Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Έως τον Σεπτέμβριο η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες

Στο τέλος Ιουνίου οι αποπληρωμές σφαλμάτων της ενιαίας ενίσχυσης του 2012 και αρχές Ιουλίου η εξισωτική αποζημίωση σε 70.000 κτηνοτρόφους


Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, η διαδικασία επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες, ενώ πρόκειται να καταβληθεί και η δεύτερη δόση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Αθανάσιος Τσαυτάρης, από το σύνολο των αγροτών που έχουν κάνει αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ, έχουν ήδη πληρωθεί περίπου 50.000.

Ο υπουργός ανέφερε επίσης, πως έως το τέλος του τρέχοντος μηνός θα δοθούν 10 εκατ. ευρώ για τις αποπληρωμές σφαλμάτων της ενιαίας ενίσχυσης του 2012 και τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου θα καταβληθεί σε 70.000 κτηνοτρόφους η εξισωτική αποζημίωση ύψους 130 εκατ. ευρώ.

Έως το τέλος Ιουνίου αναμένεται να καταβληθεί το συνολικό ποσό των 40 εκατ. ευρώ σε όσους είχαν υποβάλει αγροπεριβαλλοντικά επενδυτικά σχέδια.

Θερινά σχολεία αμπελουργίας

Πρόγραμμα τριών δράσεων από το Τεχνολογικό Ιδρυμα Ιονίων Νήσων.

Ξέρετε τον Παύλο; Οι λέξεις Σκιαδόπουλο και Γουστολίδι τι ακριβώς σημαίνουν; Πρόκειται για γηγενείς τοπικές ποικιλίες οινοστάφυλων στη Ζάκυνθο, που δίνουν το κρασί Βερντέα, το οποίο έχει αναγνωριστεί ως προϊόν γεωγραφικής ένδειξης από την Ε.Ε. Το ίδιο ισχύει για το Βερτζαμί της Λευκάδας και βέβαια τη Ρομπόλα, ποικιλία σταφυλιού που δίνει το ομώνυμο κεφαλονίτικο κρασί. Και τα τρία κρασιά, ενώ διαθέτουν σήμα ποιότητας από την Ε.Ε., δεν έχουν τύχει της αντίστοιχης αναγνώρισης και εμπορευσιμότητας εντός της χώρας.

Η διάδοση και η αύξηση της εμπορικής αξίας τόσο των τοπικών κρασιών όσο και των υπόλοιπων παραδοσιακών προϊόντων των Επτανήσων είναι μόνο ένας από τους στόχους των προγραμμάτων που υλοποιεί το Τεχνολογικό Ιδρυμα Ιονίων Νήσων και το οποίο χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ. Στο πλαίσιο του προγράμματος, όπως εξήγησε χθες σε σχετική εκδήλωση ο πρόεδρος του ιδρύματος, καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας, εκπονείται μελέτη για την ανάδειξη και την προώθηση των προϊόντων των Επτανήσων κυρίως μέσω του τουρισμού. Στο ίδιο πρόγραμμα εντάσσονται και τα θερινά σχολεία τα οποία λειτουργούν για δεύτερη συνεχή χρονιά στη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά και τη Λευκάδα. Πρόκειται ουσιαστικά για σεμινάρια που απευθύνονται σε επαγγελματίες αλλά και σε όποιον άλλον ενδιαφέρεται και πληροί τις προδιαγραφές, με πολλαπλά αντικείμενα. Ιδιαίτερα δημοφιλές είναι το θερινό μάθημα για τη βιολογική γεωργία και τη βιολογική αμπελουργία και οινοποίηση, ενώ υπάρχουν ακόμα μαθήματα για την κοινωνική οικονομία, τον βιώσιμο τουρισμό και το περιβάλλον.

Τρίτη δράση του προγράμματος είναι το διεθνές ψηφιακό επιστημονικό περιοδικό «Οδυσσέας». Οπως τόνισε ο κ. Μαραβέγιας: «Επιλέχθηκε η ψηφιακή μορφή τόσο γιατί το κόστος είναι χαμηλότερο όσο και γιατί είναι ευκολότερη η διαχείρισή του από τους συμμετέχοντες». Το περιοδικό διευθύνεται από Διεθνή Ακαδημαϊκή Επιτροπή Επιστημόνων (συμμετέχουν επιστήμονες από Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρο, Τουρκία) και έχει στόχο τη δημοσίευση επιστημονικών άρθρων για το περιβάλλον και τον πολιτισμό της Μεσογείου. Σύντομα στη διεύθυνση www.jodysseus.gr θα αναρτηθεί το πρώτο τεύχος.

Στη χθεσινή εκδήλωση για τη δημοσιοποίηση των δράσεων του προγράμματος που είναι εξαιρετικά σημαντικό για τα Επτάνησα παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Σπύρος Σπύρου, ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμένος, η βουλευτής Κέρκυρας Αντζελα Γκερέκου, ο βουλευτής Λευκάδας Θοδωρής Σολδάτος και ο δήμαρχος Κεφαλλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης.

Της Τάνιας Γεωργιοπούλου/kathimerini.gr

Συνάντηση Δημάρχου Αλεξανδρούπολης με καλλιεργητές του δημοτικού Βιοαγρού


Συνάντηση με τους καλλιεργητές του βιοαγρού του Δήμου Αλεξανδρούπολης πραγματοποίησε ο Δήμαρχος, Βαγγέλης Λαμπάκης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Πολυκοινωνικού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι καλλιεργητές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν εκτενώς με το Δήμαρχο και τους υπεύθυνους γεωπόνους και να ενημερωθούν για τους τρόπους καλλιέργειας που θα συμβάλλουν στη βελτιστοποίηση της παραγωγής τους, καθώς επίσης και για τους κανόνες που πρέπει να τηρούνται για την προστασία των προϊόντων τους αλλά και των εγκαταστάσεων, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα.


Ακόμη, απαντήθηκαν ερωτήματα και προβληματισμοί που προέκυψαν κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου χρήσης του δημοτικού βιοαγρού και αποφασίστηκαν δράσεις για την περαιτέρω αναβάθμιση της λειτουργίας του. piazzadelpopolo.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...