Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Γιορτή Ροδιού στα Ριζά Χαλκιδικής

Το Σάββατο, 24 Αυγ 2013, στις 19.30, στην κεντρική πλατεία, στα Ριζά Χαλκιδικής, η Ομάδα Παραγωγών Ριζών οργανώνει την 2η Γιορτή Ροδιού.

Τα Ριζά είναι ένα από τα Ζερβοχώρια Χαλκιδκής, στην ημιορεινή περιοχή του Χολομώντα οι κάτοικοι του οποίου αποφάσισαν να προχωρήσουν στην συστηματική καλλιέργεια ροδιού και στα Αρωματικά & Φαρμακευτικά Φυτά. Η Γιορτή Ροδιού θα περιλαμβάνει τρεις κύκλους:

Ομιλίες για τα αγροτικά επαγγέλματα, για την καλλιέργεια ροδιού και για τις ευκαιρίες στην συστηματική και οργανωμένη καλλιέργεια Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών
Έκθεση τοπικών παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων και παρουσίαση της προόδου των νέων καλλιεργειών στα Ριζά και Παραδοσιακό γλέντι στο χωριό

Οι αγροτικές κοινωνίες βρίσκονται σε μια μεταβατική περίοδο, μετά τον εθισμό στις επιδοματικές μη παραγωγικές πρακτικές, την ισχυρή πίεση για πιο φιλικές στον πλανήτη (φυσικό περιβάλλον) δραστηριότητες, την ανάγκη για αύξηση της απασχόλησης και στον αγροτικό τομέα, το μεγάλο στοίχημα για διπλασιασμό της αγροτικής παραγωγής τροφίμων μέχρι το 2050, ταυτόχρονα με την ανάγκη να εξασφαλισθεί ικανοποιητικό εισόδημα στους ευρωπαίους αγρότες.

Σε όλα τα παραπάνω η ελληνική πραγματικότητα εξωθεί συμπολίτες στην ύπαιθρο για εξασφάλιση τροφής και επιβίωσης, όχι κατ’ ανάγκη για να γίνουν επαγγελματίες αγρότες, αλλά με απαιτήσεις αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης.

Οι Δήμοι της ελληνικής  υπαίθρου πρέπει να αναπτύξουν υπηρεσίες  για την στήριξη της κοινωνίας  της υπαίθρου, όπως ακριβώς είναι οι υπηρεσίες προβολής & προσέλκυσης τουριστών, όπως είναι οι υπηρεσίες προσέλκυσης επενδύσεων. Οι Δήμοι θα έπρεπε να δημιουργήσουν πιλοτική υπηρεσία για την περίοδο 2014-2020 με σκοπό την προσέλκυση δεξιοτήτων, διότι η κοινωνία της υπαίθρου δεν έχει μόνο αγρότες αλλά και κομμώτριες, και δασκάλους ξένων γλωσσών, και ταχυδρόμους, και μεταφορείς κλπ. Όλοι μαζί εξασφαλίζουν την ικανοποιητική ποιότητα ζωής, ενώ ταυτόχρονα η υπηρεσία αυτή θα μπορεί να στηρίζει τους επαγγελματίες της περιοχής με πληροφορίες.

Όλα αυτά, λιγότερο ή περισσότερο, προσπαθεί να προωθήσει η Ομάδα  Παραγωγών Ριζών, τόσο με επαγγελματικές πληροφορίες, όσο και με επιστημονικά στοιχεία, αλλά και με την προβολή της «βεντάλιας» των αγροτικών επαγγελμάτων, ακόμα και σε σύνδεση με τον καθημερινό πολιτισμό και την απαιτούμενη γαστρονομία.

Η Ομάδα Παραγωγών  Ριζών στα Ζερβοχώρια Χαλκιδικής ενημερώνει όλους τους συμπολίτες της  για το αναπτυξιακό όραμα, παρουσιάζει  τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα στην παραγωγή ροδιού και στην καλλιέργεια  αρωματικών & φαρμακευτικών φυτών και ενδυναμώνει την κοινωνική συνοχή, που είναι ηβάση κάθε προσπάθειας, το Σάββατο, 24 Αυγ 2013, στις 19.30, στην κεντρική πλατεία στα Ριζά Χαλκιδικής.



Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...