Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Στο φύτρωμα η καλλιέργεια φθινοπωρινής πατάτας σε Ηλεία και Θήβα

Προχωράει η συγκομιδή στο Νευροκόπι με τιμές 30-35 λεπτά/κιλό


Στο φύτρωμα η καλλιέργεια φθινοπωρινής πατάτας σε Ηλεία και Θήβα ενώ προχωράει η συγκομιδή στο Νευροκόπι με τιμές 30-35 λεπτά/κιλό

Με σύμμαχό της τον καλό καιρό προχωράει μέχρι και σήμερα, η καλλιέργεια της φθινοπωρινής πατάτας στη Δυτική Πελοπόννησο αλλά και στη Θήβα. Αυτό το διάστημα οι φθινοπωρινές πατάτες είναι στο φύτρωμα, ενώ το διάστημα από τώρα έως και την συγκομιδή (αρχές Νοεμβρίου) θεωρείται κρίσιμο για την καλλιέργεια. Την ίδια στιγμή η συγκομιδή στο Νευροκόπι Δράμας, βρίσκεται στον κύριο όγκο της, ενώ σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν παραγωγοί από την περιοχή οι τιμές έχουν υποχωρήσει. Αν και στις αρχές Σεπτεμβρίου η τιμή έφθανε τα 42 λεπτά το κιλό, σήμερα δεν ξεπερνάει τα 35 λεπτά/κιλό. Επίσης, όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός από το Νευροκόπι κ. Νικόλαος Στεφανίδης: «Η παραγωγή είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι σε ποσοστό που κυμαίνεται από 20% έως 25%».

Νευροκόπι

Ο ίδιος προσθέτει: «Πλέον βρισκόμαστε στον κύριο όγκο της συγκομιδής από την προηγούμενη Δευτέρα (16/9). Οι τιμές έχουν πέσει στα 30 λεπτά το κιλό (στην καλύτερη περίπτωση 35 λεπτά/κιλό), από 42 λεπτά το κιλό που ήμασταν στις αρχές του μήνα. Με τα 30 λεπτά το κιλό οι παραγωγοί δεν είναι ικανοποιημένοι και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να αποθηκεύσουμε το προϊόν μας, με την ελπίδα ότι θα ανέβουν οι τιμές αργότερα. Αυτό όμως εγκυμονεί κινδύνους, αφού θα συσσωρευτεί μεγάλος όγκος προϊόντος στις αποθήκες».

Τέλος ο κ. Στεφανίδης μας κάνει γνωστό ότι: «Η συγκομιδή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι 15 Οκτωβρίου περίπου. Αν και έχουμε λιγότερα στρέμματα φέτος η παραγωγή μας θα είναι τελικά σε υψηλότερα επίπεδα από πέρσι αφού όπως προανέφερα οι αποδόσεις είναι αυξημένες».

Ηλεία

Για την πορεία της καλλιέργειας της φθινοπωρινής πατάτας στην Ηλεία μιλάει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Ανδρέας Τσουκαλάς, Πρόεδρος του Συλλόγου Πατατοπαραγωγών Ηλείας: «Η πατάτα είναι στο φύτρωμα αυτή την περίοδο. Η καλλιέργεια μέχρι στιγμής εξελίσσεται ομαλά, αφού ο καιρός έχει βοηθήσει. Όσον αφορά τα στρέμματα, αν και ακόμα δεν έχουμε επίσημα στοιχεία, η αίσθησή μας είναι ότι βρισκόμαστε στα ίδια με πέρσι, δηλαδή από 22.000 έως 25.000 στρέμματα. Η συγκομιδή της φθινοπωρινής πατάτας αναμένεται να ξεκινήσει τον Νοέμβριο».

Θήβα

Τέλος, ο κ. Μιχάλης Πικάσης, Διευθυντής της ΕΑΣ Θήβας, μας αναφέρει ότι στην περιοχή του η καλλιέργεια έχει γενικά μειωθεί σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, λόγω αύξησης του κόστους καλλιέργειας που την έχει κάνει ασύμφορη για τους αγρότες. «Ιδιαίτερα η καλλιέργεια της φθινοπωρινής πατάτας έχει μειωθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, αφού οι παραγωγοί θεωρούν ότι είναι μια ασύμφορη πλέον καλλιέργεια λόγω της αύξησης του κόστους αλλά και των χαμηλών τιμών. Ωστόσο, τα στρέμματα που έχουν σπαρθεί εξελίσσονται καλά και αυτό φαίνεται και από τα φυτά που έχουν ήδη φυτρώσει», μας λέει ο κ. Πικάσης.


Χρήστος Διαμαντόπουλος / agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...