Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Αιτήσεις, από τον Απρίλιο, για αλλαγή μετρητών ώστε να καταναλώνουν φτηνό νυχτερινό ρεύμα όλοι οι αγρότες

Από το 2015 προγραμματίζεται όλοι οι αγρότες της χώρας να μπορούν να καταναλώνουν το νυχτερινό ρεύμα της ΔΕΗ που είναι φτηνότερο.


 Ήδη δύο κατηγορίες αγροτών (ανέρχονται σε 18.500 άτομα) που καταναλώνουν μέση τάση και χαμηλή τάση μεγάλης ισχύος έχουν αλλάξει τους μετρητές. Οι υπόλοιποι, που ενδιαφέρονται να αλλάξουν τους μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος για να καταναλώνουν το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ, θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους από τον Απρίλιο του 2014. Αυτά ανέφερε στη Βουλή, τη Δευτέρα (10/3/2014), ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, απαντώντας σε ερώτηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ για τα προβλήματα των αγροτών. Όπως υποστήριξε ο κ. Τσαυτάρης, «υπάρχουν σήμερα διακόσιοι επτά χιλιάδες αγρότες πελάτες της ΔΕΗ. Δεν είναι εύκολο πατώντας ένα κουμπί διακόσιες χιλιάδες άνθρωποι να είχαν το βράδυ νυχτερινό ρεύμα».


Η αρχή στην αλλαγή των μετρητών έγινε ήδη για τους πρώτους πεντακόσιους, που είναι της μέσης τάσης, οι οποίοι έχουν βάλει ήδη τηλεμετρούμενο μετρητή και μπορούν να καταναλώσουν νυχτερινό τιμολόγιο. Το ίδιο έχει γίνει για δεκαοκτώ χιλιάδες αγρότες που καταναλώνουν ρεύμα χαμηλής τάσης, αλλά είναι μεγάλης ισχύος. Αυτές οι δυο κατηγορίες μπορεί να φαίνονται ολιγάριθμες, αλλά καταναλώνουν το 43% του ρεύματος στη γεωργία. Για αυτό δόθηκε προτεραιότητα σε αυτές τις δύο κατηγορίες.

Για τους υπόλοιπους εκατόν είκοσι χιλιάδες αγρότες, ο υπουργός ανέφερε ότι σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ έχει ήδη εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα αναθέσει στη ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) την αγορά άλλων εκατό χιλιάδων κατ’ αρχήν τριφασικών πολυζωνικών «έξυπνων» μετρητών.

Οι πρώτοι μετρητές θα αρχίσουν να εγκαθίστανται τον Ιούνιο του 2014 και με τον τρόπο αυτόν πιστεύουμε ότι το δέκατο μήνα του 2014, δηλαδή από τον Οκτώβριο θα έχουν ξεπεράσει ήδη τους είκοσι χιλιάδες μετρητές και μέσα στο 2015 ευελπιστούμε ότι θα ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, ο υπουργός δήλωσε ότι θα ανακοινώσει σύντομα τις λεπτομέρειες ενός συστήματος που θα δίνει τα χρήματα χωρίς καμία επιβάρυνση, κατευθείαν στο λογαριασμό των δικαιούχων, αξιοποιώντας αφενός μεν το σύστημα των δηλώσεων ΟΣΔΕ, καθώς και το μηχανισμό επιστροφής φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Τέλος στην ομιλία του ο υπουργός άφησε «καρφί» για τους προκατόχους του στο ΥπΑΑΤ. Αναφερόμενος στην σποροπαραγωγή δήλωσε ότι είναι μια από τις πιο σημαντικές εισροές που μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τη γεωργία μας. Και στη συνέχεια αναρωτήθηκε: «Ποιος έσβησε τα ινστιτούτα του ΕΘΙΑΓΕ; Ποιος έκανε μη επιλέξιμη δαπάνη, στην προηγούμενη περίοδο, την έρευνα και την καινοτομία, έχοντας σαν συνέπεια να μην μπορούμε να ξοδέψουμε ούτε 1 ευρώ; Ο Τσαυτάρης ήταν τότε Υπουργός; Ποιος πέρασε αυτούς τους κανονισμούς και τους νόμους;».

agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...