Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Η ελιά επί τάπητος σε ενημερωτική εκδήλωση στην Κατερίνη.

Στο ιδιαίτερα ευοίωνο μέλλον της ελαιοπαραγωγής στη χώρα μας, τις ευεργετικές ιδιότητες της ελιάς για την υγεία των καταναλωτών, αλλά και τα κέρδη που μπορεί να προσφέρει στους παραγωγούς το προϊόν, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο τεχνολόγος γεωπόνος, Msc ΕΕΔΙΠ της γεωπονικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Βασιλειάδης.

Μεταφέροντας μας προσωπική εμπειρία φίλου του που βρέθηκε πρόσφατα στη Ρωσία, ο κ. Βασιλειάδης μας είπε χαρακτηριστικά ότι το ένα κιλό ελαιόλαδο, στη Μόσχα κοστίζει 20 ευρώ και μας διευκρίνισε ότι δυστυχώς στην αγορά κυκλοφορούν μόνο ισπανικά και ιταλικά. “Εάν και εμείς τυποποιούσαμε το προϊόν μας, το συσκευάζαμε και το εξάγαμε με δυναμική, και όχι να το εξάγουμε χύμα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε άλλους να εκμεταλλεύονται την παραγωγή μας, φανταστείτε τα οικονομικά οφέλη που θα είχαμε ως χώρα λόγω συναλλάγματος, αλλά και οι ίδιοι παραγωγοί”, τόνισε.

Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός στον κόσμο, μετά την Ιταλία και την Ισπανία, ενώ με κριτήριο την ποιότητα κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεων Ελαιολάδου, πάνω από το 70% της ελληνικής παραγωγής αφορά σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.

Μιλώντας για τη βιολογική καλλιέργεια, οργανική ή και οικολογική, ο κ.

Βασιλειάδης επεσήμανε ότι μπορεί να γίνει μεν, αλλά υπάρχει ποσοτική απώλεια ως και 40%, γεγονός που όπως μας υπογράμμισε “επηρεάζει αρνητικά τους παραγωγούς που ήδη παίρνουν χαμηλές τιμές για τα προϊόντα τους”.

Βασικοί στόχοι της βιολογικής καλλιέργειας ελιάς, είναι η παραγωγή γεωργικών προϊόντων χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών, φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων με την συνδρομή κατάλληλης επιστημονικής υποστήριξης. Τα είδη που μπορούν να παραχθούν με τη βιολογική καλλιέργεια ανήκουν σχεδόν σε όλο το φάσμα της γεωργικής παραγωγής, με κύριο είδος την ελιά και η ανάδειξη της καλλιέργειας της ελιάς σε βασικότερη βιολογική καλλιέργεια στην Ελλάδα, οφείλεται σύμφωνα με τον κ.

Βασιλειάδη, κυρίως στις εγχώριες εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες, στην τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί σχετικά με τις μεθόδους λίπανσης, καθώς και την αυξημένη ζήτηση διεθνώς για ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το 2001, το σύνολο των εκτάσεων βιολογικής καλλιέργειας ελιάς ήταν 83.540,179 στρέμματα και οι καλλιέργειες σε στάδιο μετατροπής ήταν 71.461,379 στρέμματα.

Αξίζει, τέλος να σημειωθεί ότι η καλλιέργεια της ελιάς στην Ελλάδα καλύπτει περίπου το 50% των συνολικών εκτάσεων των βιολογικών καλλιεργειών και το 50% της παραγωγής βιολογικού ελαιολάδου στη χώρα μας εξάγεται απευθείας τυποποιημένο. Ωστόσο παρά τους υψηλούς ετήσιους ρυθμούς αύξησης της βιολογικής γεωργίας στην Ελλάδα, με ετήσιο ρυθμό σχεδόν διπλάσιο του μέσου ευρωπαϊκού, το ποσοστό επί του συνόλου των καλλιεργούμενων εκτάσεων στην Ελλάδα εξακολουθεί αν είναι ιδιαίτερα χαμηλό (0.9% το 2001).

