Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Επιστήμη και Νέοι Αγρότες

Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ και η Ένωση Νέων Αγροτών-ΕΝΑ Σερρών με την υποστήριξη του κέντρου ΔΗΜΗΤΡΑ Σερρών οργανώνουν ημερίδα με θέμα: ΕΠΙΣΤΗΜΗ & Νέοι Αγρότες, την Κυριακή, 25 Σεπ 2011, στις 11.00,στο πρώην ΚΕΓΕ (διασταύρωση περιφερειακού Σερρών με οδο προς Νιγρίτα).

Τα τελευταία χρόνια ο Νέοι Αγρότες παρατηρούν έκπληκτοι να «φουντώνουν» κάποια θέματα, όπως κατά καιρούς η καλλιέργεια των βατόμουρων, μετά οι φάρμες στρουθοκαμήλων, αργότερα το μανιτάρι τρούφα, το ρόδι, το ιπποφαές, τα σαλιγκάρια κλπ κλπ. Μια πληροφορία, ένα στήσιμο μηχανισμών και οι Νέοι Αγρότες χωρίς την προστασία κάποιας μορφής γνώσης και εφαρμοσμένης έρευνας, καθίστανται ευάλωτοι σε «επιχειρηματικές»-επενδυτικές προτάσεις που απορροφούν τόσο τα όποια οικονομικά αποθέματα, όσο κυρίως και την διάθεση για επένδυση στον αγροτικό τομέα και στο μέλλον.

Τον τελευταίο καιρό επίσης έγινε απολύτως σαφές σε όλη την κοινωνία, ακόμα και την βουλή, ότι επιβάλλεται ένας ανασχεδιασμός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί πληρέστερα στις ανάγκες της κοινωνίας που την χρηματοδοτεί ανεξέλεγκτα, όσον αφορά τα αποτελέσματα στην συνεισφορά της.

Για πολλά χρόνια τώρα έχει διαρραγεί ο δεσμός μεταξύ της παραγωγής (των αγροτών) και της επιστήμης, ιδιαίτερα μετά την αδρανοποίηση των Γεωργικών Εφαρμογών. Οι Νέοι Αγρότες αναζητούν αλλά δεν βρίσκουν κανάλια επικοινωνίας με την επιστήμη, παρά μόνο μέσα από την αγορά, τους προωθητές πωλήσεων αγροτικών φαρμάκων-εφοδίων και τους συμβούλους επενδύσεων επ’ αμοιβή.

Η δε συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση έχει αφήσει τους Νέους Αγρότες σχεδόν ακάλυπτους, καθόσον οι 150 προβλεπόμενες ώρες αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης δεν είναι συνεχιζόμενη και βέβαια, έτσι όπως έγινε σε πολλές περιπτώσεις, ήταν σχεδόν απαξιωτική διαδικασία για σύγχρονους επαγγελματίες αγρότες.

Η σχεδιαζόμενη αναμόρφωση-συγχώνευση του ΕΘΙΑΓΕ, ΟΠΕΓΕΠ, ΔΗΜΗΤΡΑ & ΕΛΟΑΚ, αν και δημιουργεί πολλούς προβληματισμούς, και ιδιαίτερα όσον αφορά τον ποιο πετυχημένο ΕΛΟΓΑΚ, ίσως δημιουργεί προσδοκίες μακροχρόνιας βελτίωσης, στον τομέα της προσέγγισης της επιστήμης στην παραγωγή.

Οι νέοι καλλικρατικοί δήμοι θα έπρεπε να προβλέπουν υπηρεσίες στήριξης της αγροτικής επιχειρηματικότητας και της αγροτικής κοινωνίας, χωρίς μέχρι σήμερα να μπορούμε να πούμε με μεγάλη βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθούν και στις ανάγκες του αγροτικού τους πληθυσμού.

Οι Νέοι Αγρότες προσκάλεσαν τον καθ Α. Τσαυτάρη, τον καθ. Γ. Δαουτόπουλο, τον τ. Ευρωβουλευτή Γ. Γκλαβάκη και τον Δρ. Κ. Δημηρόπουλο να προσεγγίσουν το θέμα «ΕΠΙΣΤΗΜΗ & Νέοι Αγρότες», την Κυριακή, 25 Σεπ 2011, στις 11.00, στο πρώην ΚΕΓΕ Σερρών, σε μια ανοικτή συζήτηση με όλους τους ενδιαφερόμενους, ευελπιστώντας και στην συμμετοχή του ΓΕΩΤΕΕ, αξιοποιώντας το ξεκίνημα της διαβούλευσης του Νόμου Πλαισίου για την Σύσταση Οργανισμού «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ-ΔΗΜΗΤΡΑ»


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...