Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Ο ΣΥΡΙΖΑ για την «κατάργηση των Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου.»


"Στο προτεινόμενο οργανόγραμμα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπάρχει η πρόταση για κατάργηση Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου (Π.Κ.Π.Φ. & Π.Ε.). Συγκεκριμένα από τα οκτώ Π.Κ.Π.Φ. & Π.Ε. της χώρας καταργούνται τέσσερα, αυτά του Ηρακλείου, της Πάτρας, του Ναυπλίου και των Ιωαννίνων", αναφέρουν σε ερώτησή τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή τους στη Βουλή και επισημαίνουν:

"Τα Π.Κ.Π.Φ. & Π.Ε. ασκούν εργασίες φυτοπροστασίας και εποπτείας ποιοτικού ελέγχου καθώς και φυτοϋγειονομικούς ελέγχους, ποιοτικούς ελέγχους, ασφάλειας και υγιεινής τροφίμων. Επίσης πραγματοποιούν εργαστηριακές αναλύσεις σε μεγάλο αριθμό γεωργικών προϊόντων. Με βάση τα αποτελέσματα τόσο των ελέγχων όσο και των αναλύσεων ενημερώνουν έγκυρα και υπεύθυνα τον αγροτικό πληθυσμό και τις υπηρεσίες για το χρόνο και τα μέσα αντιμετώπισης των εχθρών και των ασθενειών στις κυριότερες καλλιέργειες των περιοχών αρμοδιότητάς τους με Τεχνικά Δελτία Φυτοπροστασίας.

Για την εκτέλεση του παραπάνω σύνθετου έργου τα Π.Κ.Π.Φ. & Π.Ε. έχουν στελεχωθεί με εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό, με πολυετή εμπειρία στην εφαρμογή της νομοθεσίας ποιοτικών και φυτοϋγειονομικών ελέγχων. Επίσης έχουν εξοπλιστεί με τα πιο σύγχρονα μέσα για την εκτέλεση των εργαστηριακών αναλύσεων, χρησιμοποιώντας εθνικά αλλά και κοινοτικά κονδύλια ενώ ορισμένα έχουν διαπιστευτεί σύμφωνα με διεθνή πρότυπα. Με βάση την άρτια υλικοτεχνική και επιστημονική οργάνωσή τους κάποια έχουν οριστεί και ως Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς.

Επειδή:

Η κατάργηση των Π.Κ.Π.Φ. & Π.Ε. Ηρακλείου, Πάτρας, Ναυπλίου και Ιωαννίνων σημαίνει την παύση λειτουργίας των Γεωργικών Προειδοποιήσεων, των Εργαστηρίων Ποιοτικού Ελέγχου και Υπολειμμάτων φαρμάκων στα αγροτικά προϊόντα και των Γραφείων Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου για την εισαγωγή και διακίνηση φυτικών προϊόντων με ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες στην στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής.

Η δήθεν αναδιοργάνωση που επιχειρείται γίνεται με απίστευτη προχειρότητα και με μοναδικό κριτήριο το δημοσιονομικό κόστος στα πλαίσια μνημονιακών πολιτικών επιλογών.

Το Ηράκλειο, η Πάτρα, το Ναύπλιο και τα Ιωάννινα αποτελούν πύλη εισόδου της Ε.Ε. και δεν νοείται να μην διαθέτουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία που έχει ως αρμοδιότητα και τον έλεγχο εισαγόμενων και εξαγόμενων εμπορευμάτων καθώς και των ξύλινων υλικών συσκευασίας τους.

Για ανεξήγητο λόγο η δυτική και νότια Ελλάδα, ιδιαίτερα η Κρήτη που είναι απομακρυσμένη και αποτελεί παραγωγό πολλών και βασικών αγροτικών προϊόντων, στερούνται των υπηρεσιών των Π.Κ.Π.Φ. & Π.Ε..

Ερωτάται  ο κ. Υπουργός:
  1. Προτίθεται να επαναξιολογήσει και επανεξετάσει την πρόταση για κατάργηση των Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου στο νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου και λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές υπηρεσίες τους να μην προχωρήσει στην κατάργησή τους;
  2. Ακριβώς με ποια κριτήρια και ποιες τεκμηριωμένες μελέτες προτείνεται η κατάργηση τεσσάρων Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου και ειδικότερα της νοτιοδυτικής Ελλάδας;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Βαγγέλης Αποστόλου, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Μαρία Διακάκη"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...