Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Αποσαφήνιση των όρων και των κριτηρίων συγχώνευσης του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος


Διευκρινήσεις ζητά ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, από τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κ. Σκανδαλίδη...
σχετικά «με ποια κριτήρια και με ποιους όρους σχεδιάζεται η συγχώνευση του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ)», αλλά και σχετικά με τη σκοπιμότητα και τα οφέλη αυτής. Επιπλέον, ζητά διαβεβαιώσεις ότι θα εξυπηρετηθούν με το βέλτιστο τρόπο τα συμφέροντα της τοπικής κτηνοτροφίας και των καταναλωτών.

Ειδικότερα, στο έγγραφό του αναφέρει ότι «στις προθέσεις του Υπουργείου συγκαταλέγεται η συγχώνευση του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ) με το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε, τον Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α – «ΔΗΜΗΤΡΑ» και τον Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π – AGROCERT». Ωστόσο, επισημαίνει ότι «οι κτηνοτρόφοι, δια των ενώσεων και συλλόγων τους, εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους στο συγκεκριμένο σχεδιασμό» και πως ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας αναφέρει ότι «σε πιθανή συγχώνευση του ΕΛΟΓΑΚ οι κτηνοτρόφοι δεν θα καταβάλουν ούτε ένα ευρώ, σε ένα Οργανισμό που θα έχει πάψει να υπάρχει τόσο αυτός όσο και η αποστολή του». Επιπλέον, τονίζει πως «ο Σύλλογος Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Ηρακλείου εκφράζοντας την αντίθεσή του αναφέρει ότι η συγχώνευση αποτελεί προσπάθεια υποβάθμισης αν όχι κατάργησης του μοναδικού εργαλείου εφαρμογής των ισοζυγίων κρέατος και γάλακτος».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στο γεγονός πως «φορείς των κτηνοτρόφων επισημαίνουν ότι ο ΕΛΟΓΑΚ αποτελεί χρήσιμο εργαλείο προς όφελος της τοπικής κτηνοτροφίας, που μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να συντονίσει τους δυο βασικούς τομείς του κρέατος και γάλακτος, τόσο σε επίπεδο πάταξης των ελληνοποιήσεων όσο και αναβάθμισης της ποιότητας των ντόπιων κτηνοτροφικών προϊόντων γάλακτος και κρέατος, ενώ μπορεί ακόμη να στηρίξει την προσπάθεια ίδρυσης και λειτουργίας διεπαγγελματικής κρέατος και γάλακτος για όλη την επικράτεια». Και προσθέτουν ότι «είναι αυτοχρηματοδοτούμενος φορέας μέσα από τις εισφορές των κτηνοτρόφων, των μεταποιητών γάλακτος και των εμπόρων κρέατος, λειτουργεί στα πλαίσια της ανταποδοτικότητας, δεν επιβαρύνει στο ελάχιστο τον κρατικό προϋπολογισμό και πρέπει να διατηρήσει την αυτονομία του».

Στο πλαίσιο αυτό, ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης διευκρινήσεις σχετικά «με ποια κριτήρια και με ποιους όρους σχεδιάζεται η συγχώνευση του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ) με το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε, τον Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α – «ΔΗΜΗΤΡΑ» και τον Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π – AGROCERT; Ποια η σκοπιμότητα και τα οφέλη αυτής», ενώ ζητά διαβεβαιώσεις αναφορικά «με ποιο τρόπο και με ποια μέσα θα εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της τοπικής κτηνοτροφίας και των καταναλωτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...