Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Οι Νέοι Αγρότες Σερρών και η κα Κ. Μπατζελή

Η Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών παρουσίασε στην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κα Κ. Μπατζελή, ένα σύνολο ερωτημάτων, που μοίρασε και στους συμμετέχοντες αλλά και στα ΜΜΕ. Οι Νέοι Αγρότες συμμετέχουν σε όλα τα θέματα των Αγροτών, αλλά εξειδικεύονται, ως αποκλειστικοί θεσμικοί εκπρόσωποι, σε θέματα των Νέων Αγροτών.
Ανάμεσα στα γραπτά ερωτήματα που ετέθησαν επισημάνθηκαν οι αντίστοιχες συνοπτικά απαντήσεις:
1.Πότε θα έρθουν για υπογραφή οι συμβάσεις Νέων Αγροτών? Σε λίγες εβδομάδες θα έρθουν οι νέες συμβάσεις για το πρόγραμμα Νέων Γεωργών στην Περιφέρεια Κεν. Μακεδονίας,
2.Τι προτεραιότητα έχουν οι Νέοι Αγρότες στα Σχέδια Βελτίωσης από τους άλλους αγρότες? Οι Νέοι Αγρότες (18 έως 40 ετών) θα έχουν προτεραιότητα στα Σχέδια Βελτίωσης.
3.Ποια προτεραιότητα έχουν στα Φωτοβολταϊκά οι Νέοι Αγρότες? Στα φωτοβολταϊκά δεν έχουν ειδική προτεραιότητα οι Νέοι Αγρότες, αλλά όλοι οι Αγρότες έχουν ειδική περίοδο αιτήσεων που προηγούνται έναντι όλων των άλλων ενδιαφερομένων.
4.Υπάρχει πλαφόν στην κατανομή από το Εθνικό Απόθεμα στους Νέους Αγρότες? Και εφόσον γίνει αυτό έρχεται στην ίδια κατάσταση με τους άλλους? Ναι, Υπάρχει πλαφόν. Θα μοιραστεί ανάλογα με το συνολικό διαθέσιμο και τους τρόπους διάθεσής του.
5.Θα γίνει μείωση στο μισό στην υποχρέωση των Νέων Γεωργών, ανάλογη με την μείωση στο πριμ της πρώτης εγκατάστασης? Όχι, δεν προβλέπεται κάποια μείωση του 10ετούς χρόνου δέσμευσης.
6.Ποια διευκόλυνση θα έχουν οι Νέοι Αγρότες στα Ασφάλιστρα του ΟΓΑ? Δεν έχει ληφθεί κάποια ειδική πρόνοια στην Κυβέρνηση, μπορεί να ερευνηθεί.
7.Υπάρχει δυνατότητα Άτοκου Δανείου από ΑΤΕ για την υλοποίηση του Προγράμματος Νέων Γεωργών? Ναι, θα υπάρχει δυνατότητα άτοκου δανείου από ΑΤΕ. Είναι το σχεδιαζόμενο Αγροτικό ΤΕΜΠΕ, που προβλέφθηκε στην αναμόρφωση του προγράμματος Α.ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ 2007-2013.
Στην συνάντηση με τους αγρότες των Σερρών, η οποία διήρκεσε περίπου 4 ώρες στην Νιγρίτα, και ήδη έχουν γραφεί πολλά, από την Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών μετείχαν ο κ. Παναγιώτης Γκιοργκίνης (πρόεδρος ΕΝΑ Σερρών), ο κ. Στέργιος Αποστολάκης (Αντιπρόεδρος), ο κ. Αλέξανδρος Γιαννιώτης (Ειδ. Γραμματέας) και ο κ. Γεώργιος Μαρθάρης (Μέλος ΕΝΑ Σερρών). Επίσης επισημαίνεται η παρουσία των: κ. Σ. Φωτιάδη (Νομάρχη Σερρών), Χ. Ανεσιάδη (Αντινομάρχη), των βουλευτών Α. Καρυπίδη, Μ. Κόλλια-Τσαρουχά, Σ. Κουτμερίδη, Η. Πολατίδη, Μ. Τζελέπη, Φορέων Αγροτών ΟΑΣ, ΟΔΑΣ, Αδέσμευτοι Σύλλογοι Ν. Σερρών, Ομάδα Τοματοπαραγωγών, Ομάδα Καπνοπαραγωγών και περίπου 300 ακόμα συμμετέχοντες αγρότες και εκπρόσωποι τοπικών φορέων και Τοπ. Αυτοδιοίκησης.
Οι Νέοι Αγρότες Σερρών συναντώνται ακόμα και τώρα το καλοκαίρι, με την ένταση των αγροτικών εργασιών τους, τις Δευτέρες τα βράδια στα γραφεία, που τους έχει παραχωρήσει ο Δήμος Στρυμώνα, στην Μεσοκώμη, τόσο για να ενημερώνονται για την «βροχή» των νομοσχεδίων για αγροτικά θέματα, όσο και για την προεργασία θεμάτων για την Πανελλήνια Ένωση  Νέων Αγροτών, όπως το Μητρώο Αγροτών, ο Αγροτουρισμός, η προσέλκυση Νέων Αγροτών επαγγελματιών, τα Φωτοβολταϊκά κλπ, όσο και για τα εξειδικευμένα θέματα των Νέων Αγροτών Σερρών. Παράλληλα προετοιμάζονται συναντήσεις-συζητήσεις σε θέματα όπως: Νέοι Αγρότες & Τεχνολογία, Νέοι Αγρότες & Αγορές, ενώ έχει καθορισθεί από τώρα η Γενική Συνέλευση (29/11/2010) των Νέων Αγροτών Σερρών για την επιλογή στρατηγικών και διαδικασιών για τους στόχους της επόμενης τριετίας.
Όλοι οι Αγρότες υφίστανται μια σχεδόν συντονισμένη απαξίωση, οι Νέοι γενικά θα έχουν μεγαλύτερα προβλήματα τα χρόνια που έρχονται, και οι Νέοι Αγρότες αντιμετωπίζουν, μαζί με όλα τα προβλήματα των Αγροτών, και επιπλέον προβλήματα στο στήσιμο της επιχείρησής τους, στο κτίσιμο του σπιτιού τους, στην εξεύρεση συντρόφου, στην ανάπτυξη της οικογένειάς τους, στο μεγάλωνα των παιδιών τους και στην μόρφωσή τους, μέσα σε μια όλο και ποιο ανταγωνιστική κοινωνία και σε μια παράξενη οικονομική συγκυρία, που φαίνεται να μεταφέρει συνεχώς τις «αρρυθμίες» της στους αγρότες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...