Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Θ.Τσαυτάρης: Kατοχυρωμένη η ελληνική φέτα και στην αγορά του Καναδά

O κ. Τσαυτάρης προανήγγειλε νέο κανονιστικό πλαίσιο προκειμένου να κατοχυρωθεί και η ελληνική προέλευση γάλακτος

Με θετικό πρόσημο για την Ελλάδα εκτιμά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης ότι έκλεισε ο πρώτος σημαντικός γύρος διαπραγματεύσεων με τον Καναδά αναφορικά με την κατοχύρωση της παραγωγής φέτας ως ελληνικό προϊόν.

Όπως εξήγησε ο υπουργός στην Βουλή, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου, ο Καναδάς «σεβάστηκε» τις θέσεις της Ελλάδας και εξήγησε ότι «η οριστική διασφάλιση του προϊόντος στον Καναδά μας ενδιαφέρει γιατί θα αποτελέσει πρόκριμα για τις ΗΠΑ και τη Ρωσία».

Ειδικότερα, είπε ότι το προϊόν «είναι κατοχυρωμένο εντός της ΕΕ ήδη από το 2007 δεν ισχύει όμως το ίδιο και τις χώρες εκτός ΕΕ όπως είναι ο Καναδάς» και πρόσθεσε ότι μετά «τις πρώτες διαπραγματεύσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον Καναδά επετεύχθη:

1. Η διάθεση του προϊόντος περιορίζεται στον Καναδά

2. Απαγορεύεται στον Καναδά να το πει φέτα μπορεί να πει τύπου ή style φέτας όπως επίσης να αναγράφει στην συσκευασία ότι είναι καναδικής προέλευσης προϊόν.

3.Απαγορεύονται παραπλανητικές συσκευασίες που παραπέμπουν σε Ελλάδα όπως ελληνική σημαία , Ακρόπολη κίονες κ.α.»

Σημείωσε τέλος ότι «το προϊόν είναι κατοχυρωμένο  στα σύνορα ΕΕ και πλέον στα σύνορα του Καναδά. Μας ενδιαφέρει η τελική διασφάλιση στον Καναδά καθώς θα αποτελέσει πρόκριμα για ΗΠΑ, Ρωσία κ.α. Δεν θα αφήσουμε το προϊόν χωρίς προστασία».

Πέραν αυτού, ο κ. Τσαυτάρης προανήγγειλε νέο κανονιστικό πλαίσιο προκειμένου να κατοχυρωθεί και η ελληνική προέλευση γάλακτος. Δεσμεύτηκε πως «Για να ονοματίσει κάποιος ελληνικό το γάλα θα πρέπει να είναι εδώ οι αγελάδες, να βόσκουν εδώ, να παράγεται εδώ το γάλα και να παστεριώνεται εδώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...