Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Φοροράφτης για τα αγροτεμάχια

Ελλειψη πολιτικής βούλησης καταδεικνύουν οι παλινωδίες που παρουσιάζονται στην προετοιμασία του νέου ενιαίου φόρου στα ακίνητα.

Παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης η σχετική ρύθμιση να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι, ακόμα και την ύστατη ώρα συνεχίζονται οι παρεμβάσεις ώστε ο νέος νόμος να «ραφτεί στα μέτρα» συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων. Τώρα αντιδρούν και οι βουλευτές της περιφέρειας, που έχουν θορυβηθεί από τα παράπονα που δέχονται από τους ψηφοφόρους αγρότες.

 Οι αγρότες είναι το «αγκάθι» στη φορολόγηση των καλλιεργούμενων αγροτεμαχίων
Οι αγρότες είναι το «αγκάθι» στη φορολόγηση των καλλιεργούμενων αγροτεμαχίων
Οπως ανέφεραν στην «Ε» πηγές που μετέχουν στη διαδικασία, το αγκάθι της φορολόγησης των αγροτεμαχίων δεν θα μπορέσει να ξεπεραστεί, αν η πολιτική ηγεσία δεν αποδεχθεί ότι η επιβάρυνση του νέου φόρου πρέπει να είναι αναλογική.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή η διαδικασία έχει μπλοκάρει στη φορολόγηση των κατ' επάγγελμα αγροτών, καθώς ασκούνται έντονες πιέσεις ώστε να τους επιβληθεί όσο το δυνατό χαμηλότερος φόρος για τα καλλιεργήσιμα αγροτεμάχια.

Μια τέτοια απόφαση θα σημαίνει ότι την επιβάρυνση (για να επιτευχθεί ο στόχος εσόδων των 700 εκατ. ευρώ από τα αγροτεμάχια) θα την επωμιστούν οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων που δεν θεωρούνται κατ' επάγγελμα αγρότες. Αποτέλεσμα μιας τέτοιας απόφασης θα είναι οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες να φορολογηθούν με συντελεστή πολύ πάνω από τα 8 ή 10 ευρώ το στρέμμα, που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Ταυτόχρονα, οι πιέσεις που δέχεται η επιτροπή αφήνουν ανοιχτό και το ζήτημα του αφορολόγητου ορίου. Και αυτό γιατί σε περίπτωση που η επιτροπή αναγκαστεί να χαμηλώσει πάρα πολύ το φόρο για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, δεν θα μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος των 700 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται να φέρουν τα αγροτεμάχια.

Το σκηνικό αυτό θυμίζει τις καθυστερήσεις που υπήρξαν κατά την προετοιμασία του νόμου πριν απ' την έλευση της τρόικας τον Μάρτιο, που ως αποτέλεσμα είχαν την παράταση και για το 2013 στο «χαράτσι» στα ακίνητα.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ/enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...