Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Καλύτερες τιμές για τους τοματοπαραγωγούς της Θεσσαλίας ανακοίνωσε ο Νομικός

Το γεγονός ότι το εργοστάσιο του Νομικού θα δώσει αυξημένες σε σχέση με πέρσι τιμές για την βιομηχανική τομάτα κάνουν γνωστό τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΘΕΣΤΟ. 

Σύμφωνα με όσα κάνουν γνωστά ανακοινώθηκε μεσοσταθμική αύξηση 4,2 % ανά μονάδα brix και οι τιμές αυτές αφορούν όλους τους παραγωγούς βιομηχανικής τομάτας είτε ανήκουν είτε όχι στο ΘΕΣΤΟ. Επίσης δίνεται πριμοδότηση με +1 ευρώ/τόνο αποκλειστικά για τους παραγωγούς του ΘΕΣΤΟ που θα συμμετάσχουν στο σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης του Συνεταιρισμού.

Αναλυτικά ο Α.Σ. αναφέρει:

Νέα σελίδα στη σχέση ΘΕΣΤΟ - ΝΟΜΙΚΟΥ φέρνει η συμφωνία για τη βιομηχανική τομάτα 2014 που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο μερών μετά από διεξοδικές διαπραγματεύσεις και εκατέρωθεν ανταλλαγή επιστολών τους τελευταίους δύο μήνες. Η αμοιβαία αναγνώριση του καθοριστικού ρόλου που καλούνται να επιτελέσουν οι δύο ηγετικές δυνάμεις της βιομηχανικής τομάτας στη Θεσσαλία, φάνηκε από τις συναντήσεις στις 15/11/2013 στο Δομοκό και κυρίως στις 16/1/2014 στη Λάρισα, όπου τέθηκαν οι βάσεις για μια στενότερη συνεργασία με σκοπό την ολόπλευρη ανάπτυξη και στήριξη της βιωσιμότητας της καλλιέργειας - πυλώνα του θεσσαλικού κάμπου.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας έχουν να κάνουν με:
Μεσοσταθμική αύξηση 4,2 % ανά μονάδα brix των τιμών του Νομικού (από 3,3 % που ήταν η αρχική πρόταση), με εύρος τιμών από 72 έως 103 €/τόνο προϊόντος. Η τιμές αυτές αφορούν όλους τους παραγωγούς τομάτας είτε ανήκουν είτε όχι στο ΘΕΣΤΟ.
Πριμοδότηση με +1 €/τόνο αποκλειστικά για τους παραγωγούς του ΘΕΣΤΟ που θα συμμετάσχουν στο σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης του Συνεταιρισμού.
Μη χρήση του απαλλακτικού ΦΠΑ του εργοστασίου για το προϊόν του ΘΕΣΤΟ.
Από κοινού διενέργεια σε συνεργασία με το ΕΘΙΑΓΕ Λάρισας ενός φιλόδοξου προγράμματος καταγραφής με γεωγραφικές συντεταγμένες των αγροτεμαχίων που θα καλλιεργηθούν με βιομ. τομάτα το 2014 και συνεχούς τροφοδότησης της βάσης με τα δεδομένα αναλύσεων, λιπάνσεων, καλλιεργητικών εργασιών, αμειψισπορών, ενεργειακής και υδατικής κατανάλωσης, αποδόσεων, με απώτερο στόχο να δημιουργηθεί μια δυναμική βάση δεδομένων, η οποία με εφαρμογή κατάλληλων στατιστικών μοντέλων θα μπορεί να καθοδηγεί τους παραγωγούς στην εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών, με σεβασμό στους ανθρώπινους και φυσικούς πόρους. Η εφαρμογή του πρώτου σταδίου του προγράμματος έχει ξεκινήσει ήδη από τη Δευτέρα 27/1, με την προσέλευση των τοματοπαραγωγών κατά ομάδες στο ΕΘΙΑΓΕ.
Δημιουργία κοινών ομάδων εργασίας σε θέματα περιβάλλοντος και ανάπτυξης (διαχείριση κενών συσκευασίας και υπολειμμάτων ψεκαστικών, έλεγχοι φυτοπροστατευτικών εφαρμογών, ολοκληρωμένη διαχείριση, ημερίδες κλπ).

Σχετικά με τα υπόλοιπα εργοστάσια με τα οποία θα συνεργαστεί ο ΘΕΣΤΟ το 2014, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τα ήδη συνεργαζόμενα εργοστάσια "ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ" και "ΝΤΑΜΑΒΑΝΤ", ενώ αναμένεται εντός των προσεχών ημερών και η κατάθεση οριστικής πρότασης συνεργασίας από τη "MAST FOODS" και τη "DEL MONTE".

Ανοιχτή είναι επίσης η διαδικασία των προθέσεων συμμετοχής των μελών στη δράση απόκτησης στάγδην άρδευσης μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος του ΘΕΣΤΟ για το 2014. Για την πληρέστερη ενημέρωση των παραγωγών επί των εξελίξεων προγραμματίζονται ανοιχτές συγκεντρώσεις για την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη 3-4/2/2014 σε Λάρισα και Φάρσαλα αντίστοιχα.

Δείτε εδώ το τιμολόγιο του 2014 της εταιρείας Νομικός



agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...