Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Η «ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΗ» θα υποδεχθεί 100 εκθέτες

Η πορεία της διοργάνωσης της 2ης Γιορτής Τοπικής Ανάπτυξης ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΗ, η οποία θα γίνει στην θέση Πευκάκια στην είσοδο των Μεγάρων, 3-6 Σεπ 2010,  εξετάστηκε σε σύσκεψη στο Κυριακούλειο Μέγαρο την Τρίτη, 3/8/2010, υπό την προεδρία του Αντιδημάρχου κ Κώστα Παπαγιάννη, και την συμμετοχή των κκ Σ. Καστάνη, Τ. Πανταζή, Δ. Μιχαηλίδη & Α.Μιχαηλίδου.
Για την 2η ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΗ, 3-6/9/10, έχουν ήδη ετοιμαστεί 60 εκθεσιακές θέσεις, με λυόμενες ξύλινες καλαίσθητες κατασκευές σε ομάδες των 6 εκθετών. Προβλέπεται επίσης φιλοξενία (20) ιδιωτικών stand σε άλλους υπαίθριους εκθεσιακούς χώρους, και βέβαια (20) χώροι για αγροτικά μηχανήματα και φυτά.
Η ροή αιτήσεων συμμετοχής στην ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΗ είναι  ακόμα ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο παραγωγό χαρακτηριστικών τοπικών προϊόντων (τρόφιμα & τεχνήματα) ή πάροχο υπηρεσιών ποιότητας με εστίαση στην ταυτότητα της περιοχής, που είναι χαρακτηριστική και παρουσιάζει συνέχεια από την αρχαιότητα.
Στην 2η Γιορτή Τοπικής Ανάπτυξης θα μετέχουν 100 περίπου τοπικοί εκθέτες, ενώ σε ένα ειδικό τμήμα 6 stand, θα φιλοξενηθούν καινοτόμες κινήσεις από διάφορες περιοχές της αγροτικής Ελλάδας, που πιθανόν να είχαν αξία να θεωρηθούν «καλές πρακτικές» στην προβολή των εκεί τοπικών φημισμένων προϊόντων και θα μπορούσαν να εφαρμοσθούν και στα Μέγαρα.
Οι επισκέπτες, μικροί και μεγάλοι, θα έχουν την  δυνατότητα να χαρούν και να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες όπως π.χ ιππασία, να γνωρίσουν ζώα και πτηνά  φάρμας, να απολαύσουν την λίμνη  με τις πάπιες, να δουν ζωντανά Καραγκιόζη, κλόουν και ταχυδακτυλουργό, να συμμετάσχουν στο πάτημα σταφυλιών στο Ανοιχτό Παραδοσιακό Πατητήρι, να γευτούν φρέσκο μούστο και σταφύλια, να δοκιμάσουν τσίπουρο απευθείας από το καζάνι απόσταξης, να γευτούν τοπικές σπεσιαλιτέ από φούρνους με ξύλα, και να προμηθευτούν Τοπικά Αγροτικά Προϊόντα (ελιές, κρασί, κηπευτικά, αυγά, λάδι, σαπούνια από λάδι, γλυκά, μέλι, πετιμέζι, κελυφωτά φιστίκια, τυριά και όστρακα) αλλά και να θαυμάσουν ή/& να αποκτήσουν παραδοσιακά τεχνήματα.
Στο πρόγραμμα  περιλαμβάνονται κάθε βράδυ στις 22.00: Μεγαρίτικο Γλέντι (Δευτέρα), Μουσικά  Νεανικά Σχήματα Μεγαρέων (Σάββατο), Μουσική Βραδιά με Σμυρναϊκά Τραγούδια (Κυριακή) και τελική Μουσική Βραδιά (Δευτέρα).
Η είσοδος  είναι ελεύθερη, ενώ ολόκληρος ο Εκθεσιακός Χώρος έχει αναδιαμορφωθεί από «βάθρων» και είναι προσβάσιμος σε άτομα με κινητικές δυσκολίες. Ώρες Λειτουργίας: Παρασκευή & Δευτέρα (18:00-23:00), Σάββατο & Κυριακή (10:00-23:00). Ενώ τα εγκαίνια σχεδιάσθηκαν για την Παρασκευή, 3/9/2010, 19.00.
Την Δευτέρα, 6/9/10, στις 19.00, σχεδιάζεται συνάντηση-συζήτηση με όλους τους ενδιαφερόμενους για  «Τάσεις & εξελίξεις στον αγροτικό τομέα μετά το 2013».
Η 2η Γιορτή ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΗ που οργανώνει η ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Μ. υπό την αιγίδα του Δήμου Μεγαρέων, σε συνεργασία με το Αγρόραμα και την συμμετοχή των Τοπικών Φορέων, προσκαλεί την Πέμπτη, 12 Αυγ 2010, στις 20.00, στο Στρατουδάκειο, όλους τους ενδιαφερόμενους εκθέτες που θα ήθελαν να συμπληρώσουν την παρουσία τους στην ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΗ με «επίδειξη» τεχνικών ή ιστορικών στοιχείων που έχουν σχέση με τα προϊόντα ή υπηρεσίες που παρουσιάζονται στην ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΗ, για να συνδιαμορφωθεί και να συμπληρωθεί το τελικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων.
Πληροφορίες: ΔΗΚΕΔΗΜ: Τηλ:22960 82747, fax:22960 89121, deadhm@otenet.gr Σ.Καστάνης-697-3353767 και Τ.Πανταζής-6977-213581 
Για την  καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Οι ποιο σημαντικές Γιορτές Γης: Σελλασία, Ίμερος, Αλφειός, Μέγαρα

