Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

«Νομική υποχρέωση η θέσπιση των Αγροτικών Φωτοβολταϊκών»


Αναφορά Αυγενάκη προς Μανιάτη

Σε τροποποιήσεις στο υπό επεξεργασία νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, όσον αφορά...
στα αγροτικά φωτοβολταϊκά καθώς αυτά πρόκειται να θιγούν άμεσα από την εφαρμογή του, αναφέρεται σε παρέμβασή του, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη, διαβιβάζοντας επιστολή του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών.


Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «δεν γίνεται σε κανένα σημείο του Νομοσχεδίου λόγος για ξεχωριστή κατηγορία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αγροτικών φωτοβολταϊκών, όπως αυτό προβλέπεται ρητά στο Νόμο 3851/2010, ενώ είναι νομική υποχρέωση να υφίσταται κατηγορία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των ΑΠΕ/ΣΗΘΥΑ άρθρου 143 του Ν. 4001/2011 ως εξής: «Αγροτικά Φωτοβολταϊκά ισχύος έως 100kWp». Επιπλέον, «στο άρθρο 7 αυτού γίνεται λόγος για ρύθμιση θεμάτων τιμών αποζημίωσης ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ, αναφέροντας ότι ο εκάστοτε Υπουργός Ενέργειας με μία απλή δική του Υπουργική Απόφαση θα είναι σε θέση να «μεταβάλλει» και να «εξειδικεύει» τις τιμές πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος.»

Ακόμη, από τη μείωση των τιμολογίων ρεύματος στους βιομηχανικούς καταναλωτές θα δημιουργηθεί στην πολύπαθη αγορά ενέργειας νέο έλλειμμα που θα το πληρώσουν πάλι οι παραγωγοί ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ), πέραν του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ.

Τέλος, ο κ. Λ. Αυγενάκης ζητά την άμεση θέσπιση στο Νομοσχέδιο κατηγορίας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, όπως ορίζει ρητά ο Νομοθέτης στο Ν. 3851/2010, στην 19598/01.10.2010 Υπουργική Απόφαση, αλλά και στον Ν. 4093/2012 και Ν. 4152/2013 και την εξαίρεση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών σταθμών επαγγελματιών αγροτών της περίπτωσης (β) του παρ. 6 του άρθρου 15 του Ν. 3851/2010, λόγω ΜΗ επίτευξης της επιδιωκόμενης αναλογίας ισχύος της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...