Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Study visit-Επισκέψεις μελέτης οργανώνουν μόνοι τους οι Νέοι Αγρότες

Την πλήρη σχεδόν απουσία υποστηρικτικών μηχανισμών αισθάνονται οι Νέοι Αγρότες, ενώ γύρω τους όλα τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και συμβαίνουν ραγδαίες μεταβολές στο αγροτικό επαγγελματικό περιβάλλον (φυσικό, οικονομικό, τεχνολογικό, πολιτικό κλπ).

Μέχρι σήμερα η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών προσπαθεί με πλήρη απουσία οικονομικής στήριξης να καλύψει μέρος του κενού ενημέρωσης με επισκέψεις μελέτης (study visit), αν και πιστεύει ότι χρειάζονται πολλές και συντονισμένες επισκέψεις μάθησης (learning visit).

Η ΠΕΝΑ έχει πραγματοποιήσει επισκέψεις μελέτης στην Βουλγαρία, στην Ιταλία, στο Βέλγιο και πρόσφατα στην Τουρκία, με την ευκαιρία του Πανελλήνιου Συνεδρίου της. Έτσι πριν αρχίσει το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, για όσους ήθελαν οργανώθηκε, και με πρόσθετη δαπάνη που κάλυψαν οι Νέοι Αγρότες που επιθυμούσαν, επίσκεψη στην Αγροτική Τουρκία και να ενημερωθούν για τις εκεί συνθήκες στον αγροτικό τομέα.

Κατ αρχήν έκανε εντύπωση ότι μια ναυτιλιακή μεταφορική εταιρία πρόσφερε την μετάβαση και επιστροφή μόνο με 9 € ανά άτομο, ενώ για άλλες η μετάβαση και επιστροφή στην Σμύρνη έφθανε στα 35€.

Μετά από αναποτελεσματικές επικοινωνίες με το Ελληνικό Προξενείο στην Σμύρνη, το ταξιδιωτικό γραφείο EgeBirlik (εκπρόσωπος ο κ. Λορέντζο Αργέντη) μας έφερε σε επαφή με το Αγροτικό Επιμελητήριο της Σμύρνης (πρόεδρος κ. Sedat KOSE), με το Αγροτικό Επιμελητήριο του Μεντερές (πρόεδρος κ. Kadir TELLI) και με το Βιοτεχνικό-Εμπορικό Επιμελητήριο του Τσεσμέ (πρόεδρος ο κ. Mustafa CENGER).

Οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων μας συνόδευσαν σε όλη την επίσκεψη σε θερμοκήπια και συσκευαστήρια, ενώ ο τοπικός (η Σμύρνη έχει 4.000.000 κατοίκους) τύπος, τα κανάλια, καθώς και το αγροτικό κανάλι, που ήρθε από την Άγκυρα, ήταν μαζί μας.

Εντύπωση προκάλεσε η πρόσκληση για φιλοξενία ομάδας Νέων Αγροτών για πέντε ημέρες (24-27 Νοε 2011) στην Αγροτική Έκθεση της Ανταλυα, από την οργανώτρια Platform, η οποία ήρθε να μας βρει για να μας προσφέρει τη δωρεάν φιλοξενία.

Τα επιδειχθέντα αγροκτήματα, θερμοκήπια και συσκευαστήρια λαχανικών, φρούτων και ανθέων, φαίνονταν εφάμιλλα των γνωστών στους επισκέπτες αντιστοίχων εγκαταστάσεων, ενώ ακόμα και εξαγωγικές τους επιχειρήσεις πιστοποιούνται και ελέγχονται από ελληνικές (όπως η Agrolab) και άλλες.

Μάθαμε ότι στην Τουρκία υπάρχουν και δραστηριοποιούνται Ενώσεις Νέων Αγροτών, με τις οποίες θα επιδιώξει η ΠΕΝΑ στο μέλλον να δημιουργηθούν ευκαιρίες ανταλλαγών, ενώ εντύπωση προκάλεσε η απλή αλλά αποτελεσματική λειτουργία των Αγροτικών Επιμελητηρίων, για την υποστήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας.

Επισημάνθηκε από τουρκικής πλευράς η επιθυμία να διευρυνθούν οι εμπορικές ανταλλαγές αγροτικών προϊόντων, ιδίως για την κάλυψη των αναγκών των κοντινών περιοχών-νησιών. Η επιθυμία αυτή επισημάνθηκε και από ελληνικής πλευράς σε δημοσιεύματα στον τοπικό Χιώτικο τύπου, που αναζητούν τρόπους η Χίος να γίνει εμπορική η πύλη εισόδου προς τα νησιά, την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Πολλοί Τούρκοι κάνουν διακοπές στην Χίο και όπως μάθαμε λίγες μέρες πριν στην Χίο έκαναν διακοπές περίπου 3.000 Τούρκοι επισκέπτες (συνεπίπτανε γιορτές τους).

Η ΠΕΝΑ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος κ. Β. Γιαννόπουλος αναζητεί ευκαιρίες για να οργανώσει Επισκέψεις Μελέτης στην Ιταλία, Ισπανία, Ισραήλ και ΗΠΑ, ή/& αλλού.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...