Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Έφοδος των "ευρω-ράμπο" στην ΕΑΣ Ρεθύμνου

Στη καρδιά του αγροτικού συνεταιρισμού στην Κρήτη εισχώρησαν οι ελεγκτές του ευρωπαϊκού ΣΔΟΕ για να διερευνήσουν σοβαρές καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες μεγάλη Αγροτική Ένωση του νησιού φέρεται να παραπλάνησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για να συμμετάσχει σε διαγωνισμό του 2011 με προϋπολογισμό που ξεπερνούσε τα 4 εκ ευρώ.

Σύμφωνα με τη καταγγελία που έφθασε στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης-ΟLAF, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου συμμετείχε πριν από δύο χρόνια σε διεθνή διαγωνισμό υπό την ομπρέλα ιδιωτικής εταιρείας, αναλαμβάνοντας ως ΕΑΣ Ρεθύμνου τη παραγωγή κεφαλογραβιέρας που διατέθηκε σε άπορους της Ελλάδας, μέσω προγράμματος που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως αποκάλυψε το neakriti.gr oι ελεγκτές του OLAF έφθασαν στην Κρήτη για να ελέγξουν σωρεία καταγγελιών για παράνομες επιδοτήσεις ή κοινοτικές ενισχύσεις. Πρώτος σταθμός ήταν το Ρέθυμνο αφού η καταγγελία περί εξαπάτησης των ευρωπαϊκών Αρχών και μάλιστα από μια Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών αξιολογήθηκε ως ιδιαίτερα σοβαρή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην καταγγελία αναφέρεται ότι η ΕΑΣ Ρεθύμνου παρήγαγε και προώθησε για να καλύψει τις ανάγκες του προγράμματος 426 τόνους κεφαλογραβιέρας, δίνοντας διαβεβαιώσεις ότι το συγκεκριμένο προϊόν παρήχθη αποκλειστικά από γάλα με ΠΟΠ Ρέθυμνου.

Αυτό το γεγονός αποτέλεσε και ένα από τα σοβαρότερα κριτήρια για να αξιολογηθεί η συγκεκριμένη προσφορά ως η συμφερότερη στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού. Ωστόσο σύμφωνα πάντα με τους καταγγέλλοντες η ΕΑΣ Ρεθύμνου δεν είχε τη δυνατότητα να εξασφαλίσει τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο τόσο μεγάλες ποσότητες ντόπιου γάλακτος και γι αυτό υποστηρίζουν ότι οι ανάγκες καλύφθηκαν με πρόσμιξη γάλακτος από άλλες περιοχές και σε κάθε περίπτωση όχι με ΠΟΠ Ρεθύμνου.

Από προχθες οι "ευρώ-ράμπο" κάνουν φύλλο και φτερό τα παραστατικά της Ένωσης για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ήταν σε θέση η ΕΑΣ Ρεθύμνου να καλύψει τις απαιτήσεις του διαγωνισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες δόθηκαν επαρκής εξηγήσεις αλλά και στοιχεία για την παραγωγή εκείνης της περιόδου, ενώ ερμήνευσαν την καταγγελία ως προϊόν πολέμου μεταξύ των συμμετεχόντων στο συγκεκριμένο διαγωνισμό.

Το κλιμάκιο του ΟLAF που συνοδεύεται και από έμπειρα στελέχη του ΣΔΟΕ Κρήτης, θα συνεχίσει την μεγάλη έρευνα που ξεκίνησε στο νησί εξετάζοντας και άλλες καταγγελίες που αφορούν είτε περιπτώσεις αγροτών είτε επιχειρήσεων που ενισχύθηκαν για οποιοδήποτε λόγο με κοινοτικά κονδύλια.

Πάντως για την ιστορία, η ΕΑΣ Ρεθύμνου μαζί με ιδιωτική εταιρεία μόλις πριν από ένα μήνα ανέλαβαν και για το 2013 το έργο για τη δωρεάν διανομή σε απόρους προϊόντων όπως λάδι και τυρί.

rethymnoguide.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...