Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ: Βήμα για κλιμάκωση οι χτεσινές συγκεντρώσεις

Μαζική κινητοποίηση στη Λάρισα. Στους δρόμους οι παραγωγοί σε Χανιά και Λαμία


Με μαζικές κινητοποιήσεις, χτες, στη Λάρισα, στα Χανιά και στη Λαμία -σήμερα στον αγώνα μπαίνουν οι αγρότες της Λέσβου, με συγκέντρωση στις 11 π.μ., στην πλατεία Σαπφούς, στη Μυτιλήνη- οι μικρομεσαίοι αγρότες διαμήνυσαν την απόφασή τους να υψώσουν ισχυρό αγωνιστικό μέτωπο στη νέα, σφοδρή επίθεση που έχουν εξαπολύσει σε βάρος τους η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και η τρόικα.


Οι μικρομεσαίοι αγρότες παλεύουν, κυριολεκτικά, για την επιβίωσή τους, καθώς οι αποφάσεις και τα μέτρα που παίρνονται εναντίον τους - φόροι για το εισόδημα, τα σπίτια, τα οικόπεδα και τα χωράφια, παρακρατήσεις επιδοτήσεων, δικαστικές διώξεις και κατασχέσεις για χρέη, χαράτσια για τον ΕΛΓΑ, τον ΟΓΑ, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τον ΕΟΠΥΥ, τεράστιες αυξήσεις στην τιμή του αγροτικού πετρελαίου και του αγροτικού ρεύματος, μεγάλες μειώσεις στην επιστροφή ΦΠΑ και Ειδικού Φόρου Καυσίμων κ.α. - σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές παραγωγού των αγροτικών προϊόντων, την αύξηση του κόστους παραγωγής και τις περικοπές των επιδοτήσεων, τους οδηγούν, με γοργό ρυθμό, στο ξεκλήρισμα.

Εκατοντάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι από χωριά των νομών Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Μαγνησίας, πήραν μέρος στην χτεσινή πανθεσσαλική, αγωνιστική συγκέντρωση στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας, στη Λάρισα. Ιδιαίτερα μαζική ήταν η παρουσία των δενδροκαλλιεργητών του Πηλίου. Στη συγκέντρωση, βρέθηκαν εκπρόσωποι συνδικάτων και άλλων μαζικών φορέων της περιοχής. Εκ μέρους του ΚΚΕ, παραβρέθηκε ο Γ. Λαμπρούλης, βουλευτής του Κόμματος.

Αγώνας επιβίωσης

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Ρ. Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, ο Θ. Βάιος, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και ο Βάιος Κομνηνός, εκ μέρους των Αγροτικών Συλλόγων του Πηλίου, ο οποίος υπογράμμισε ότι αν οι μικροί αγρότες δεν ξεσηκωθούν τώρα, θα αφανιστούν πολύ γρήγορα.

Στην κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης, ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ξαναβγαίνουμε στους δρόμους - ξεκινήσαμε λίγοι, αλλά, όσο περνάει ο καιρός, γινόμαστε και πιο πολλοί - πρώτα για να εξασφαλίσουμε το πιάτο με το φαΐ για μας και τα παιδιά μας και για να μη μας πάρουν τα σπίτια και τα χωράφια, που μας κληροδότησαν οι πατεράδες μας.

Δε μένουμε, όμως, σ' αυτό. Διεκδικούμε κι ένα καλύτερο μέλλον, παλεύοντας για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στη χώρας μας, που θα στηρίζεται στον παραγωγικό συνεταιρισμό για να εξασφαλίζει εισόδημα και αξιοπρεπή ζωή στους μικρομεσαίους αγρότες και φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τον ελληνικό λαό.

Ξέρουμε ότι αν δεν ανατραπεί η πολιτική που δημιουργεί και οξύνει τα προβλήματά μας, αν δεν αλλάξει γενικότερα η κατάσταση στον τόπο μας, δεν πρόκειται να κερδίσουμε πολλά πράγματα, δε θα δούμε καλύτερες μέρες. Οσο η ΚΑΠ της ΕΕ θα κανονίζει τι και πόσο θα παράγουμε, όσο οι εμποροβιομήχανοι θα έχουν στα χέρια τους τα αγροτικά μέσα και εφόδια και θα μας τα πουλούν πανάκριβα, ενώ θα αγοράζουν πάμφθηνα τη σοδειά μας, προκοπή δεν πρόκειται να έχουμε».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις δικαστικές διώξεις σε βάρος των αγροτών για χρέη στην πρώην ΑΤΕ, καθώς και για τη συμμετοχή τους σε αγροτικές κινητοποιήσεις, υπογραμμίζοντας ότι οι αγωνιστές της αγροτιάς δεν τρομοκρατούνται.

Μετά τη συγκέντρωση, αντιπροσωπεία από μέλη των διοικήσεων των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων επισκέφτηκε την ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας, στην οποία επέδωσε το πλαίσιο των αγροτικών διεκδικήσεων. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της Λάρισας, που διάρκεσε κοντά στη μία ώρα.

Οι αγρότες, φωνάζοντας συνθήματα, όπως «τώρα με τα πόδια, μετά με τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε, θα γίνει Κιλελέρ», «αγρότη πολέμα, δεν θα σου μείνει στρέμμα», «στα μπλόκα της αγροτιάς να σπάσει της κυβέρνησης ο τσαμπουκάς», «αγροτιά - εργατιά μια φωνή και μια γροθιά», έφτασαν έξω από τα δικαστήρια, όπου κατήγγειλαν τα αγροτοδικεία, κι από κει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η κινητοποίηση έληξε με κλείσιμο νέου αγωνιστικού ραντεβού για τα τέλη του ερχόμενου Γενάρη, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης και του πανελλαδικού συντονισμού του αγώνα.

Στα Χανιά

Με επιτυχία έγινε και η συγκέντρωση των αγροτοκτηνοτρόφων στα Χανιά, που διοργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Στη δημοτική αγορά μίλησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Σοφοκλής Τσουρουνάκης και ακολούθησε μηχανοκίνητη πορεία με τα αγροτικά αυτοκίνητα ως την Αντιπεριφέρεια Χανίων. Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη και του παρέδωσε τα αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, που παλεύουν για δωρεάν στέγαση και σίτιση.

Η κινητοποίηση έληξε με δέσμευση ότι στο εξής θα σφραγίζονται τα βιβλιάρια των αγροτών που αδυνατούν να πληρώσουν τις οικονομικές τους εισφορές στον ΟΓΑ, με αποτέλεσμα να μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η Ενωτική Ομοσπονδία, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος και οι Αγροτικοί Σύλλογοι προχωρούν στη συλλογή των ασφράγιστων βιβλιαρίων και θα τα παραδώσουν μαζικά για σφράγιση τις επόμενες μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...