Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

ΑΡΤΑ: Στα αζήτητα τα πορτοκάλια!

Σε απόγνωση έχουν περιέλθει οι καλλιεργητές εσπεριδοειδών της Αρτας, καθώς, όπως λένε, διανύουν μία από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων ετών.
 
Οι ευρωπαϊκές αγορές δεν απορροφούν τις αναμενόμενες ποσότητες και η ζήτηση τόσο για τα μανταρίνια όσο και για τα πορτοκάλια είναι πολύ μικρή. Οπως οι ίδιοι σημειώνουν, η παραγωγή είναι μειωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές σε πολλές περιπτώσεις έως και 60%.
 
Μέχρι σήμερα η αγορά δεν μπορεί να απορροφήσει τις διαθέσιμες ποσότητες, με αποτέλεσμα αυτές, αν και πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές, να παραμένουν στα...αζήτητα!Αυτήν τη στιγμή η τιμή των πορτοκαλιών δεν ξεπερνά τα 16 λεπτά, ενώ οι ποσότητες που προορίζονται για χυμοποίηση τιμολογούνται μόλις στα 6,5 λεπτά το κιλό, με παράδοση στο εργοστάσιο.
 
Δύο χρόνια μετά την κατάργηση της επιδότησης για τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια, η συγκομιδή χαρακτηρίζεται ασύμφορη, χωρίς μάλιστα να υπάρχει προοπτική να ανατραπεί αυτή η κατάσταση. Αποτέλεσμα είναι χιλιάδες τόνοι πορτοκαλιών να σαπίζουν στο έδαφος ως συνέπεια και της καρπόπτωσης που προκάλεσαν οι έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις του προηγούμενου διαστήματος. 
 
Οσα πορτοκάλια μάλιστα προωθούνται αγοράζονται σε εξευτελιστικές τιμές για τον παραγωγό.Οπως εκτιμά ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αρτας - Φιλιππιάδας, Νίκος Γκίζας, οι εξαγωγές στα πορτοκάλια μέχρι σήμερα δεν έχουν ξεπεράσει τους 5.000-6.000 τόνους, τη στιγμή που, όπως λέει, «άλλες εποχές τέτοιες μέρες είχαν διατεθεί 50.000-60.000 τόνοι πορτοκάλια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...