Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Παρέμβαση στη Βουλή για ζημιές σε δενδροκαλλιέργειες στην Καβάλα

Το θέμα των σοβαρών ζημιών που προκλήθηκαν από έντονη χαλαζόπτωση σε δεντροκαλλιέργειες της Πετροπηγής Νέστου στην Καβάλα, έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ. Με Ερώτηση που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου και απευθύνεται προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σημειώνεται:

«Μεγάλες καταστροφές προξένησε η έντονη χαλαζόπτωση του Ιούνη στις δενδροκαλλιέργειες (αμπέλια, ακτινίδια, ελιές) της περιοχής Νέστου στην ΠΕ Καβάλας με επίκεντρο το χωριό Πετροπηγή. Η χαλαζόπτωση που έπληξε ιδιαίτερα τα χωριά της περιοχής σε έκταση περίπου 10.000 στρεμμάτων, προκάλεσε ζημιές, τόσο στην αναμενόμενη παραγωγή, όσο και στο φυτικό κεφάλαιο με αποτέλεσμα την απώλεια παραγωγής και για τα επόμενα δύο χρόνια. Η διαδικασία καταγραφής, εκτίμησης και καταβολής των αποζημιώσεων εξελίσσεται με μεγάλη βραδύτητα και με όσα ισχύουν σήμερα (Κανονισμός αποζημιώσεων ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ), δεν πρόκειται οι καλλιεργητές της περιοχής να αποζημιωθούν για την καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου και αυτό είναι άδικο».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό: «Τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να εκτιμηθούν άμεσα οι ζημιές που έγιναν στις αγροτικές καλλιέργειες και να εξασφαλιστεί άμεσα, από τον ΕΛΓΑ, η ταχύτερη δυνατή αποζημίωση των αγροτών στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν για την αναμενόμενη παραγωγή και για το φυτικό κεφάλαιο; Από πόσους αγρότες της περιοχής έγιναν δεκτές δηλώσεις ζημιάς και πόσες από αυτές εξετάστηκαν; Αν προβλέπεται έγκαιρη τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ για την κάλυψη όλων των ζημιών και του φυτικού κεφαλαίου;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...