Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Συνάντηση Τσαυτάρη με τον πρώτο Βορειοελλαδίτη εγκεκριμένο έμπορο

Τον πρώτο Βορειοελλαδίτη επιχειρηματία που πέρασε τα δύσκολα τεστ των αυστηρών προδιαγραφών που απαιτείται να πληροί μια επιχείρηση προκειμένου να λάβει το "χρίσμα" του εγκεκριμένου εμπόρου, και συγκεκριμένα τον Νίκο Πρωτοφανούδη, συνάντησε και συνεχάρη σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης.


Ο θεσμός του εγκεκριμένου εμπόρου είναι νέος και το "χρίσμα" έχουν λάβει μέχρι στιγμής άλλες δυο επιχειρήσεις από την Αθήνα και το Ναύπλιο, επεσήμανε σε δηλώσεις του ο κ. Τσαυτάρης, αναφέροντας παράλληλα τα πολλαπλά οφέλη για τους επιχειρηματίες.

Όπως είπε, τα άμεσα οφέλη για έναν εγκεκριμένο έμπορο προέρχονται από τη δραστική μείωση των διοικητικών και οικονομικών βαρών, καθώς επίσης και του χρόνου διεκπεραίωσης εξαγωγής/αποστολής των προϊόντων του, εφόσον απαλλάσσεται από τη συνεχή έκδοση πιστοποιητικών συμμόρφωσης για αυτά, μέσω του δικαιώματος χρήσης του μοναδικού αριθμού μητρώου εγκεκριμένου εμπόρου και του σχετικού λογότυπου της ΕΕ στη σήμανση της κάθε συσκευασίας των προϊόντων του.

Τα έμμεσα εμπορικά οφέλη, όπως υπογράμμισε ο υπουργός, προέρχονται από τις ίδιες τις αγορές, με την αύξηση της αξίας σε «φήμη και πελατεία» και στο brand name ενός εγκεκριμένου εμπόρου.

Όπως επεσήμανε, επιπλέον η εφαρμογή του εγκεκριμένου εμπόρου νωπών και οπωροκηπευτικών, διευκολύνει τις εξαγωγικές δραστηριότητες των ελληνικών επιχειρήσεων, περιορίζοντας τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ενδυνάμωση της εξωστρέφειας της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων.

Στις αυστηρές προδιαγραφές που πρέπει κάποιος επιχειρηματίας να πληροί προκειμένου να χριστεί εγκεκριμένος έμπορος συμπεριλαμβάνονται οι εγκαταστάσεις, εξοπλισμός, γραμμές παραγωγής, υγιεινή, ασφάλεια και έλεγχος των προϊόντων του.

Από την πλευρά του ο κ. Πρωτοφανούσης επιβεβαιώνοντας τα οφέλη, έμμεσα και άμεσα που απολαμβάνει ο εγκεκριμένος έμπορος, επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο χρίσμα το λαμβάνει και ως επιβράβευση των κόπων του.

Τόνισε ότι όντως ως εγκεκριμένος έμπορος γλιτώνει περί τις 40.000 ευρώ ετησίως από διοικητικά και άλλα οικονομικά βάρη στην προσπάθειά του να εξάγει, ενώ περιορίζεται σημαντικά ο χρόνος διεκπεραίωσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτούνται για να ξεκινήσουν τα προϊόντα της εταιρείας να ταξιδεύουν προς άλλες χώρες.

Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι η εταιρεία σε ποσοστό 80% έχει εξαγωγική δραστηριότητα και τόνισε ότι ο τζίρος φέτος αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 23-25 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία διαθέτει εγκαταστάσεις σε Θεσσαλονίκη και Κατερίνη και εκτείνεται συνολικά σε 15 στρέμματα, διαθέτοντας ψυγεία και συσκευαστήρια τελευταίας τεχνολογίας. Μεταξύ των εξαγωγικών προορισμών της εταιρείας, συμπεριλαμβάνονται χώρες όπως: Κίνα, κράτη μέλη της ΕΕ, Χόνγκ Κονγκ, Ρωσία, Ουκρανία και Καναδάς, ενώ νέα ανοίγματα επιχειρούνται σε Ινδία, Βιετνάμ και Νότιο Κορέα. Στα φρούτα που διακινεί συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ακτινίδια, κεράσια, δαμάσκηνα και μανταρίνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...