Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Θεσμικό πλαίσιο για τα αποστάγματα φρούτων

Στην δημιουργία σαφούς θεσμικού πλαισίου που θα προβλέπει τα αποστάγματα φρούτων, αναφέρεται σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.κ. Κωστή Χατζηδάκη και Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο οποίος υπογραμμίζει ότι πρόκειται για μια κατηγορία οινοπνευματωδών η οποία κατέχει μεγάλο μερίδιο στην ελληνική αγορά και η συντριπτική πλειονότητα αυτών είναι προϊόντα εισαγωγής.


Με το χαρακτηρισμό «απόσταγμα φρούτων» αναφερόμαστε στο αλκοολούχο ποτό που παράγεται αποκλειστικά με ζύμωση και απόσταξη φρούτων. Στην Ελλάδα το πιο δημοφιλές απόσταγμα του είδους είναι το «απόσταγμα σταφυλής» αλλά και το τσίπουρο και η τσικουδιά. Από την άποψη της τεχνικής και της διαδικασίας παραγωγής τους μοιάζουν με την διαδικασία που ακολουθείται για την παραγωγή τσίπουρου ή τσικουδιάς, αντί όμως για σταφύλια, στη διαδικασία απόσταξης των ποτών αυτών χρησιμοποιούνται άλλα είδη φρούτων. Αρχίζει με την εκχύλιση των φρούτων σε διάλυμα οινοπνεύματος, ακολουθεί η ζύμωση, και η διαδικασία ολοκληρώνεται με την απόσταξη που καταλήγει στην παραγωγή ενός διαυγούς και άχρωμου υγρού, χωρίς να υποβληθεί σε καμία διαδικασία παλαίωσης. Τα αποστάγματα αυτά, παρά τον υψηλό αλκοολικό βαθμό, διατηρούν τη φρεσκάδα και τον φρουτώδη χαρακτήρα τους.

Όπως επισημαίνει ο κ. Λ. Αυγενάκης: «η ισχύουσα νομοθεσία είναι αρκετά ασαφής έως απαγορευτική σε ό,τι αφορά την απόσταξη ντόπιων φρούτων (αχλάδι, κορόμηλο, βερίκοκο, μήλο και άλλα φρούτα) ενώ στις σχετικές Κ.Υ.Α. αναφέρονται μόνο τα σταφύλια και τα σύκα.»

Υπογραμμίζει μάλιστα ότι «με δεδομένο ότι στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν και χρησιμοποιούνται ευρέως αποστάγματα φρούτων εισαγωγής (Γαλλίας, Αυστρίας, Ουγγαρίας, Ελβετίας, Γερμανίας), τα οποία ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες λόγω της τουριστικής δραστηριότητας, είναι σκόπιμο να υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη τόσο για τους ερασιτέχνες παραγωγούς, όσο και για τους επαγγελματίες. Έτσι θα μειωθούν οι εισαγωγές (πρώτη ύλη για κοκτέιλ στα τουριστικά μέρη, στη ζαχαροπλαστική, μαγειρική, κλπ), θα καλυφθεί μέρος της εγχώριας και ενδεχομένως να τονωθούν οι εξαγωγές ελληνικών αποσταγμάτων από τα εύγεστα και σακχαρούχα φρούτα που παράγει η χώρα μας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...