρείες, όπως Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, Interfish και Γαλαξίδι, όσο και από μικρότερες, με τις προτάσεις να αφορούν δημιουργία μονάδων σε Δωδεκάνησα, Κεντρική Ελλάδα, Μυτιλήνη, Χίο κ.α. Για να απλοποιηθούν μάλιστα οι διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων ιχθυοκαλλιέργειας θα δημιουργηθεί σύντομα υπηρεσία «μιας στάσης», σύμφωνα με σχέδιο νόμου του υπουργείου που θα τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση.

Εντός των ημερών κατατίθεται στη Βουλή και το άλλο νομοσχέδιο του υπουργείου, για την υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων και ζωοτροφών, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και ρυθμίσεις για τη λειτουργία των farmers markets. Η φιλοσοφία του μέτρου είναι ότι οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων θα διαθέτουν απευθείας τα προϊόντα τους στον καταναλωτή (λειτουργούν ήδη τέτοιες αγορές σε Πρέβεζα, Δράμα κ.α.).

Τέλος, ερωτηθείς ο κ. Τσαυτάρης ποια είναι η θέση του υπουργείου στο θέμα της επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, απάντησε πως πρόκειται για ζήτημα που αφορά το υπουργείο Ανάπτυξης. Προσέθεσε δε πως το μόνο που έχει ζητηθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η συνδρομή του ΕΛΓΟ Δήμητρα για τις προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν προκειμένου το γάλα να φέρει σήμα με την ένδειξη «ελληνικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...