Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Νέος Συνεταιρισμός στον Αγ. Παύλο Χαλκιδικής

Η Μεγάλη αλλαγή στην πορεία των αγροτικών συνεταιρισμών  πρέπει να είναι το άθροισμα πολλών μικρών σημαντικών αλλαγών, και κυρίως αλλαγών στην συμπεριφορά των  νέων συνεταιριστών.
Την Τρίτη, 21 Φεβ 2012, στον Άγιο Παύλο Δήμου Προποντίδας (Χαλκιδική) είχαμε την χαρά να είμαστε παρόντες στην παράδοση από την δικηγόρο κα Αργυρώ Φερμελετζή του εγκεκριμένου και καταγεγραμμένου πρώτου καταστατικού νέας μορφής Συνεταιρισμού «ΑΣΕΠΟΠ ΠΑΥΛΙΝ» στον προσωρινό πρόεδρο κ Γεώργιο Καλαντζή , παρουσία πολλών μελών του νέου Συνεταιρισμού μεταξύ των οποίων: κ. Γεώργιου Περπερή (Προέδρου Τοπικής Κοινότητας Αγ. Παύλου), κ. Χαράλαμπου Πασχαλίδη (προέδρου Τοπικής κοινότητας Ζωγράφου), κ. Γεώργιου Καλινικίδη (Προέδρου Συνεταιρισμού Ζωγράφου), κ. Σπυρίδωνα Παντέλογλου, κ. Δημήτρη Χριστοδούλου, κ. Ευστάθιου Μαμόγλου, κ. Νίκου Ζησιού (ecoplant), κ. Νίκου Κυρατζή, κ. Νικόλα Μιχαηλίδη, κ. Αντώνη Μπουρτή, κ. Άγγελου Κατσιρμά, κ. Λάκη Στεργιούδα, κα Αναστασίας Μάλγαρη, κ. Στέλιου Παπαδημητρίου, κ. Παναγιώτη Χ”Γεωργίου, κ. Ηλία Θεοδωρίδη, κ Δημήτρη Μονάκα και άλλων.
Στην πολύ γόνιμη πρώτη συνάντηση-συζήτηση προσανατολίσθηκαν  όλοι ότι οι δομές της κοινωνικής οικονομίας, όπως οι συνεταιρισμοί, απαιτούν ομόλογη και ισότιμη πληροφόρηση  όλων για να μπορούν να συμμετέχουν όλοι στην λήψη αποφάσεων από κοινού, καθώς και στην πλήρη εφαρμογή και των επτά (7) αρχών του συνεργατισμού-συνεταιρισμού, όπου η 5η αρχή επιβάλει την συνεχή εκπαίδευση όλων των μελών του συνεταιρισμού.
Τα μέλη του  Συνεταιρισμού επιβάλλεται να έχουν ένα σταθερό συνεχές σημείο συνάντησης τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Φάνηκε ότι ίσως αυτή ημέρα θα μπορούσε να είναι κάποια Τρίτη, και μάλιστα μια από τις αμέσως επόμενες συναντήσεις θα μπορούσε να αφιερωθεί στην διαδικασία σύνταξης του επιχειρησιακού σχεδίου του νέου Συνεταιρισμού, με την ενεργό συμμετοχή του κ. Ντίνου Μλιάτσου, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόταση συμμετοχής.
Στην συνάντηση  δόθηκαν στοιχεία για τις διαφορές μεταξύ των οργανώσεων της Κοινωνικής Οικονομίας και των εταιρειών της Οικονομίας της Αγοράς, τονίστηκε ότι οι Συνεταιρισμοί γίνονται για να επιτευχθεί το τρίπτυχο Ποιότητα-Συνέπεια & Συνέχεια, ειπώθηκε ότι η επιβίωση της αγροτικής επιχειρηματικότητας επιβάλει την ύπαρξη επαρκούς εφαρμοσμένης έρευνας & καινοτομίας, επιβάλλει κάποιας μορφής αγροτική επαγγελματική κατάρτιση στο επιχειρείς αγροτικά και βέβαια ένα σύστημα υποστήριξης της αγροτικής επιχειρηματικότητας, όπως είναι τα κατά τόπους σημερινά Επιμελητήρια, ή να δημιουργηθούν Αγροτικά Επιμελητήρια.
Η φήμη, το καλό όνομα μιας περιοχής, είναι πλούτος που ανήκει σε όλους και σε καθένα ταυτόχρονα. Η διαχείρισή του επιβάλλει να σχηματοποιηθεί συλλογικός φορέας, όπως είναι τα DMO (Destination Management Organizations) ή ακόμα καλύτερα σχήματα όπως τα Τοπικά Σύμφωνα.
Ο αγροτικός κόσμος μπορεί ακόμα να ελπίζει σε ένα καλύτερο μέλλον, αξιοποιώντας την εμπειρία των παλαιών πεπειραμένων αγροτών, αλλά δίνοντας την πρωτοβουλία των αποφάσεων στους Νέους Αγρότες (κάτω των 40 ετών) εν ανάγκη και με ποσόστωση.  
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Κτηνοτροφία, βοσκότοποι, κοινωνία

