Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στη 13η Γιορτή Αμυγδάλου στο Συκούριο Λάρισας

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος εγκαινιάζοντας τη 13η Γιορτή Αμυγδάλου στο Συκούριο του Δήμου Τεμπών, αναφέρθηκε στη μείωση του ελάχιστου αριθμού μελών, από 20 σε 10, για την αναγνώριση Οργανώσεων Παραγωγών καρπών με κέλυφος και στην πρόταση για χρηματοδότηση κατάρτισης μελών γυναικείων αγροτουριστικών συνεταιρισμών.


Ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «με ολοκληρωμένες προτάσεις και δράσεις, σε όλο το μήκος της αγροδιατροφικής αλυσίδας, μπορούμε να κάνουμε τα προϊόντα μας γνωστά στις ξένες αγορές. Να σπάσουμε το “κέλυφος” της ενδοστρέφειας, να στοχεύσουμε στις διεθνείς αγορές, να κερδίσουμε, με την ποιότητα, φήμη και εμπιστοσύνη και να γευτούν οι ξένοι καταναλωτές τους πολύτιμους καρπούς της ελληνικής γης». 

Μάλιστα αναφέρθηκε στο θετικό μήνυμα της αύξησης των εξαγωγών των αγροτικών μας προϊόντων κατά 3,9% το πρώτο εξάμηνο του 2013 σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2012 σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ειδικότερα, ο Αναπληρωτής Υπουργός σημείωσε την ανάγκη καλύτερης οργάνωσης των παραγωγών, έτσι ώστε «να δημιουργηθεί ένα ισχυρό δίκτυο παραγωγής, τυποποίησης, μεταποίησης, διακίνησης και προώθησης του προϊόντος». Ειδικά για το αμύγδαλο, που είναι η πλέον δυναμική καλλιέργεια της περιοχής, ο κ. Χαρακόπουλος τόνισε ότι πρέπει να ξεπεράσουμε τη λογική του «χύμα», λέγοντας πως «απαιτείται τυποποίηση της παραγωγής. Γιατί το τυποποιημένο προϊόν έχει ταυτότητα, η οποία είναι το εισιτήριο για τις διεθνείς αγορές».

Στην κατεύθυνση αυτή ο αναπληρωτής υπουργός προέτρεψε τους αγρότες να συγκροτήσουν Οργανώσεις Παραγωγών, καθώς τα μέλη τους μπορούν να μετέχουν σε επιχειρησιακά προγράμματα, προκειμένου να αναβαθμίσουν την παραγωγική και μεταποιητική δραστηριότητα, με σύγχρονα μηχανήματα και εγκαταστάσεις. Ενημέρωσε, επίσης, ότι στη Νέα ΚΑΠ, προβλέπεται ενίσχυση των παραγωγών που μετέχουν σε Οργανώσεις Παραγωγών και Διεπαγγελματικές Οργανώσεις.

Ο κ. Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «για να κάνουμε τις Οργανώσεις Παραγωγών πιο λειτουργικές και πιο ελκυστικές για τους αγρότες αλλάξαμε το θεσμικό πλαίσιο. Απαλλάξαμε τις Οργανώσεις Παραγωγών από τις αγκυλώσεις του συνεταιριστικού νόμου 4015». Επιπροσθέτως, με ΚΥΑ μειώθηκε, από 20 σε 10, ο ελάχιστος αριθμός μελών για την αναγνώριση Οργανώσεων Παραγωγών σε αγροτικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων είναι και οι καρποί με κέλυφος, όπως τα αμύγδαλα.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στην πρόταση που κατέθεσε το ΥπΑΑΤ στο Υπουργείο Εργασίας, για τη χρηματοδότηση Δράσεων Επαγγελματικής Κατάρτισης αυτοπασχολούμενων γυναικών-μελών γυναικείων αγροτουριστικών συνεταιρισμών σε θέματα μεταποίησης γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων και αγροτουρισμού. Η πρόταση αυτή αφορά σε 150 προγράμματα με προϋπολογισμό 2,5 εκατομμύρια ευρώ για όλη την επικράτεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...