Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Οι Νέοι Αγρότες Ημαθίας για μια ζωντανή ύπαιθρο

Την Δευτέρα 25 Απριλίου 2011, όπως κάθε χρόνο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουλούρας ''ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΓΑΙΑ'' , λίγο έξω από την Βέροια Ημαθίας, τίμησε τον πολιούχο της Άγιο Γεώργιο με μια λαμπρή εκδήλωση που έγινε στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Χόρεψαν πάνω από 80 χορευτές, μικροί και μεγάλοι, τραγούδησαν πασχαλινά παλιά τραγούδια και αναβίωσαν ήθη & έθιμα του τόπου, που ενθουσίασαν τους πάρα πολλούς προσκυνητές. Στο τέλος της εκδήλωσης μοιράστηκαν σε όλους παραδοσιακά τσουρέκια και κόκκινα αυγά.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Δήμαρχος Βέροιας κα. Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας του κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι και τοπικοί πρόεδροι Δημοτικών Διαμερισμάτων.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Ημαθίας κ. Νικόλαος Αγγελόπουλος, που συμμετείχε ενεργά, δήλωσε: Η Αγροτική Κοινωνία δεν είναι μόνο ο στυλοβάτης της εθνικής μας οικονομίας και ο μόνος παραγωγικός τομέας που θα μπορούσε ίσως να συμβάλει στην έξοδο της Ελλάδος από την σημερινή κρίση, αλλά είναι και ζωντανή «κιβωτός» που φυλάει ήθη, έθιμα και παραδόσεις.

Όχι μια φύλαξη όπως στο θησαυροφυλάκιο, αλλά μια ζωντανή διαδικασία που βιώνουν όλοι οι αγρότες. Δυστυχώς πολλοί αστοί, ίσως και συγγενείς μας, απαξιώνουν την αγροτική ζωή και υποτιμούν την συμβολή μας στην εθνική οικονομία. Μάλιστα με τεχνικές στην πολιτική τιμών και νομοθεσίες ή ακόμα και με τεχνητή ασάφεια υφαρπάζουν τον πλούτο που παράγεται στην αγροτική Ελλάδα. Μόνο τα 10% της τιμής ενός αγροτικού προϊόντος από το ράφι του καταστήματος πάει στον αγρότη-παραγωγό, ενώ ο αγροτουρισμός, που είναι καθαρά και μόνο αγροτικό επάγγελμα, μέχρι σήμερα δεν έχει θεσμοθετηθεί με αποτέλεσμα να υποκλέπτουν τον ορισμό του κάθε ένας ενδιαφερόμενος.

Πέρυσι, τον Ιουνίο, με την αιγίδα του Κυρίου Προέδρου της Δημοκρατίας η ΠΕΝΑ με την Ένωση Νέων Αγροτών Αργολίδας οργάνωσε το Συνέδριο «Νέοι Αγρότες και Πολιτισμός», όπου αναφέρθηκαν πολλά για τις αξίες, τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής των αγροτών.

Φέτος, στις 13 Μαΐου 201, στις 14.00, στην ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ του Δήμου Αθηνάιοων, στο κέντρο του αστικού χώρου, η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών οργανώνει, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ημερίδα με θέμα «Αγροτική Επιχειρηματικότητα & Αγροτουρισμός», με την ευκαιρία του 2ου AGRO Quality Φεστιβάλ, που θα έιναι ένα ολόκληρο χωριό στο κέντρο της Αθήνας.

Επίσης στην Χίο, στις 9-11/9/2011, θα γίνει φέτος το 18ο πανελλήνιο Συνέριο Νέων Αγροτών με θέμα την «Πολυαπασχόληση στον Αγροτικό Τομέα», δείχνοντας ακριβώς ότι τα πανηγύρια μας είναι μικρογραφία του αγροτικού καθημερινού τρόπου ζωής μας, χωρίς να χάνουμε τα μάτια μας από τις σύγχρονες ανάγκες όπως είναι οι Αγροτικές Αγορές, τα Δημοπρατήρια και τα υπερτοπικά αγροτικά κέντρα μορφής AGROPOLIS, που κάνει το Επιμελητήριο Ημαθίας, και όπου μετέχει η Ένωση Νέων Αγροτών Ημαθίας ενεργά.
 
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...