Στην Ορεινή Σερρών, το Σάββατο, 10 Μαρ 2012, στις 18.30, προσκαλεί η Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών όλους τους ενδιαφερόμενους για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, για τα πλαίσια χρήσης των βοσκοτόπων και για την επίτευξη των παραπάνω με οργανωμένη συλλογική δράση ώστε να προσφέρονται αγροτικά προϊόντα πιστοποιημένων προδιαγραφών και ανταγωνιστικού κόστους, με την μικρότερη συνολική περιβαλλοντική επιβάρυνση και την μεγαλύτερη δυνατή παραγωγή/φροντίδα δημόσιων περιβαλλοντικών αγαθών. 

Η ΕΝΑ Σερρών, όπως μας είπε ο πρόεδρος της κ. Π. Γκιοργκίνης, κατέγραψε το 2011 δραστηριότητα σε 29 εκδηλώσεις, ενώ το 2012 ήδη πραγματοποίησε δραστηριότητες στην Μεσοκώμη (2), στον Χείμαρρο, στον Ελαιώνα, στην Agrotica-Θεσσαλονίκη και τώρα, στις 10/3/2012, στην Ορεινή με φροντίδα του αντιπροέδρου της ΕΝΑ Σερρών κ. Σταύρου Δελεφέρη (6975656920). 

Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ με απορία διακρίνει  μια συνεχή προσπάθεια ετεροπροσδιορισμού του αγροτικού τομέα και κατακερματισμού του, με μεταφορά αρμοδιοτήτων του αγροτικού χώρου στο Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, στο Υπουργείο Ανάπτυξης-Ναυτιλίας και στο Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης. 

Ειδικότερα  στον χώρο της κτηνοτροφίας παρατηρείται συνεχής επικάλυψη ή πλήρης έλλειψη συνεννόησης των συναρμόδιων. Από την χρήση των νερών, έως την χρήση ή/& φροντίδα των δασικών εκτάσεων, με φαινομενικά ανταγωνιστικές λειτουργίες. Η ΠΕΝΑ και οι Ενώσεις Νέων Αγροτών επιθυμούν να έχουν τις θέσεις αλλά και τη επιστημονική προσέγγιση, ώστε να σχεδιάσουν τις αναγκαίες παρεμβάσεις με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο. 

Η χρήση των  βοσκοτόπων είναι ούτως ή άλλως  στα χέρια των κτηνοτρόφων, αλλά αυτό επιβάλλεται και από την ανάγκη της σωστής διαχείρισης τους. Την σύνταξη του διαχειριστικού σχεδίου και την παρακολούθηση της εφαρμογής του πρέπει να την έχουν επιστήμονες με ειδικές γνώσεις στην διαχείριση βοσκοτόπων και στη βοσκοϊκανότητα τους. 

Το Σάββατο, 10 Μαρ 2012, στις 18.30, με θέμα «Κτηνοτροφία, Βοσκότοποι, Κοινωνία» η Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών οργανώνει συνάντηση-συζήτηση με την συνδρομή κατ’ αρχήν των Δρ Θωμά Παπαχρήστου και Δρ Παναγιώτη Πλατή με συντονιστή τον κ. Δημ. Μιχαηλίδη, στην Ορεινή Σερρών.
 
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Το Ελληνικό κράτος "δεν γνωρίζει" την "μαφία" του Ελαιόλαδου....

New olive oil, just pressed. It has a dense co...
Image via Wikipedia
Το Ελληνικό κράτος φαίνεται να μην γνωρίζει τίποτα για παράνομη διακίνηση και νόθευση του Ελληνικού Ελαιολάδου. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την απάντηση που δόθηκε από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη ο οποίος απαντώντας στη Βουλή στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου τόνισε μεταξύ άλλων όπως αποκαλύπτει το Agroschannel οτι το ΄΄Τμήμα Προστασίας Οικονομίας του Υπουργείου Οικονομικών που αρμόδιο για την έρευνα και τη δίωξη εγκλημάτων τα οποία έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στα έσοδα του Δημοσίου και επηρεάζουν σημαντικά την ομαλή λειτουργία της αγοράς δεν έχει επιληφθεί μέχρι σήμερα σε υποθέσεις νοθείας και παράνομης διακίνησης Ελληνικού Ελαιολάδου .

Όπως επισημαίνει ο κ. Παπουτσής με την ίδρυση του ΕΦΕΤ οι αστυκτηνίατροι της αστυνομίας αποσπάστηκαν στον Φορέα επομένως δεν υπάρχει το εξειδικευμένο προσωπικό για την διενέργεια επίσημου ελέγχου στα Τρόφιμα. Το μόνο που καλείται η αστυνομία είναι να παρέχει ΄΄χαρακτήρα συνδρομής ΄΄ σε ελέγχους που γίνονται.

H ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...