Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Να γίνουν τα ζαχαρότευτλα ελκυστικά για τους παραγωγούς θέλει ο Γ. Κασαπίδης

Σε καθεστώς ολοκληρωμένης διαχείρισης θέλει την καλλιέργεια ζαχαρότευτλων, προκειμένου να γίνει πιο ελκυστική για τους τευτλοπαραγωγούς, ο τομεάρχης αγροτικής ανάπτυξης της ΝΔ, Γιώργος Κασαπίδης.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε τη Δευτέρα, παρουσία στελεχών της διοικούσας επιτροπής της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Κασαπίδης επισήμανε την ανάγκη να δοθεί περισσότερη βαρύτητα στις μυδοκαλλιέργειες και ιχθυοκαλλιέργειες καθώς, όπως είπε, η Ελλάδα είναι πρώτη παγκοσμίως σε παραγωγή τσιπούρας και λαυρακιού.
Αναφέρθηκε και στο θέμα της αξιοποίησης του καθεστώτος προστασίας προέλευσης για τη φέτα, με αφορμή και τη σχετική επερώτηση του κόμματός του στη Βουλή (αναμένεται να συζητηθεί την Παρασκευή).
Μεταξύ άλλων τόνισε την ανάγκη χάραξης μιας εθνικής στρατηγικής βάσει της οποίας η ελληνική φέτα θα μπορούσε να κατακτήσει την αγορά εκείνη που μέχρι το 2007 τροφοδοτούνταν με περίπου 90.000 τόνους λευκού τυριού από Γαλλία, Γερμανία και Δανία.

Κατάργηση δύο «κρατικών» εταιρειών

Φωτογραφία του Φαραγγίου Αγίας Ειρήνης στην Κρ...Image via WikipediaΚαταργούνται οι «ΑΓΡΟΤΗΜΑ Α.Ε.» και «ΟΠΕΠ Α.Ε.» μετά από απόφαση της αρμόδιας Διυπουργικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής που συνεδρίασε σήμερα υπό τον Θ. Πάγκαλο.

Την κατάργηση των ανωνύμων εταιρειών «ΑΓΡΟΤΗΜΑ Α.Ε.» και «ΟΠΕΠ Α.Ε.» και την επιτάχυνση των συγχωνεύσεων αποφάσισε η Διυπουργική Γνωμοδοτική Επιτροπή για την σύσταση, κατάργηση, αναδιάρθρωση και μετατροπή Υπηρεσιών, Συμβουλίων, Επιτροπών και Φορέων του Δημοσίου Τομέα, η οποία συνεδρίασε νωρίτερα σήμερα, υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου.

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, αναφέρονται τα εξής: «Η Επιτροπή, αφού εκτίμησε όλα τα στοιχεία, που τέθηκαν υπόψη της, αποφάσισε: α) την κατάργηση της εταιρίας “ΑΓΡΟΤΗΜΑ Α.Ε.” η οποία συστάθηκε το 2009 και χρησίμευσε ως όχημα για ευρείας έκτασης σπατάλη αλλά και πληθώρα παράνομων προσλήψεων. Ειδικότερα την 26η Αυγούστου 2009 συνήφθησαν 34 συμβάσεις έργου εκτός ΑΣΕΠ υπό καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας. Αυτή τη στιγμή το διαθέσιμο υπόλοιπο της εταιρίας ανέρχεται σε 20, περίπου, ευρώ, όταν το μετοχικό της κεφάλαιο είναι 450.000€, β) την κατάργηση της εταιρίας “ΟΠΕΠ Α.Ε.”, στην οποία μόνο το χρονικό διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2009 προσλήφθηκαν, αναιτίως, περισσότερα από 170 άτομα, με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί το κόστος μισθοδοσίας από 250.000€ τον Ιούνιο του 2009 σε 600.000€ το μήνα Σεπτέμβριο του 2009. Σημειώνεται ότι κάποιοι από τους νεοπροσληφθέντες ελάμβαναν 4.000, ή ακόμα 5.000 ευρώ μηνιαίως. Η κατάργηση του ΟΠΕΠ ΑΕ έρχεται σε συνέχεια της κατάργησης του διοικητικού της συμβουλίου».

Σύμφωνα με την ιδία ανακοίνωση, «μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου δράσης της Διυπουργικής Επιτροπής, κατέστη εμφανές ότι η επιτάχυνση και εμβάθυνση της όλης διαδικασίας εξαρτάται και ως εκ τούτου θα πρέπει να συνδεθεί με την γενικότερη πολιτική για την αναδιοργάνωση του Κράτους, η οποία έχει 4 κύριες δράσεις:

α. Την αναδιοργάνωση των Υπουργείων και των υπηρεσιών τους στην κατεύθυνση της μείωσης του συνολικού αριθμού των υφισταμένων υπηρεσιών

β. Συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων του δημοσίου (συμπεριλαμβάνεται η ολοκλήρωση του αντίστοιχου Ενιαίου Μητρώου Φορέων καθώς έως σήμερα το ελληνικό κράτος δεν διέθετε τέτοιο εργαλείο)

γ. Διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού με αξιοποίηση της απογραφής των Δημοσίων Υπαλλήλων

δ. Κωδικοποίηση της νομοθεσίας».

Για την πρώτη και την τρίτη δράση την κύρια ευθύνη, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, έχει το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, για την δεύτερη δράση την κύρια ευθύνη έχει ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης συνεπικουρούμενος από τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης και για την τέταρτη δράση, ο Υπουργός Επικρατείας.

Στόχος, όπως αναφέρεται, είναι ένας “Καλλικράτης του Κράτους”. Για να επιτευχθεί ο αναγκαίος συντονισμός των τεσσάρων επιμέρους δράσεων συγκροτείται Ομάδα Δράσης με τη συμμετοχή του Γραφείου του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, του Γραφείου του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, του Γραφείου του Υπουργού Οικονομικών, του Γραφείου του Υπουργού Επικρατείας και Επενδύσεων και του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης.

www.kathimerini.gr
Enhanced by Zemanta

«Απογράφονται» και οι κρεοπώλες

Meat hooks at a butcher.Image via WikipediaΣτην κατάρτιση μητρώου εισαγωγέων κρεάτων και κρεοπωλών Ελλάδας προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε στη χώρα μας καταγράφηκαν 1.099 έμποροι εισαγωγείς κρεάτων και 6.176 κρεοπώλες.

Στόχος της δημιουργίας του μητρώου είναι η προστασία των ελλήνων κτηνοτρόφων από τις ελληνοποιήσεις κρεάτων αλλά και η προστασία του καταναλωτή.

Όπως διευκρίνισε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μιλένα Αποστολάκη, τσουχτερά πρόστιμα θα επιβάλλονται σε όσους εντοπίζονται ότι πραγματοποιούν εμπορία κρεάτων χωρίς να βρίσκονται καταχωρημένοι στο μητρώο.
Enhanced by Zemanta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...