Η ελιά θεωρείται παγκοσμίως σύμβολο ειρήνης, ευημερίας, γνώσης, σοφίας και ελπίδας. Το ελαιόδεντρο σε άγρια μορφή υποστηρίζεται ότι πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα το 12000 π.Χ. και καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά, σύμφωνα με την ιστορία, από τους Σύριους ή από τον Μινωικό πολιτισμό μεταξύ 3500-2500 π.Χ. Οι χρήσεις του ελαιολάδου στην Ελλάδα ήταν πολλές από αρχαιοτάτων χρόνων και η ελιά είχε συνδεθεί με τον πολιτισμό, τη θρησκεία, τη διατροφή και την υγεία.

Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τη σωματική τους δύναμη και την πνευματική τους ευεξία στην κατανάλωση ελαιολάδου και σύμφωνα με τον κώδικα του πατέρα της Ιατρικής, Ιπποκράτη, το ελαιόλαδο θεωρούνταν ευεργετικό για περισσότερες από 60 θεραπευτικές χρήσεις. Σήμερα, η σύγχρονη ιατρική επιβεβαιώνει το γεγονός ότι το ελαιόλαδο είναι ευεργετικό για την υγεία και το θεωρεί το πιο μεγάλο μυστικό για την εξασφάλιση ευεξίας και μακροβιότητας. Έχει πλέον διαπιστωθεί η άμεση σχέση της κατανάλωσης ελαιολάδου με την ελάττωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, νόσο Alzheimer, έλκος, σεξουαλική ανικανότητα, ακόμα και με την ανάπτυξη του οργανισμού και την γήρανση.

Όλα τα αναφερόμενα οφείλονται στην ποικιλία των συστατικών του, όπως:φαινόλες, οι οποίες αυξάνουν την αντίσταση στην οξείδωση, στερόλες, οι οποίες εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης από το έντερο, καροτένια, τα οποία βοηθούν την ανάπτυξη του κυττάρου και την αιμοποίηση και επιταχύνουν την διαδικασία της επούλωσης, τερπενικές αλκοόλες, οι οποίες βοηθούν την αποβολή της χοληστερόλης, τοκοφερόλες, οι οποίες εμποδίζουν την αυτοοξείδωση, και και β-καροτίνη, η οποία είναι αντιοξειδωτική και απαραίτητη για την όραση.

Για όλα αυτά ο κ. Βασιλειάδης θα μιλήσει στη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργανώνεται αύριο στις 6 το απόγευμα στο "Ιδεοδρόμιο" στην Κατερίνη. Την εκδήλωση διοργανώνει η οικολογική ομάδα "Μητέρα Γη".

Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες


Εν αναμονή των αποφάσεων από τη σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.


Παραμένουν στα μπλόκα που έχουν στήσει σε διάφορα σημεία της χώρας οι Έλληνες αγρότες περιμένοντας τις αποφάσεις που θα ληφθούν στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

«Να δούμε τι θα ανακοινωθεί και ανάλογα θα δράσουμε», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Νομού Ημαθίας, Κώστας Λιολιόπουλος. Τα μπλόκα των αγροτών ολοένα και ενισχύονται, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Στο Νομό Ημαθίας, το μπλόκο που έχει στηθεί στον κόμβο της Κουλούρας, στην Εγνατία οδό, ενισχύεται διαρκώς με αγρότες από Πέλλα και Πιερία, ενώ οι Θεσσαλοί αγρότες παραμένουν στον κόμβο της Νίκαιας, στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης.

Στις Σέρρες οι αγρότες αποφάσισαν κοινό μέτωπο κινητοποιήσεων με ενδεχόμενη παράταξη των τρακτέρ τους στην κομβική διασταύρωση του Λευκώνα, επί της εθνικής οδού Σερρών - Θεσσαλονίκης και Σερρών – Προμαχώνα.Την ίδια ώρα ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο στην περιοχή της Μαυροθάλασσας να στηθεί και δεύτερο μπλόκο στο ήδη υπάρχον στον κόμβο των Κερδυλλίων επί της εθνικής οδού Σερρών – Καβάλας..

Σε Δράμα, Καβάλα και Ξάνθη, οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στην είσοδο της Χρυσούπολης στην περιοχή Νέστου, στην εθνική οδό Δράμας-Καβάλας στο ύψος της τοπικής κοινότητας Λυδίας, στη Μαυρολέκη και στη διασταύρωση Κοκινογείων, τηρώντας στάση αναμονής. Ανάλογο είναι και το κλίμα σε Έβρο και Ροδόπη.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...