Olive-backed Sunbird (Cinnyris jugularis)  femaleImage by Lip Kee via Flickr

Οι ποιο σημαντικές Γιορτές Γης που γίνονται στον αγροτικό χώρο από αγρότες, και τοπικούς φορείς, τελικά φαίνεται ότι δεν περιλαμβάνονται στις 14 «Γιορτές Ελληνικής Γης», τις οποίες έθεσε υπό την ενιαία αιγίδα του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων φέτος το καλοκαίρι, ίσως για να τις εμψυχώσει να γίνουν σαν τις καταξιωμένες πραγματικές Γιορτές Γης και τις σωστά οργανωμένες.
Με ενθουσιασμό  καταγράφονται οι σωστά οργανωμένες εκδηλώσεις:
7η ΓΙΟΡΤΗ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΔΙΟΥ, Σελλασία Λακωνίας, 6, 7 & 8 Αυγ 2010
1η Γιορτή Καρπών Γης & Πνεύματος, Ίμερος Ροδόπης, 6, 7, Αυγ 2010
1ο Φεστιβάλ Νέων Αγροτών Ηλείας, Μουριά Αρχ. Ολυμπίας, 11-14 Αυγ 10 &
2η Γιορτή Τοπικής Ανάπτυξης ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΗ, Μέγαρα Αττικής, 3-5 Σεπ 2010,
Επισημαίνεται ιδιαιτέρως η Γιορτή ΕΛΙΑΣ & ΛΑΔΙΟΥ στην Σελλασία, όπου στους ενεργοποιημένους τοπικούς φορείς καταγράφεται η δραστήρια πολυμελής συμμετοχή των Συλλόγων Γεωπόνων Λακωνίας και της Ένωσης Νέων Αγροτών Λακωνίας το Σάββατο (7/8/10, 18.30) απόγευμα με θέμα: ΝΕΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ για την ΠΟΙΟΤΗΤΑ & την ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ των ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ και την Κυριακή (8/8/10, 10,30) πρωί με: ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ στη 4η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2007-13.
Τα θέματα στα οποία θα εστιασθούν οι δύο  συνεχόμενες ημερίδες στην Σελλασία είναι:
Σάββατο, 7/8/2010, 18.30:
ΝΕΕΣ  ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ  ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ  ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ, ΣΥΣΤΗΜΑΤΑΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ από το ΧΩΡΑΦΙ έως το ΤΡΑΠΕΖΙ του ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ, ΜΕΤΡΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΟΠ / ΠΓΕΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΟΠ/ΠΓΕ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΔΡΑΣΗ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΒΙΟΛΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ, ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ - ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ, ΑΓΟΡΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Κυριακή, 8/8/2010, 10.30:
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ  ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗ 4η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2007-13, ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ, ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ, τον ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟ και τις ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ μέσα από τον ΑΞΟΝΑ 3 του ΠΑΑ 2007-13, ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ: ΤΟ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΑΓΡΟΤΕΣ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ, ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ,ΠΥΚΝΗ ΦΥΤΕΥΣΗ ΕΛΑΙΩΝΩΝ - ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ AGRO, ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΛΙΑΣ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ-ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ, ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΦΟΡΕΑ - ΑΜΚΕ «ΓΙΟΡΤΗ ΕΛΙΑΣ & ΛΑΔΙΟΥ-ΣΕΛΛΑΣΙΑ»
Οι Νέοι Αγρότες  Λακωνίας ταυτόχρονα με την συμμετοχή  τους στις δύο συνεχόμενες ημερίδες στην Σελλασία (7 & 8/8/2010) έχουν να επιμεληθούν  τόσο τις, ιδιαίτερης έντασης, θερινές αγροτικές ασχολίες, όσο και ένα πρωτοφανές κύμα νομοσχεδίων και κανονισμών τα οποία δεν είναι πάντα προς την σωστή κατεύθυνση τοπικής αγροτικής ανάπτυξης και φιλικά προς τους αγρότες & τους Νέους Αγρότες, ενώ καταγράφεται μια συνεχής προσπάθεια υφαρπαγής των ποιο ελπιδοφόρων τμημάτων των αγροτικών επαγγελμάτων.
Πληροφορίες: Γιώργος Αλεξανδράκος-6945044071, Δημήτρης Σταματάκος-6971670428

Enhanced by Zemanta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...