Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Προβληματισμένοι οι Νέοι Αγρότες Λάρισας

Την Πέμπτη, 27-1-2011, το απόγευμα, στην φιλόξενη αίθουσα της ΕΑΣ Λάρισας, έκοψε την βασιλόπιτά του το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Νέων Αγροτών Λάρισας, με τυχερό τον Χρήστο Μακρή.

Μετά τις ευχές και την ενημέρωση που έγινε από την μόλις πριν μια μέρα (26-1-2011) επίσκεψη του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και παρά τις ελπιδοφόρες επισημάνσεις οι Νέοι Αγρότες της Λάρισας είπαν στις συζητήσεις που ακολούθησαν ότι υφίστανται ένα συνεχή ιδιότυπο εμπαιγμό, με τελευταίο «επεισόδιο στο σήριαλ» την εξαγγελία για τα πολυαναμενόμενα Σχέδια Βελτίωσης.

Από τον Σύλλογο Γεωπόνων Λάρισας συμμετείχε ο κ. Δ. Σοφολόγης, ο οποίος πρόσφερε την συνεργασία του Συλλόγου για την συζήτηση των κοινών θεμάτων στον αγροτικό χώρο, ο κ. Δ. Μιχαηλίδης (Τεχνικός συνεργάτης της ΠΕΝΑ, ΑγροΝεα, δημοσιογράφος ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ενημέρωσης), ενώ από το Διοικητικό Συμβούλιο ήταν οι: Μακρής Αναστάσιος (6945803771, Βαμβακού), Ζαφειρούλης Γεώργιος (Ελευθέριο), Τζιότζιος Γρηγόρης (6945884133, Γλαύκη), Σιόζου Παναγιώτα (Γόνοι), Κεραμόπουλος Αθανάσιος (Λάρισα), Σταγιάννης Απόστολος (Ν.Περιβολι), αλλά και νέοι οι οποίοι πληροφορήθηκαν για την συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου των Νέων Αγροτών και ήλθαν για να ενημερωθούν πως μπορούν να γίνουν νέοι αγρότες.

Στις περιοχές καπνοπαραγωγών, ακούστηκε, ότι «ποια αναδιάρθρωση θεωρεί το υπουργείο ότι θα γίνει με 50.000 € σύμφωνα με τον περιορισμό;».Πως υποχρεώνεται η Ομάδα Παραγωγών (ΚΟΑ) να εκδώσει βεβαίωση ειδικά για μη μέλη; Δεν μπορεί να δεσμεύσει την Ο.Π. να μην αιτηθεί στο επόμενο επιχειρησιακό πρόγραμμα κάποιες επενδύσεις, που αποφασίζει το ΔΣ ή η ΓΣ.

Οι Νέοι Αγρότες που είναι 10 χρόνια δεσμευμένοι ανέλαβαν υποχρέωση να κάνουν επενδύσεις, που όμως με το Σχέδιο των Σχεδίων Βελτίωσης μοιάζουν αδύνατες λόγω ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ αλλά και λόγω συνολικού διαθέσιμου προϋπολογισμού. Με το νεοπροσδιοριζόμενο κατώφλι βαθμολογίας με 40 μόρια με μια πρώτη ματιά φαίνεται δύσκολο έως αδύνατον να ενταχθούν Νέοι Αγρότες και ειδικά της φυτικής παραγωγής.

Δυσμενή σχόλια έγιναν και για τον αποκλεισμό από τα Σχέδια Βελτίωσης, όσων είχαν πάρει αποζημίωση για την διακοπή της τευτοκαλλιέργειας.

Οι Νέοι Αγρότες-κτηνοτρόφοι του 2009 δεν έχουνε πάρει εξισωτική, δικαιώματα από το απόθεμα ,το πριμ πρώτης εγκατάστασης το κόψανε στο μισό και με τα βιολογικά δεν βλέπουν «φως στον ορίζοντα». Όλος ο σχεδιασμός κάθε νέου επαγγελματία αγρότη πήγε περίπατο και ήδη είναι χρεωμένοι. Πώς να επενδύσει ένας νέος με την αβεβαιότητα του 2013 μπροστά και την αστεία κρατική συνέπεια. Οι Νέοι Αγρότες αισθάνονται εγκλωβισμένοι σε μεσαζόντες και ψηφοθήρες.

Τα μέλη της ΕΝΑ Λάρισας θα πάνε στην Zootechnia, 5-2-2011, στις 12.00, στην ημερίδα ¨ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΓΠ», ενώ προγραμματίζουν συνάντηση αλληλοενημέρωσης και επισήμανσης Καλών Πρακτικών Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, την Κυριακή, 27-2-2011, στις 7μμ.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...