Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Λυκούδης: Στη Βουλή το θέμα των εναρμονισμένων πρακτικών των τιμών στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις (καρτέλ)

Στη Βουλή φέρνει ο βουλευτής Επικρατείας της Δημοκρατικής Αριστεράς Σπύρος Λυκούδης το θέμα των εναρμονισμένων πρακτικών τιμών επιχειρήσεων με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε, καλώντας τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών & Δικτύων να τοποθετηθεί.

Αφορμή για την Επίκαιρη Ερώτηση ήταν η πρόσφατη δημοσιοποίηση στοιχείων βάσει των οποίων οι 10 μεγαλύτερες ελληνικές πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, εναρμόνιζαν τις τιμές κερδοσκοπώντας εις βάρος των καταναλωτών.

Ο βουλευτής Επικρατείας της ΔΗΜΑΡ, ζητά μεταξύ άλλων να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία των επιβληθέντων προστίμων αλλά και των ποσών που εισπράχθηκαν την τελευταία δεκαετία. Καλεί επίσης τον αρμόδιο υπουργό να κάνει γνωστό με ποιους τρόπους σκέπτεται το υπουργείο να παρέμβει για να διασφαλίσει τον υγιή ανταγωνισμό προς όφελος των καταναλωτών.

Ακολουθεί το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ

ΘΕΜΑ: Εναρμονισμένες πρακτικές τιμών από πτηνοτροφικές επιχειρήσεις.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποκάλυψε πρόσφατα μια σοβαρότατη υπόθεση εναρμονισμένης πρακτικής τιμών (λειτουργία καρτέλ) από τις 10 μεγαλύτερες ελληνικές πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, με την εμπλοκή μάλιστα του οικείου κλαδικού συνδέσμου. Οι επιχειρήσεις - είχαν τον έλεγχο του 70% της συνολικής αγοράς- καθόριζαν συντονισμένα τις τιμές χονδρικής και λιανικής νωπού και κατεψυγμένου κοτόπουλου, μοιράζοντας μεταξύ τους τα κανάλια διανομής. Για 14 χρόνια, 1996- 2010, οι εν λόγω επιχειρήσεις κερδοσκοπούσαν εις βάρος των καταναλωτών και των μικρότερων εταιρειών του κλάδου.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης από τις τιμοληψίες των τελευταίων τριών ετών, προκύπτουν διαφορές της τάξης του 15%-55% σε βασικά καταναλωτικά είδη ανάμεσα στις τιμές πώλησής τους στην εγχώρια αγορά και την αγορά άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Και όλα αυτά σε μια εποχή μείωσης του εργασιακού κόστους στην Ελλάδα, μείωσης του εισοδήματος των πολιτών και συρρίκνωσης της αγοραστικής τους δύναμης.

Επειδή η εμπειρία διδάσκει ότι η επιβολή αυστηρών προστίμων δεν αποτελεί επαρκές μέτρο αποτροπής των πρακτικών σύμπραξης καρτέλ και κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης, καθώς στη συνέχεια τα επιβληθέντα πρόστιμα είτε μειώνονται με τη διαδικασία των προσφυγών είτε δεν εισπράττονται ποτέ,

Ερωτάται ο Υπουργός:

1. Ποιο είναι το συνολικό ύψος των επιβληθέντων προστίμων και το επ΄ αυτού ποσοστό των εισπραχθέντων την τελευταία δεκαετία από επιχειρήσεις που χρησιμοποίησαν πρακτικές καρτέλ;

2. Εξετάζει το Υπουργείο τρόπους αποτελεσματικότερης εποπτείας της αγοράς και διασφάλισης του υγιούς ανταγωνισμού κι αν ναι, ποιους;

3. Εξετάζει το Υπουργείο ως άμεση προτεραιότητα παρεμβάσεις με στόχο τη μείωση των τιμών στα βασικά είδη κατανάλωσης;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΥΚΟΥΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...