Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Στα 15.000 ευρώ το όριο εισοδήματος για τήρηση στοιχείων από τους αγρότες

Τι αποφάσισε η σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό - Με διορθωτικές κινήσεις η κυβέρνηση προσπαθεί να σταματήσει τις κινητοποιήσεις των αγροτών - Τι υποστηρίζει το ΠαΣοΚ


Να σταματήσει τις κινητοποιήσεις των αγροτών που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο ανά την επικράτεια, θα επιχειρήσει η κυβέρνηση με τις διορθωτικές κινήσεις που αποφάσισε για το καθεστώς φορολόγησής τους.


Μετά από μια μεγάλη αναστάτωση πολλών ημερών και αφού είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο και υπήρξαν και «διαβήματα» τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στα αρμόδια υπουργεία, ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς ανέλαβε πρωτοβουλία να αρθεί το αδιέξοδο και να διορθωθούν εξόφθαλμες αδικίες.

Ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου παρέστησαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθ. Τσαυτάρης, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης και επανεξετάστηκε το φορολογικό καθεστώς για τους αγρότες.

Στην κυβερνητική σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:

·Οι αγρότες που υποχρεούνται να τηρούν στοιχεία εσόδων-εξόδων είναι όσοι το εισόδημά τους ξεπερνά τις 15.000 ευρώ.

·Όλοι οι αγρότες (ακόμα και όσων το εισόδημα είναι άνω των 15.000 ευρώ) δεν θα έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων παρά μόνο συγκεντρωτικών παραστατικών εσόδων και εξόδων. (Εξαιρούνται όσοι έχουν άλλες δραστηριότητες και για τις οποίες ήδη τηρούν βιβλία).

·Για τα 5 πρώτα χρόνια οι αγρότες που μπαίνουν στο νέο σύστημα απαλλάσσονται του τέλους επιτηδεύματος, όπως και εκείνοι που βρίσκονται 3 χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση.

·Όλοι οι αγρότες θα έχουν υποχρέωση μιας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, που θα υποβάλλεται στο τέλος του έτους. Επίσης, η υποχρέωση για την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων όσον αφορά στα έξοδα γίνεται ετήσια.

·Απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ ως φυσικά πρόσωπα, όσοι αγρότες διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω τρίτων (Ομάδων, Συνεταιρισμών και εμπόρων).

·Οι Ομάδες και Συνεταιρισμοί που εκκαθαρίζουν τις πωλήσεις των αγροτών πραγματοποιούν την εκκαθάριση μια φορά το χρόνο.

·Οι αγρότες που εντάσσονται στο νέο καθεστώς φέτος θα έχουν προκαταβολή φόρου εισοδήματος (με τη δήλωση που θα  υποβληθεί το 2015) 27,5% αντί 55%.

Τι λέει το ΠαΣοΚ

Από το γραφείο Τύπου του ΠαΣοΚ, σχετικά με τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για το φορολογικό καθεστώς των αγροτών, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Οι σημερινές θετικές εξαγγελίες τις Κυβέρνησης για βελτιώσεις στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών, υλοποιούν σε σημαντικό βαθμό τα θέματα που θέσαμε με την πρόσφατη ανακοίνωσή μας, αλλά και με σειρά κοινοβουλευτικών παρεμβάσεών μας.
Εάν οι αλλαγές αυτές είχαν γίνει και νωρίτερα θα είχε αποφευχθεί μια μεγάλη αναστάτωση που προκλήθηκε στον αγροτικό κόσμο.
Το μήνυμα είναι ότι οι αρμόδιοι Υπουργοί πριν πάρουν αποφάσεις θα πρέπει να τις συζητούν και στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων που στηρίζουν την Κυβέρνηση, αλλά και με τους αρμόδιους Κοινωνικούς φορείς.
Ευνόητο είναι ότι θα επιμείνουμε να υπάρξουν αλλαγές και σε ανάλογα θέματα που αφορούν τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (π.χ. υπερβολικά πρόστιμα, συγκεντρωτικές καταστάσεις, υπολογισμός φόρου υπεραξίας κ.α)
Για τα θέματα αυτά είναι αναγκαίο να γίνει σύντομα η συνάντηση που έχουμε ζητήσει με τον Υπ. Οικονομικών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...