Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Αναγκαία η ασφάλιση στον ΕΛΓΑ για τα κονικλοτροφεία

- Το ζωικό κεφάλαιο είναι εκτεθειμένο στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες»


Απάντηση Χαρακόπουλου στον Λευτέρη Αυγενάκη για την εξαίρεση της υποχρεωτικής ασφάλισης των κονικλοτροφικών μονάδων στον ΕΛ.Γ.Α. 

«Υπάρχει αντικείμενο ασφαλιστικής κάλυψης στον ΕΛΓΑ, καθότι η κονικλοτροφία επηρεάζεται από τις μη ελεγχόμενες συνθήκες περιβάλλοντος», αναφέρει ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, απαντώντας σε έγγραφο του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη, για την εξαίρεση της υποχρεωτικής ασφάλισης των κονικλοτροφικών μονάδων στον ΕΛ.Γ.Α.


Σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου του ΕΛΓΑ (ΦΕΚ 1669/Β/27-7-11), καλύπτονται ασφαλιστικά και αποζημιώνονται οι ζημιές που προκαλούνται στο ζωικό κεφάλαιο από:
α) φυσικά ζημιογόνα αίτια, όπως: χαλάζι, υπερβολικό ψύχος, χιόνι, ανεμοθύελλα κ.λπ. και
β) από ασθένειες-παθήσεις, όπως: επιπλοκές τοκετού, μετατόπιση ηνύστρου δεξιά με στροφή των βοοειδών, ειλεός των βοοειδών, ατυχήματα (κατάγματα εκτός περιόδου τοκετού) των βοοειδών, άνθρακας, πνευματάνθρακας κ.λπ..

Όσον αφορά στην εξαίρεση της υποχρεωτικής ασφάλισης προς τον ΕΛ.Γ.Α. των κονικλοτροφικών μονάδων, ο Αναπληρωτής Υπουργός επισημαίνει ότι «η κονικλοτροφεία ασκείται σε στεγασμένους μεν χώρους, αλλά σε μη ελεγχόμενες συνθήκες περιβάλλοντος (θερμοκρασία, υγρασία κ.λπ.), με αποτέλεσμα οι διάφοροι φυσικοί κίνδυνοι (παγετός, ψύχος κ.λπ.) να επηρεάζουν την εξέλιξη της μονάδας, δηλαδή του ζωικού κεφαλαίου.»

Σημειώνει μάλιστα ότι, «στην πτηνοτροφεία και τη χοιροτροφεία οι επιχειρήσεις τελούν κάτω από σύγχρονες προδιαγραφές, οι οποίες ορίζονται από τη νομοθεσία, με πάγιες εγκαταστάσεις, σε ελεγχόμενο φιλικό περιβάλλον, λαμβάνοντας μέριμνα για την ομαλή εξέλιξη των ζώων, χωρίς αυτά να εκτίθενται σε διάφορες καιρικές συνθήκες. Αντιθέτως, στην περίπτωση της κονικλοτροφείας, το ζωικό κεφάλαιο είναι εκτεθειμένο στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με αρνητικά αποτελέσματα στην όλη επιχείρηση. Ως εκ τούτου, υπάρχει αντικείμενο ασφαλιστικής κάλυψης από τον ΕΛΓΑ.»

Τέλος, σημειώνεται ότι η ασφάλιση των κονικλοτροφείων είναι προς συμφέρον των αγροτών, καθώς, σε περίπτωση ζημιάς από φυσικούς κινδύνους, αυτή θα αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τον Κανονισμό Ζωικού Κεφαλαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...