Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Αιτωλοακαρνανία: Πτώση 30% στην παραγωγή σπαραγγιού


MEIΩMENH κατά 30% αναμένεται να είναι τελικά η φετινή παραγωγή σπαραγγιού στον Nομό Αιτωλοακαρνανίας, γεγονός που μεταφράζεται σε ζημίες άνω των 2 εκατ. ευρώ για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Σπαραγγιού και λοιπών Λαχανικών Nομού Αιτωλοακαρνανίας «Ο Αχελώος».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνεταιρισμού, η εκτιμώμενη παραγωγή για το 2010 ήταν περί τους 2.200-2.300 τόνους και η συγκομισθείσα, που θα ολοκληρωθεί στα μέσα του Μαΐου, αναμένεται να είναι τελικά περίπου 1.500 τόνοι, λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Η φετινή χρονιά θα μπορούσε να είναι καλύτερη για τους παραγωγούς σπαραγγιού εξαιτίας και των καλών τιμών, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να αντισταθμίσει τη μειωμένη παραγωγή.

«Το 2010 θα μπορούσε να είναι μια πολύ καλή χρονιά για το σπαράγγι αν βοηθούσαν οι καιρικές συνθήκες, κάτι το οποίο δεν έγινε», δήλωσε στην ΕΞΠΡΕΣ ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Θωμάς Κουτσουπιάς. Επισημαίνει παράλληλα ότι η Γερμανία, που αποτελεί την κύρια αγορά για το ελληνικό σπαράγγι, το αντιμετώπισε φέτος σχεδόν "εχθρικά", εξαιτίας των γενικότερων πολιτικών και οικονομικών ζητημάτων που έχουν ανακύψει τους τελευταίους μήνες. Είναι χαρακτηριστικό, όπως ανέφερε, ότι πολλά σούπερ-μάρκετ στη Γερμανία, όπως οι αλυσίδες Lidl και Aldi, δεν έβαλαν ελληνικά σπαράγγια στα ράφια τους.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Αχελώος» ιδρύθηκε το 1998 και αριθμεί σήμερα 130 μέλη, έχοντας αναδειχθεί σε πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας και μοχλό στήριξης της αγροτικής οικονομίας του Nομού Αιτωλοακαρνανίας. Πρόκειται για πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό, με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, αφού το 100% των ποσοτήτων σπαραγγιού που τυποποιεί «φεύγει» κυρίως με προορισμό τις αγορές της δυτικής και βόρειας Ευρώπης. Απασχολεί 300 άτομα προσωπικό στα συσκευαστήρια και περίπου 1.300 στα χωράφια που καλλιεργούνται τα σπαράγγια.

Διαβάστε περισσότερα: http://acarnania.blogspot.com/#ixzz0n01K5x00

Γεωπόνοι της Αιτωλοακαρνανίας: Ελλείψεις και δυσλειτουργίες στα προγράμματα Δακοκτονίας


Με επιστολή που έστειλε ο Σύλλογος Γεωπόνων Νομού Αιτωλοακαρνανίας στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μπατζελή, την ενημερώνει για ορισμένες ελλείψεις και δυσλειτουργίες που παρουσιάζονται κάθε χρόνο στα προγράμματα Δακοκτονίας, που υλοποιούνται από τις κατά τόπους Δ/νσεις Γεωργίας των Νομαρχιών. 

Όπως υποστηρίζουν μεταξύ άλλων οι Γεωπόνοι, δεν έχει ληφθεί μέχρι σήμερα καμία μέριμνα από το ΥΠ.Α.Α.Τ. προκειμένου να συμπεριλαμβάνονται στα ετήσια προγράμματα Δακοκτονίας τα ελαιοκτήματα που είναι ενταγμένα στα προγράμματα βιολογικής γεωργίας και ενώ κάθε χρόνο τα προγράμματα δακοκτονίας ολοκληρώνονται στα τέλη Νοεμβρίου, η εξόφληση των δεδουλευμένων των Τομεαρχών Δακοκτονίας γίνεται τις περισσότερες φορές το μήνα Φεβρουάριο ή Μάρτιο του επόμενου έτους. Υπάρχει δηλαδή, διαχρονικά μια μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές των μισθών, οδοιπορικών, δώρων Χριστουγέννων κ.λ.π.

Αναλυτικά η επιστολή των Γεωπόνων αναφέρει τα εξής: 
Διαβάστε Περισσότερα

 http://acarnania.blogspot.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...