Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

«Δεν συζητά το ΥΠΑΑΤ την κατάργηση των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων»


Απάντηση Τσαυτάρη στον Λευτέρη Αυγενάκη.


Για την ενιαία διαχείριση του νερού και την κατάργηση των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, απαντά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, στην παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Σε κάθε συλλογικό εγγειοβελτιωτικό έργο που κατασκευάζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συστήνεται ΟΕΒ, που είναι οργανισμοί Κοινής Ωφέλειας και οι οποίοι διαχειρίζονται έργα Α΄ Τάξης (ΓΟΕΒ) και έργα Β΄ και Γ΄ Τάξης. Πρόκειται για αυτοχρηματοδοτούμενους Οργανισμούς, που διοικούνται από Δ.Σ. βάσει του καταστατικού τους και του Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας.

Σημειώνεται ότι, με το Ν. 3852/2010 «Πρόγραμμα Καλλικράτης», η εποπτεία των ΓΟΕΒ ασκείται από τους Δήμους. «Συνεπώς», όπως αναφέρει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθ. Τσαυτάρης, «η εύρυθμη λειτουργία των συλλογικών εγγειοβελτιωτικών έργων επιτυγχάνεται με την κατάλληλη εποπτεία και τον έλεγχο που ασκούν στους ΟΕΒ, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται το βέλτιστο κόστος και η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του αρδευτικού νερού».

Επισημαίνει ακόμη ότι: «επειδή ο ρόλος των ΟΕΒ είναι σημαντικός και υποστηρικτικός στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, καθώς οι Οργανισμοί αυτοί διαχειρίζονται το 43% του νερού που χρησιμοποιείται στην γεωργία (αρδεύουν περίπου 5 εκατομ. στρέμματα σε σύνολο 11,5 εκατομ. στρεμμάτων), δεν εξετάζεται από το ΥΠΑΑΤ η περίπτωση κατάργησής τους».

Επιπλέον, επειδή το νερό είναι ένας από τους σημαντικότερους πόρους για τη γεωργία, η αναθεώρηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για την ενιαία διαχείριση των υδάτων, όπως υπογραμμίζει ο κ. Αθ. Τσαυτάρης «δεν μπορεί παρά να είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με το αρμόδιο για τη διαχείριση των υδατικών πόρων Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με στόχο την αειφόρο διαχείριση των υδάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...